20.5.2023
Kategorie: Ekonomika

Daň z telefonu

Sdílejte článek:

MONIKA ČÍRTKOVÁ

Z médií jsem se dozvěděla o novém způsobu, jak zvýšit příjmy veřejnoprávních médií, aniž by se nutně musely navyšovat koncesionářské poplatky.

Jednoduše by se rozšířil okruh poplatníků: zatímco nyní se platí na základě vlastnictví rozhlasového a televizního přijímače, nově by platili i ti, kdo televizi nemají, ale mají telefon, na kterém mohou třeba Otázky Václava Moravce sledovat.

To je zajímavý vývoj, v tom našem digitalizovaném státě.

Všimněme si, že stát nás rafinovaně nutí k vlastnictví různých zařízení. Živnostník už má povinně datovou schránku, své daňové povinnosti nemůže splnit jinak než elektronicky. Tudíž musí mít počítač nebo telefon, z něhož může tuto schránku obsluhovat. A jsou i jiné příklady: například komunikace rodiče se školou, včetně omluvenek, se už také odehrává elektronicky a rodič si prostě musí přístup do příslušného systému zajistit.

Nejsme v pravěku, že, chceme přece tu moderní komunikaci.

Takže občan se přizpůsobí. Nic jiného mu totiž nezbývá.

A i když takový občan nemá televizi a vysílání České televize jej třeba ani trochu nezajímá, stát mu teď sdělí, že už jenom z důvodu vlastnictví příslušného zařízení začne poplatkům podléhat.

Velmi rafinované.

 

Monika Čírtková

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (30 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
37 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)