3.6.2023
Kategorie: Společnost

Když neposlechneš, pomažeš

Sdílejte článek:

ŠTĚPÁN CHÁB

Evropská unie zavádí do prostoru takzvaný Digital Services Act, který se citelně dotkne každého. Twitter Elona Muska oznámil, že na systém nepřejde. Na to konto francouzský ministr pro digitální záležitosti Jean-Noël Barrot Twitteru přes média oznámil, že pak hrozí, že se sociální síť může zdekovat z evropského trhu.

„Dezinformace jsou jednou z nejvážnějších hrozeb, které zatěžují naše demokracie. Twitter, pokud se opakovaně nebude řídit našimi pravidly, bude v EU zakázán,” řekl k tomu francouzský ministr. A pokud se Twitter nepodvolí? Nebude hned následovat vyhození z evropského trhu. Nejdřív přijdou pokuty. A ty nejsou ledasjaké. Nařízení předpokládá pokuty ve výši až 6 procent ročního příjmu společnosti za porušení pravidel.

Na háku má Musk snahu Evropské unie o utišování svobody projevu dlouhodobě. V lednu proběhla na příkaz unie zatěžkávací zkouška. Největší sociální služby byly vyzvány, aby ukázaly, jak zavedly přepravované a už schválené principy normy pro dezinformace. Jediný Twitter zkouškou neprošel. Sice EU předal informace, ale rozhodně ne všechny požadované. Twitter totiž podal neúplnou zprávu, bez dat a bez informací o tom, jaký je jejich plán na spolupráci s fact-checkery. Ale ano, s těmi milými a politicky zaslepenými Cempery celé Evropské unie.

A ejhle, po zkoušce na svět zase vykoukl jeden rarach. „Jsem zklamaná, když vidím, že zpráva Twitteru zaostává za ostatními,” zabrebentila do prostoru místopředsedkyně Evropské komise pro hodnoty EU a transparentnost Věra Jourová. Cemper doma bouchnul levicově progresivní šampaňské.

Ale koukněme na dezinformace a jejich řešení v praxi. Na konci loňského roku Elon Musk, čerstvý majitel Twitteru a jeho interních útrob, vypustil do světa informaci, že Twitter (dlouho před Muskem jako majitelem, tedy Twitter pod vlivem jeho tehdejšího progresivního vedení) se vědomě, ale nepřiznaně podílel na podpoře prezidentské kampaně Joe Bidena. V kauze figuroval notebook syna nynějšího amerického prezidenta a jisté kompromitující informace v něm. Tyto informace, kdyby vyšly před volbami na povrch, hrozily, že Biden prohraje. A tak Twitter vší mocí šíření informace těsně před volbami potlačoval. A napomohl tak Bidenovi ve vítězném tažení na Bílý dům. To jsou ti hlídači pravdy, po světě rozesetí Cemperové, kteří tvrdí, že za vším jsou ruské dezinformace…

Ruské dezinformace. Koukněme na ně, pro další ilustraci toho, kde je skrytá pravda a čí ta pravda je. Ne, pravda není jedna, jedna pravda je uvědomělá, druhá označovaná právě za dezinformace. Ruské dezinformace a peníze byly hlavním tématem Trumpova volebního období, kdy byl opakovaně pod tlakem odstoupení z úřadu. „Dokazovalo“ se napojení Trumpa na ruské peníze, ruské mocenské jádro, „odhalovaly“ se finanční zdroje putující z Ruska na podporu Trumpa. Dokonce se těm správným nebožákům z propagandy rozdávaly Pulitzerovy ceny za šokující „odhalení“ o Trumpově napojení na Rusko. Teprve po volbách vyšlo najevo, a výsledky jdou vyčíst z 306 stran závěrečné zprávy zvláštního vyšetřovatele Johna Durhama, že všechno, čemu musel Trump vzdorovat v souvislosti s napojením na Rusko, bylo prostě vycucané z prstu. Z prstu Demokratické strany.

Nic, za co byl Trump obviňován, nebyla pravda. Vzdoroval opakovaně impeachmentu, čtyřletému mediálnímu lynči, za nic. Hoří kvůli tomu hranice? Měly by, protože to byly skutečně dezinformace, které velmi, velmi, ale velmi citelně zasáhly nejen Spojené státy, ale vývoj celého světa (jsem bytostně přesvědčený, že pokud by byl v Bílém domě Donald Trump i v druhém období, nejsme tak hluboko zanoření v septiku, a to ne proto, že to byl geniální prezident, ani vzdáleně, ale jen proto, že to byl patriotický prezident, který na zahraniční politiku hleděl přes racionalitu, ne přes bezbřehou ideologii, jak na svět hledí Biden a jeho banda).

A to je faktický výsledek práce fack-checkerů Cemperova střihu. Ne že chrání pravdu, chrání svoji pravdu. A vedle stíhání skutečných dezinformací chrání své dezinformace, ty, které jsou jim milé. Jako třeba čtyřleté grilování Donalda Trumpa pod zcela vymyšlenými záminkami. Vždyť Trump byl buran a blbá nehoda jinak dobře fungující obamovsko-bidenovské demokracie. A toho vysmažit na omastku vlastních dezinformací, to snad nejsou ani dezinformace, ale dobře fungující prostředek pro návrat té jejich nejzářivější pravdy… a lásky. Těmto individuím Evropská unie chce od 25. srpna svěřit do rukou pravdu. To oni mají mít neomezenou moc nad chodem našeho světa.

I proto možná mírně utichly naše rakušanovské snahy o utišení svobody slova v ČR. Protože Rakušan pochopil, že špinavou práci za něj odvede Evropská unie. A odvede ji důkladně.

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (20 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
14 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)