31.5.2022
Kategorie: Společnost

Jak radní ERÚ brání svá koryta

Sdílejte článek:

ANNA BINDEROVÁ

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) připravuje novelu energetického zákona, která má mimo jiné přinést i změny týkající se možnosti odvolání členů pětičlenné Rady Energetického regulačního úřadu (ERÚ), a to v případě, že se dopustí protiprávního jednání souvisejícího s výkonem funkce. ERÚ proti návrhu podal v meziresortním připomínkovém řízení zásadní připomínku, neboť podle jeho názoru je návrh MPO v rozporu s evropskými předpisy upravujícími nezávislost regulačního orgánu. Podle názoru ERÚ tak hrozí, že Evropská komise v případě schválení novely začne s Českou republikou řízení o porušení smluv a případně uloží ČR pokutu. Pojďme se nyní podívat, jak to ve skutečnosti je.

Podle současné právní úpravy vláda člena Rady ERÚ odvolá, pokud porušil některý ze zákazů uvedených v § 17b odst. 6 Energetického zákona (EZ) (například bude držitelem licence nebo bude vykonávat jinou podnikatelskou činnost v energetických odvětvích), dále pak pokud bude jednat v rozporu s § 17 odst. 3 EZ (a bude tedy narušovat nezávislé postavení ERÚ), nebo pokud nevykonává svou funkci po dobu delší než 6 měsíců.

V právní úpravě energetického zákona bylo při zavádění Rady ERÚ upraveno, že člen Rady může být odvolán v případě hrubého nebo opakovaného méně závažného porušení jeho povinností, nemoci trvale znemožňující vykonávání jeho úkolů nebo nevykonává-li svou funkci po dobu delší než 6 měsíců. Toto znění bylo nahrazeno pozdějšími novelami EZ a MPO se tak nyní snaží ve své podstatě vrátit k úpravě dřívější, ale jistým kompromisním řešením. A proč by tedy měla být tato úprava v rozporu s požadavky práva Evropské unie?

MPO přitom navrhuje, aby členové Rady byli odvoláni v případě, že se dopustí protiprávního jednání souvisejícího s výkonem funkce. Návrh je tedy kompatibilní s výše zmíněnou úpravou směrnic třetího liberalizačního balíčku, resp. novou směrnicí pro úpravu trhu s elektřinou. Jak a jakými argumenty se tedy ERÚ brání? A má vůbec pravdu?

ERÚ se ohání formální výtkou, kterou Evropská komise České republice zaslala k předchozí právní úpravě, kdy bylo stanoveno, že radní ERÚ může být odvolán pro hrubé nebo opakované méně závažné porušení jeho povinností. Podle názoru ERÚ současná právní úprava tento problém vyřešila a měla přinést „výslovné vymezení“ důvodů pro odvolání. Ale s tím rozhodně nelze souhlasit.

Interpretačními vodítky třetího liberalizačního balíčku je mimo jiné výkladové stanovisko Evropské komise ze dne 22. ledna 2010 (Commission Staff Working Paper. Interpretative Note on Directive 2009/72/EC concerning common rules for the internal market in electricity and Directive 2009/73/EC concerning common rules for the internal market in natural gas. Brussels). Podle tohoto výkladového stanoviska musí být jmenování provedeno v souladu s ústavními a správními pravidly členského státu. Členové vedení mohou být odvolaní z funkce v průběhu funkčního období pouze v případě, že již nadále nesplňují podmínky nezávislosti stanovené směrnicemi nebo se dle vnitrostátního práva proviní spácháním přestupku. Směrnice sice ponechávají prostor pro pravidla v oblasti přestupků přijatá na vnitrostátní úrovni, je však nutno zdůraznit, že možnost odvolání člena vedení v průběhu jeho funkčního období lze uplatnit pouze ve zvláštních případech, např. při podvodu, uplácení a porušení nezávislosti a nestrannosti regulátora. Členské státy mají kromě toho stanovit pro dotčené osoby náležitá práva na obhajobu.

Evropská úprava tedy jednoznačně předpokládala buď konstatování viny ze spáchání trestného činu podle vnitrostátního práva, což může učinit pouze soud nebo porušení nezávislosti nebo nestrannosti regulačního úřadu, anebo i při porušení méně závažných povinností bez jejich další specifikace (zřejmě tedy na úrovni přestupku). Tak jako tak, je nezbytné konstatování tohoto porušení nějakým vnitrostátním orgánem a to tak, že je dána možnost se proti tomuto rozhodnutí odvolat.

A tak by tomu mělo být i v případě návrhu MPO, které požaduje možnost odvolání člena Rady v případě protiprávního jednání souvisejícího s výkonem funkce. V České republice totiž mohou protiprávnost nějakého jednání konstatovat buď správní orgány, které řeší přestupkové jednání, anebo soudy. Nikdo jiný. U všech takových řízení je výslovně upravena možnost odvolání. Evropské legislativě tedy bude daný návrh vyhovovat (jinou otázkou zůstává pružnost možnosti odvolání člena Rady tímto postupem, kdy například soudní řízení je otázkou několika let a není tedy zřejmé, zda by dříve neskončilo funkční období člena Rady).

Energetický regulační úřad ve své připomínce uvedl, že navrhované znění je vágní, nejasné a nepřiměřeně široce otvírá mantinely pro možnost odvolání člena Rady, neboť pod takto vymezené podmínky odvolání lze podřadit téměř jakékoli dílčí pochybení. Evropská komise podle připomínky ERÚ připouští možnost odvolání člena Rady pouze v případech, jako je podvod, úplatkářství a porušení nezávislosti nebo nestrannosti regulačního úřadu.

ERÚ ale nicméně zcela opominul, že vláda bude muset mít před odvoláním člena Rady ERÚ „v ruce“ autoritativní rozhodnutí o tom, že se člen vlády dopustil protiprávního jednání, neboť vláda ČR není nadána pravomocí rozhodovat o tom, zda jednání konkrétní fyzické osoby bylo protiprávní či nikoliv. Vláda tak může pouze učinit posouzení, zda byl daný trestný čin spáchán v souvislosti s výkonem funkce anebo nikoliv.

Navrhované znění novely nelze vykládat izolovaně, ale v tomto případě právě s ohledem na ostatní normy daného členského státu. V tomto ohledu tedy navrhovaná úprava rozhodně není vágní ani zužující – zužující a účelový je spíše pohled ERÚ na danou problematiku.  Nutno říct, že tento pohled je zřejmě dán strachem o možnost odvolání stávajících členů Rady, kteří jsou oprávněně kandidáty na okamžité odvolání, neboť pod jejich rukama kolabuje celý trh a oni je pasivně přihlížejí. Ale to už je na jiný komentář.

 

Anna Binderová, securitymagazin.cz

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (7 votes, average: 4,43 out of 5)
Loading...
3 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)