8.6.2023
Kategorie: Politika

Do války vstoupíme pouze vlastním rozhodnutím

Sdílejte článek:

JANA ZWYRTEK HAMPLOVÁ

A je to venku. Vláda od počátku dělá vše proto, aby naši zemi vtáhla do války. Tato válka ale není v zájmu České republiky. Naopak, ta Českou republiku a naše občany může výrazně ohrozit. Vláda nás má ale chránit, ne plnit přání velmocí, ať je to velmoc kterákoli; ta naše ale dělá právě teď pravý opak. Zcela odsunula bezpečnost naší země, a bez konzultace s kýmkoli včetně samosprávy, které se to rovněž bezprostředně dotýká, vytváří předpoklady pro pobyt vojáků USA na našem území a postavení se na jednu stranu konfliktu.

Proto se vší vážností prohlašuji, že kdo bude v této situaci hlasovat pro smlouvu s USA, která je nepravdivě označena jako obranná, a navíc je velmi jednostranná – samozřejmě v náš neprospěch – bude hlasovat vědomě pro zapojení České republiky do války, tedy jednoznačně proti zájmům naší země a našich občanů, zato v zájmu a pro potřeby USA jako jedné strany evidentně připravovaného vojenského konfliktu dvou velmocí. Ohrozit tím může nejen přímo nás, aktuálně bezmocně přihlížející občany, ale také obce a města a kraje naší země, když dokonce v předmětné smlouvě kalkuluje s nemovitostmi v jejich i soukromém vlastnictví. A to nehovořím o hospodářských dopadech, které to vše má.

Vláda přitom zapomněla v celém tom procesu na tu nejpodstatnější věc – zeptat se svých občanů, a v neposlední řadě také svých starostů a starostek, primátorů a primátorek, hejtmanů a hejtmanek, tedy samospráv, zda oni také chtějí, aby se Česká republika takto přímo a aktivně a ochotně zapojila do vojenského konfliktu na straně jedné z velmocí, a to včetně pobytu cizích vojsk na našem území a účastí našich vojáků přímo ve válečném konfliktu (obdobně jako kdysi v bývalé Jugoslávii).

My všichni si pak musíme hlavně klást otázku, zda toho o této připravované válce víme dost a věrohodně na to, abychom do ní chteli poslat naše muže a ohrozit bezpečnost nás všech, a opět po letech připustit pobyt cizích vojsk na našem výsostném území, nebo toho dost nevíme – a pak se vší odpovědností je třeba zhluboka se nadechnout a říct nejen jasné “ne” smlouvě s USA, ale začít ihned iniciovat mírová jednání a vůbec dělat vše proto, aby konflikt na východě neeskaloval, ale naopak co nejdříve skončil.

I proto, že narozdíl od USA máme tento konflikt velmi blízko od hranic, zatímco všechny války, v nichž USA figurovaly (a často je dokonce vyvolaly), byly vždy daleko od jejich území, což je zcela jiná výchozí situace.

Rusko nemělo na Ukrajinu zaútočit. I kdyby bylo provokováno, mělo hlasitě využít diplomacie a mezinárodního práva. Skutečně je tuto formu řešení čehokoliv nutno odmítnout, protože to řešení není. Zneužít ale tohoto konfliktu k rozpoutání mnohem větší války mezi světovými velmocemi a vtažení dalších zemí do této války je krokem ještě násobně horším a násobně nezodpovědnějším. Není co jiného dodat.

“Ne” pro smlouvu s USA je hlasem odmítajícím přímé zapojení České republiky do války velmocí, tedy je hlasem pro současnou i budoucí bezpečnost našich občanů a našich obcí a měst v předmětném válečném konfliktu. Hlas pro danou smlouvu je naopak hlasem pro zapojení České republiky do války velmocí po boku a především v zájmu jedné z nich, tedy nikoli v zájmu České republiky; jejím cílem nikdy nebylo vstoupit aktivně do válečného konfliktu s žádným státem.

Přesto k tomu nyní – viditelně na přání jedné z velmocí a z odsouzeníhodné vůle této vlády, jednající jako kdysi západní velmoci “o nás bez nás” – směřujeme.

Tehdy se ta dohoda zrádců nazvala Mnichovská. Pak tu byl souhlas se vstupem sovětských vojsk. I ten byl podepsán zrádci – s tím rozdílem, že tehdy už jsme si vystačili se zrádci vlastními. A dnes je tu snaha posvětit poskytnutí území státu vojákům USA (bez souhlasu občanů i samospráv) dokonce hlasováním Parlamentu, který má schválit onu “podivnou” smlouvu. Dokonce se už dopředu prohlašuje, že kdo smlouvu nepodpoří, bude vlastizrádce… Ještě mi tam schází – a půjde před soud. Aby to hlasování bylo opravdu “svobodné… “

Naštěstí to říkají lidé, které už nikdo nebere s těmi “kachlíkovými kamny” až tak vážně. A to hlasování – to si bude muset každý vypořádat se svým svědomím. Jak bude chtít vstoupit do novodobých dějin.

Jana Zwyrtek Hamplová

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (28 votes, average: 4,82 out of 5)
Loading...
71 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)