17.5.2022
Kategorie: Exklusivně pro PP, Ze světa

Copak se asi najde v Azovstalu?

Sdílejte článek:

LUBOMÍR VYLÍČIL

Jak už asi víte, část obránců mariupolského Azovstalu se vzdala a byla převezena na Rusy ovládané území. Podle ukrajinských zdrojů z blízké Oděsy by se mělo jednat o 53 vážně zraněných vojáků, kteří byli převezeni do zdravotnického zařízení v Novoazovsku. Dalších 211 obránců pak bylo evakuováno humanitárním koridorem do Oleněvky, kde mají být vyslechnuti, internováni a časem vyměněni za Ruské vojáky, zajaté ukrajinskou armádou. Tak, jak se to ve válkách dělává. Z čehož lze usoudit, že se jedná o regulérní vojáky, pravidelné ukrajinské armády, na které se v plném rozsahu vztahují Ženevské konvence.

Ovšem další stovky, podle některých zdrojů až tisíce bojovníků stále v podzemí Azovstalu zůstávají a humanitární evakuaci tvrdošíjně odmítají. Euronews hovoří o tisícovce lidí, jiné zdroje, odvolávající se na ruská média, uvádějí počet 2227 osob. Mělo by jít o příslušníky praporu Azov, domobrance a „další vojenský personál.” U bojovníků z Azova je důvod, proč do zajetí nepospíchají, vcelku jasný. Jejich jednotka je v Rusku označena za teroristickou organizaci a charakteristické tetování je (nesmývatelnou) poukázkou na hodně ošklivé zacházení. Ne-li přímo popravu. Proč ale z podzemního pekla nespěchají ani ti příslušníci „dalšího vojenského personálu”?

Něco může naznačit historie pokusů o osvobození mariupolských bojovníků.  Tak třeba 5. dubna letošního roku byly nad Azovským mořem sestřeleny dva ukrajinské vrtulníky Mi – 8, pokoušející se proniknout k Mariupolu..  Byl to už druhý pokus o evakuaci části bojovníků, zablokovaných v Mariupolu, vzduchem. Ten první se odehrál zhruba o týden dříve a bylo při něm použito 5 stejných vrtulníků. Dva byly sestřeleny a zbývající se vrátily.  8. dubna následoval pokus o únik po vodě. Z běžného, komerčního konvoje se náhle odpojilo nákladní plavidlo APACHE, plující pod vlajkou Malty, a rychle zamířilo k mariupolskému pobřeží. Ruské námořnictvo, hlídkující u pobřeží, zahájilo na loď palbu a následně ji eskortovalo do přístavu Eyesk v Azovském moři.

A teď si porovnejme čísla. Necelých 300 bojovníků z pod Azovstalu se vzdalo a je teď v ruském zajetí. Dalších nejméně tisíc, možná i dva, stále setrvává v tunelech a katakombách. Dohromady něco mezi vyššími stovkami a třemi tisícovkami lidí. Jenže takový vrtulník Mi – 8 je určen k přepravě 24 cestujících, nebo 3 tun nákladu. I kdybychom si představili, že se do něj prchající natlačí, jako sardinky, stále se moc přes třicítku evakuovaných na jeden stroj nedostaneme. A letělo jich nejvýše pět. Takže do stopadesáti osob… Podobně je na tom evakuační kapacita té nákladní lodi Apache. Není určena k přepravě osob a navíc není možné předpokládat, že by přirazila k nějakému molu v přístavu, kontrolovaním Rusy. Ne, dá se uvažovat jen o několika gumových člunech s evakuanty,  vyrážejících z běžného břehu a pod palbou k lodi, na volné moře. Ostatně, některé zdroje se zmiňují o signálních ohních na pobřeží.

Každý normální, válčící stát, se pokouší zachránit své bojovníky, kteří se dostali do obklíčení. Je to pochopitelné a chvályhodné. A ani Ukrajině nelze upřít velikou, dlouhodobou a usilovnou snahu o záchranu svých bojovníků z obklíčeného Mariupolu. Jak na poli mezinárodně-politickém, tak i na poli válečném. Ale ty podivné pokusy s vrtulníky a loděmi naznačují, že tam musí být někdo, nebo něco, co má obzvláštní cenu. Co je nutné evakuovat přednostně.

Co by to asi mohlo být, teď nebudeme spekulovat. Necháme se překvapit. Možná jde o zbytečně nafouknutou, prázdnou bublinu, ze které nic nebude. Ale 17. dubna letošního roku řekl oficiální mluvčí ruského ministerstva obrany, generálmajor Igor Konašenkov, jednu docela zajímavou větu: „Rádiové rozhovory mezi militanty v Mariupolu probíhají v šesti cizích jazycích.” Každopádně už brzy uvidíme.

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (44 votes, average: 4,89 out of 5)
Loading...
88 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)