17.6.2022
Kategorie: Společnost

Nejhorší vláda od revoluce! Okrádá občany o peníze i svobodu

Sdílejte článek:

PL/ZDENĚK KOUDELKA

„Pokud bude šéfovat vládě někdo, pro koho je pochvala v cizině důležitější než cena, za kterou naši lidé kupují plyn a elektřinu, nic se nezmění,“ je přesvědčený Zdeněk Koudelka, respektovaný brněnský právník a člen Trikolory, který opakovaně porážel stát v případě nelegálních proticovidových opatření. „Vláda okrádá naše občany o jejich úspory a trpí, že je na cenách energie okrádají překupníci. Fialova vláda se zapojila i do okrádání občanů o jejich právo číst si, co chtějí, pokoutným pokusem zavést cenzuru. Je to nejhorší vláda po roce 1989,“ nebere si servítky Koudelka.

.

S nástupem kabinetu Petra Fialy bylo spojeno velké očekávání. Vláda se dokonce rozrostla o několik ministrů, mimo jiné i ministra pro legislativu. Byl to podle vás jako respektovaného právníka správný krok, který povede ke zkvalitnění právního systému?
.
Vládní návrhy zákonů vznikají na ministerstvech. Určující pro kvalitní legislativní návrh je tedy ministerstvo a může jej zásadně ovlivnit rezortní ministr, který stojí v jeho čele. Ministři bez ministerstva (bez portfeje), kam patří i tzv. ministr pro legislativu, žádné ministerstvo neřídí. Jsou to ministři druhé kategorie. Proto nic zásadně neovlivní.
.
Premiér Fiala se často brání tím, že řízení státu převzali ve velmi nelehké době spojené jak s dozvuky covidu, tak válkou na Ukrajině, a proto má jeho vláda jen málo prostoru věnovat se prosazování předvolebních slibů. Máte stejný názor, nebo byste od vlády po půl roce očekával něco jiného?
.
Spořivým lidem likviduje jejich životní úspory inflace, která je způsobena především drahými energiemi. Vláda by měla zajistit levnější plyn a ropu přímými nákupy od dodavatelů, jak to udělal perfektně maďarský premiér Viktor Orbán. Místo toho nakupujeme plyn z Německa několikanásobně dráž, než je do Německa dodáván Ruskem. A elektrickou energii, kterou sami levně vyrobíme, necháme z našich atomových elektráren převážně vlastněných státem prodávat do Německa, kde ji pak několikanásobně předraženou znovu nakoupíme. Vláda by měla okamžitě zrušit spotřební daň na benzín, naftu a plyn, což by bylo výrazně protiinflační opatření. Vláda okrádá naše občany o jejich úspory a trpí, že je na cenách energie okrádají překupníci. Fialova vláda se zapojila i do okrádání občanů o jejich právo číst si, co chtějí, pokoutným pokusem zavést cenzuru. Je to nejhorší vláda po roce 1989.
.
Patříte k těm právníkům, kteří byli v minulosti velmi aktivní v boji proti vládním opatřením souvisejících s bojem proti covid-19. Opakovaně jste byl se svými žalobami úspěšný. Poučila se podle vás současná vláda z chyb vlády předchozí?
.
Fialova vláda se nepoučila. To dokazuje, že Nejvyšší správní soud zrušil mimořádné opatření ministra zdravotnictví Válka, kterým zakazoval vstup neočkovaných do restaurací a hotelů. Nyní covid vyvanul. Ovšem stále platíme za covidové vakcíny, které lidé nechtějí a budeme je muset vyhodit. I to je okrádání občanů ve prospěch prodejců a výrobců covidových vakcín. Polská vláda již dodávky covidových vakcín vnucované Bruselem odmítla. Rozumná vláda by je Bruselu hodila na hlavu taky.
.
Řada lidí s menšími či většími obavami vzhlíží k podzimu a možnému návratu pandemie covid-19. Vláda si proto na začátku roku prosadila prodloužení účinnosti pandemického zákona až do listopadu. Byl to podle vás správný krok?
.
Vláda tento zákona prosadila povýšeně bez ohledu na zavedené zákonodárné procedury v Poslanecké sněmovně. K ničemu jej nyní nepotřebuje a v listopadu ztratí účinnost. Je to zbytečný zákon a příklad mocenské zvůle vládní věrchušky.
.
Když ještě zůstanu u covidu, poučili jsme se podle vás za dva roky trvající pandemie? Jsme na zvládání obdobných krizových situací v budoucnosti lépe připraveni?
.
Mezi vládní covidovou politikou Babiše a Fialy rozdíl nevidím s výjimkou toho, že Fialova vláda zrušila povinné očkování pro policisty, vojáky a hasiče. Ovšem jinak to byla přehlídka hloupých celoplošných opatření, které ruinovaly ekonomiku, zadělaly na inflaci a umožnily nekřesťanské zisky výrobcům vakcín, testů a roušek. Občané se stali obětí lobbistického tlaku na zbohatnutí několika málo osob za cenu zchudnutí značeného počtu lidí.
.
Přestože dnešní vládní politici kritizovali předchozí kabinet za nadužívání nouzového stavu, v této praxi pokračuji, v současné době kvůli zvládání uprchlické krize z Ukrajiny. Co si tom myslíte?
.
Je to příklad toho, že mezi Fialovou a Babišovou vládou není rozdíl v praktické politice. Zbytečně nadužívají nouzový stav. Copak nejsou schopni vládnout normálním způsobem, jako vlády předchozí?
.
Neměla by se pravidla krizového řízení v naší zemi přece jen zásadním způsobem přizpůsobit problémům dnešní doby?
.
Za vším je člověk. Pokud bude šéfovat vládě někdo, pro koho je pochvala v cizině důležitější než cena, za kterou naši lidé kupují plyn a elektřinu, nic se nezmění. Nepotřebuje nové zákony. Potřebujeme mít velké premiéry, jako byli ve své době Václav Klaus či Miloš Zeman a kterým je nyní v Maďarsku Viktor Orbán. Ovšem máme, co jsme si zvolili.
.
PL
Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (25 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
18 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)