8.6.2023
Kategorie: Společnost

EU se zoufale snaží zastavit Muskovu verzi svobody projevu jako „dezinformaci“

Sdílejte článek:

IVAN DAVID

Rachel Marsdenová si klade otázku: „Pokud je bruselský Tech-Disinfo kodex dobrovolná věc, proč se evropské úřady můžou zbláznit, když Musk vyjme Twitter z tohoto kodexu?“


A pokračuje:

„Představitelé Evropské unie jsou zmateni tím, že generální ředitel Twitteru Elon Musk stáhl platformu z „dobrovolného“ kodexu chování EU pro technologické společnosti v boji proti takzvaným „dezinformacím“. A ještě k tomu neuvedli jediný konkrétní příklad.

Komisař pro vnitřní trh Thierry Breton na twitteru uvedl: „Můžete utéct, ale nemůžete se skrývat“ s odkazem na zákonnou povinnost předcházet dezinformacím, platící od srpna. K Muskovi, který v USA staví rakety a auta, se chová v podstatě jako ke vzpurnému školákovi, přičemž role přísného ředitele se ujímá Brusel. V nedávném rozhovoru francouzský ministr pro digitální záležitosti Jean-Noël Barrot dokonce pohrozil zákazem Twitteru v EU, protože hrozba dezinformací je prý „velmi velká“.

V podstatě je Musk obviňován předem, jako ve filmu Minority Report, ve kterém je Tom Cruise stíhán státem PŘED spácháním trestného činu. EU se snaží použít dlouhou ruku svého autoritářství proti Muskovi a dalším soukromým technologickým společnostem, které odmítají dodržovat „kodex chování v oblasti dezinformací“, vymyšlený v roce 2018 a revidovaný loni.

Breton je dokonce na cestě do Silicon Valley, aby zkontroloval věci na místě. “Jsem vykonavatel. Zastupuji právo, které je vůlí státu a lidu,” řekl o své cestě.

Zní to, jako by vykonavatel chtěl předvést slušnou dávku pokory lidem, o kterých tvrdí, že je zastupuje. A jak to udělat lépe než prostřednictvím Muska, který si Twitter představuje jako hlas lidu a platformu pro skutečně svobodný projev.

Muskovo odstoupení od „dezinformačního“ kodexu je jen posledním příkladem trendu, který se podle všeho prosazuje. Mateřská společnost Facebooku Meta už vyhodila moderátory. Amazon, Microsoft, Alphabet a další také zmenšily svá oddělení „dohledu“ s odkazem na opatření ke snížení nákladů. Možná je přílišné sledování špatné pro obchod.

Je však třeba si položit otázku: Má-li se přistoupení k tomuto paktu EU uskutečnit na dobrovolném základě, jaký je skutečný problém? Není to tak, že by byla nějaká záruka, že kterýkoli ze signatářů skutečně omezí to, co EU považuje za dezinformace. Ve skutečnosti celý koncept kontroly toku informací shora dolů vzbuzuje podezření, že názory a debaty, které odporují narativu establishmentu, mají být odsunuty na vedlejší kolej. Podle tohoto kodexu EU musí být technologické platformy jako Twitter napojeny na „ověřovače faktů, občanskou společnost a organizace třetích stran se specifickými odbornými znalostmi v oblasti dezinformací“. Strategický dokument dodává, že platformy se také budou muset hlásit „EU Code Task Force“, aby dohlížela na jejich úsilí. Vzhledem k tomu, že takoví aktéři by implicitně obdrželi razítko EU, není nerozumné si představit, že by ve skutečnosti mohli skončit jako vymahači nebo strážci jediné pravdy.

Samotný Musk tento druh systémové tajné dohody mezi státními aktéry a platformami na úkor konfliktních debat a volného toku informací dobře zná. Bylo to jeho vlastní vydání Twitter Files v návaznosti na akvizici platformy, které odhalilo tajnou dohodu mezi Twitterem a západními vládními agenturami za účelem manipulace a cenzury veřejné debaty o pandemii nebo rámování určitých narativů o geopolitických konkurentech (jako je Rusko) – vše pod rouškou boje proti „dezinformacím“.

Když už o tom mluvíme, nedlouho po Muskově vystoupení z kodexu dezinformací vystoupila Věra Jourová (ANO), místopředsedkyně Evropské Komise pro hodnoty a transparentnost – orwellovský titul – a naznačila, že konečným profitérem Muskova odstoupení od kodexu není svoboda slova a diskuse, ale Rusko.

“Ahoj, čau ptáčku,” řekla Věra Jourová. “Twitter si zvolil těžkou cestu. Ruské dezinformace jsou nebezpečné a je nezodpovědné opustit antidezinformační kodex EU.” Správně, protože jakákoli fakta a analýzy, které nejsou v souladu se západní agendou, musí být v očích těchto lidí ruské. Toto zdůvodnění je krůček od toho, aby byl Musk prohlášen za nějakého užitečného proruského idiota, a to navzdory skutečnosti, že je klíčovým dodavatelem Pentagonu.

Musk se zjevně jednoduše rozhodl, že pravidla EU nejsou v souladu s mandátem na svobodu projevu, který má pro svou společnost, kterou osobně vlastní a zaplatil za ni 44 miliard dolarů. A zdá se, že EU se nedokáže přimět k tomu, aby respektovala definici soukromého vlastnictví. Pokud by chtěla s online platformami zacházet jako s veřejným statkem nebo službou, pak by měla utratit peníze za hasicí přístroje pro svou vlastní propagandu – a pak sledovat, jak všichni prchají.

Není to tak, že by Musk jednoduše umožňoval šíření falešných zpráv, i když to kutilové v EU tvrdí. Vypadá to, že právě našel jiný způsob, jak ověřit fakta. Jak arogantní musíte být, když si myslíte, že muž, který postavil rakety a způsobil revoluci v automobilovém průmyslu, nemůže vymyslet lepší systém ověřování faktů než banda byrokratů?

Když Musk převzal platformu, vyhodil některé moderátory Twitteru a nahradil je funkcí nazvanou „Community Notes“, která umožňuje uživatelům, kteří si všimnou něčeho, co je fakticky nesprávné nebo zavádějící, aby přispěli opravou nebo objasněním v reálném čase. Pod dotyčným tweetem.

Ukazuje se, že tento spor mezi Twitterem a EU se stal velkým tématem i na samotné platformě. Vede to také k mnoha komentářům, které by západní představitelé raději neviděli. Natož aby je viděl průměrný občan. A protože to je Muskův byznys, kromě výhrůžek a slovního napadání s tím nic moc dělat nemohou. Alespoň ne tak, aniž by vypadali jako začínající autoritáři, jimiž ovšem jsou.“

Tolik Rachel Marsdenová.

Za sebe bych dodal – pokud má být Twitter v kontaktu s „ověřovači faktů“, pak bych se osobně na souboj Muska a „cemperů“ rád podíval. Musk totiž prohlásil, že všechny žádosti o mazání statusů či profilů bude zveřejňovat.

 

Ivan David

Redakce
Latest posts by Redakce (see all)

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (26 votes, average: 4,85 out of 5)
Loading...
6 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)