18.7.2022
Kategorie: Ze světa

Promarněná poslední šance

Sdílejte článek:

VIDLÁK

Tak nám děda Biden jaksi…. neuspěl v Saúdské Arábii. Říkám to velice kulatně, protože to byl zřejmě kardinální průser už podle toho významného mlčení našich pravdomluvných médií. Jak všichni víme, Biden jel za Saúdy, aby je přesvědčil k navýšení objemu těžby, což by snížilo ceny ropy a zároveň by to umožnilo na ruskou ropu uvalit henten cenový strop. Pokud by se Rusko štengrovalo, že nechce prodávat ropu takřka zadarmo a snížilo by těžbu, tak saúdské navýšení by to mohlo (teoreticky) vykompenzovat a Biden by tím zabil dvě mouchy jednou ranou. Jednak by před listopadovými volbami klesly v USA ceny benzínu a jednak by Rusko začalo mít skutečně potíže s financováním války na Ukrajině.

Zároveň ovšem měl Biden ještě druhé zadání – ty americké hodnoty našeho vyspělého Západu. Jako že vražda Chášukdžího je fůůůj, to se v civilizovaných zemích nedělá, korunní princ je vyvrhel a hajzl a takhle prostě ne.

Ano přátelé, tímto se vracíme ke včerejší diskusi o pragmatickém přístupu… Co měl chudák Biden dělat? Na jedné straně se od něj chce snížit cenu ropy, protože jinak prohrají demokraté volby, na straně druhé musí obhajovat americké hodnoty, protože jinak se vyloučí z okruhu kluků, co spolu mluví.

Jak jsme se dozvěděli, Biden udělal obojí zároveň. Na jedné straně prosil o zvýšení těžby pomocí slušného dárku – že se USA stáhnou z jakýchsi ostrovů v Rudém moři, které nechají Saúdům „k rozvoji“. Ale na straně druhé fakt řekl středověkému diktátorovi Sálmánovi, že má na rukou krev nevinného novináře…

Tedy, já jsem jen obyčejný Vidlák, ale nejsem si jistý jestli se dá něco takového říct do očí despotovi, proti kterému je Putin něžný beránek. Nevím, jestli je moudré něco takového říkat hajzlovi, který drží mocenský aparát v rukou mnohem pevněji než Putin… a už vůbec si nejsem jistý, jestli se něco podobného dá říkat člověku, který od Rusa i Číňana dostal velkolepé nabídky a už předem řekl, že je přijímá.

Aby bylo jasno, Saudi Aramco je schopné značně zvýšit těžbu. Spolu s OPECem jsou skutečně schopni vykompenzovat velké množství ruské ropy. Skutečně by mohli snížit cenu ropy o tři čtvrtiny, protože saúdská ropa se těží ještě levněji, než ta ruská. Nevím samozřejmě, jestli by to Rusům skutečně uškodilo, protože neznám všechny nástroje, které je Putin schopen a ochoten použít, ale svým způsobem tohle byla poslední americká příležitost, jak na Rusko ekonomicky zatlačit. Byla to saúdská ropa, která Sovětskému svazu v době perestrojky snížila přísun deviz. Byla to saúdská ropa, která Putinovi nadělala trampoty po anexi Krymu – pamatujete? Tenkrát Saúdi zvýšili těžbu a cena ropy spadla tak dolů, že Rusko mělo skutečně problémy a muselo předělávat rozpočet… jenže problémy měli i američtí těžaři břidlicové ropy, takže se to tak úplně nepovedlo.

Saúdi Bidenovi řekli, že těžbu sami zvýšit nemohou, jedině po dohodě s OPECem… Čili mu diplomaticky řekli: „Kalousku, jsi jednička“. Samozřejmě, že Sálmán neřekne, že to neudělá, protože cítí, že Rusko i Čína mu ještě přisypou něco navíc. Že Biden zalicitoval a teď budou muset zalicitovat i Putin a Si. Prostě se smlouvá o skutečnou cenu saúdského přeběhnutí do tábora nepřítele.

Nevím, jestli měl Biden šanci se Saúdy pohnout. Podle mnoha znamení tam jel tak jako tak zbytečně. Ale pokud tam během jednání na jednu stranu musel prosit a na druhou stranu tloukl po hlavě diktátorského samovládce za jeho přístup k novinářům, tak ho mohl jen a jedině nasrat. A když naserete despotu, tak on pak ze vzteku udělá třeba i něco, co není úplně v jeho zájmu, ale prostě to udělá, protože je naštvaný.

Podle mě jsme svědky poslední promarněné šance pohnout s válkou neválkou proti Rusku. Šance, která nejspíš byla bláhová už předem, ale kterou Biden zazdil na jistotu. Neschopnost pragmatismu tváří v tvář válce a ekonomické krize, to je vražedná kombinace. Neschopnost udržet si spojence, to se prostě projeví. A to říkám zcela vážně, že Sálmán je představitel tmářského vražedného režimu proti kterému je Rusko rajská zahrada.

Co udělá Putin? Nějaký Chášukdží mu bude naprosto ukradený. Bude se se Sálmánem bavit pouze a jenom o prachách. O penězích, které přesahují běžnou představivost. O možnostech, které jsou ještě větší. O budoucnosti, kde je Saúdská Arábie významnější než dneska.

Vezměte si z toho poučení, že pokud do války zařadíte vznešené hodnoty, tak nakonec prohrajete všechno. A totéž platí, pokud chcete všechno vyhrát. Takhle to nefunguje. Vítězství má svoji cenu a zvítězí ten, kdo je ochoten tuto cenu zaplatit.

Jsme svědky velmi vzácné chvíle v dějinách. Normálně to vždycky bylo tak, že na prostý lid musí být přísnost, takže hodnoty a hodnoty, díky kterým zůstane prostý človíček malinkatý. Vždycky se kázala voda, ale panstvo pilo víno. Prostý člověk dostával svá pravidelná kázání o morálce, ale nahoře vládl velmi cynický pragmatismus. Proto tu byl norimberský tribunál, ale zároveň Von Braun dělal v USA rakety. Proto v gulazích zahynuly statisíce zajatců, ale Friedrich Paulus dělal v DDR kariéru… Ale my to teď máme obráceně. Naše panstvo uvěřilo vlastní propagandě a dělá válku pomocí ojrohodnot. Fakt poučné…

Jo… sledujete turbínu? Jak Rusové školí Němce z dodržování uvalených sankcí proti nim samotným? Kdyby to nebylo k pláči, potrhal bych se smíchy.

 

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (38 votes, average: 4,89 out of 5)
Loading...
25 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)