21.5.2023
Kategorie: Ze světa

Je to ještě válka?

Sdílejte článek:

VIDLÁK

Kdy to bylo? Chvíli poté, co se Rusové spořádaně stáhli ze svého předmostí na západním břehu Dněpru v Chersonu, jsem poprvé napsal (a řekl), že podle mého rozumu se válka chýlí ke konci. Rusové ustoupili, Ukrajinci na ně nijak neútočili… bylo to tak okaté, že mi to připomínalo nějakou zákulisní dohodu. A když je možná jedna dohoda, jsou možné i další.

Bez ohledu na všechna zbožná přání, Dněpr je velmi významná přírodní překážka a tak si od té doby dovoluji myslet, že Rusové za tuto řeku jít nechtějí. Vzhledem k tomu, jaké síly vrhají na ukrajinské bojiště, je taková operace podle mě dost nereálná. Tedy… vojensky. Nikde není řečeno, že se nestane něco úplně jiného.

A teď mi řekněte upřímně, když se podíváte na ruské i ukrajinské zdroje… Co se od ruského stažení z Chersonu na Ukrajině ještě odehrálo?

Nic.

Ach ano, nemohu opominout Wagner group, kteří od té doby zabrali Soledar a zřejmě někdy teď vyhlásí úplné dobytí Bachmutu. Ale slyšeli jste od té doby, že by ruská armáda někde vedla nějaké útočné operace? Slyšeli jste od té doby, že by se Ukrajina někde urputně bránila? Ještě se trochu děje něco u Adějevky, ale jinak je na celé frontě ticho po pěšině. Tedy pokud vynecháme různé ukrajinské výsadky, které někam přijedou, vztyčí tam vlajku, udělají fotku, pak se zase stáhnou a Seznam má týden o čem psát…

Kdy jste naposled viděli mapku z ruských zdrojů, kde by bylo o čem referovat? Nejsem žádný Visingr, Zrno ani Vojáček, ale ke mně se v poslední době dostávají jen mapky stále propracovanějšího ruského opevňování. Intenzita ruské palby také dost poklesla. Ukrajinští fandové to přičítají tomu, že Rusku konečně definitivně došla henta munice, která jim nedošla od loňského dubna a říkají, že Rusové přestali útočit, protože nemají čím střílet. Já bych byl střízlivější… Rusové přestali útočit a proto přestali tolik střílet.

Ruské Kinžály navíc poletují docela hodně, stejně tak i další rakety a v poslední době jsou výbuchy po zásahu raket velmi viditelné a veliké. Fotky z nekonečných řad tanků a BVP jsou také k dispozici. Na obou stranách, ale v Rusku víc. V Moskvě se střídá jeden státník za druhým, Sitting Ping si tam nedávno udělal třídenní návštěvu, postsovětští diktátoři se pěkně sešli při přehlídce v Moskvě. Na Ukrajinu přijíždí čínský zmocneněc pro mír, jinak bývalý velvyslanec v Rusku. Zelenský je v poslední době víc v Evropě než v Kyjevě. Zalužného už tři týdny nikdo neviděl.

Poslední tři měsíce na Ukrajině de facto bojuje jen jedna soukromá armáda a přes všechny ukrajinské proklamace, že má obrovské ztráty, nějak jí lidské zdroje nedocházejí. Jejich šéf Prigožin říká všechno možné i nemožné a ukazuje na kameru, jaký je rozdíl mezi válečným obchodníkem a kariérním generálem, ale kontraktoři udržují oheň války v nezměněné podobě ať na kameru bájí jakkoliv.

Česká houfnice Dana, kterou jsme poslali na Ukrajinu má na sobě hitlerovský trámový kříž, který tam nenačmáral nikdo křídou, ale pěkně ho tam v dílně nastříkali kvalitní barvou přes šablony. Bylo to tak trapné, že Lipánek musel začít reagovat a udělali diplomatickou cestou takové malé bububu. Prý to dává munici dezinformátorům. Jo, pravda, to je děsná munice. Tak děsná, že se s tím nedá nic dělat. A vrhá to dost podivné světlo na všechno ostatní bagatelizování nacismu na Ukrajině. Proti pravdě se fakt blbě bojuje… I kdyby se jí stokrát říkalo dezinformace.

Ukrajinská ofenzíva stále nezačíná, byť zálohy má Ukrajina asi veliké a vycvičené tady na Západě. Ale zřejmě i v ukrajinském generálním štábu probíhá diskuse, jestli stojí za to, nechat tuto armádu vykrvácet na bojišti. Co potom, že?

Americké zdroje už běžně mluví o únavě válkou a ukrajinské zdroje dnes a denně varují před tím, kdyby Ukrajina přišla o západní podporu. A když vidím, jak se naše pravdomluvná ukrajinská média pouštějí do naší rektálně alpinistické vlády, tak mám pocit, že Fiala včas nerozpoznal, že Ukrajina už není téma a stal se pro své transatlantické páníčky poněkud obtížným. Aktivní blbec je horší než třídní nepřítel. V USA je teď mnohem důležitější henten dluhový strop o který se do krve hádají republikáni s demokraty, k tomu jim Čína přebírá jejich oblíbené zkruvysyny a dělá z nich své zkurvysyny… navíc ti šmejdi přestávají používat dolar…

Ne, neříkám, že to tak je. Neříkám, že jsem do své rovnice zahrnul všechno. Ale nasvěcuju vám jiný úhel reality. Úhel, kdy se na Ukrajině obě strany ještě štengrují a umírají u toho tisíce lidí, ale ve skutečnosti se už vytyčuje nová hranice a v zákulisí už všichni čile jednají a z původně velké války za západní hodnoty začíná být malá obtížná válka kdesi na periferii. Vlastně už se chce jediné… aby to Evropa zaplatila ze svého.

Nevím, jestli mám pravdu. Ale zkusil jsem zde vypsat důvody, které mě k tomu vedou.

 

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (37 votes, average: 4,30 out of 5)
Loading...
42 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)