23.6.2022
Kategorie: Ze světa

Ruská provokace u litevských hranic – pomsta za zablokovaný Kaliningrad

Sdílejte článek:

COM/SM

Jak informovala ruská tisková agentura “RIA Novosti”, námořnictvo a armáda Ruské federace zahájily vojenská cvičení v enklávě Kaliningrad (dříve Königsberg) u hranic s Polskem a Litvou. Cvičení se účastní téměř tisícovka vojáků a také dělostřelecké a raketové jednotky.

Ukrajinský portál “Jewropejskaja pravda” spojuje cvičení s rozhodnutím litevských úřadů pozastavit od 18. června tranzit některých ruských výrobků přes jejich území v souvislosti s uvalením sankcí EU na Rusko.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov označil výslednou situaci za “bezprecedentní” a dodal, že Rusko na tyto akce litevských úřadů ještě zareaguje. Litva v sobotu zablokovala přepravu velké části zboží do a z enklávy v souvislosti se západními sankcemi uvalenými na Moskvu za agresi proti Ukrajině. Litevské dráhy oznámily zastavení tranzitu velké části zboží mezi ruskými regiony a enklávou Kaliningrad.

Guvernér oblasti Anton Alikhanov uvedl, že omezení se dotkne 40 až 50 procent nákladní dopravy.

Do Kaliningradu mezi Polskem a Litvou se dostává zboží z Ruska po železnici přes litevské území, jedinou alternativou, kterou Rusové mají mimo napadení Litvy je trasa po moři.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová už rozehrála dobře známou písničku o tom, že i touto blokádou přispívá Litva k potravinové krizi.

tvp.info

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (20 votes, average: 1,55 out of 5)
Loading...
31 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)