20.5.2023
Kategorie: Politika

Ministr Blažek nechce uhýbat, a tak kličkuje!

Sdílejte článek:

JAN BARTOŇ

Zaujal mě rozhovor s ministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem z ODS. ODS podle něho nemá uhýbat, ale sám ve svých odpovědích zakličkoval jako velmi zdatný krasoblusař.

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek v rozhovoru pro MF DNES mimo jiné vysvětloval, jak to bylo s nesplněnými předvolebními sliby vládní koalice. „Já se vymlouvat nebudu. Pokud jsme třeba říkali, že vyloženě nebudeme zvedat daň z nemovitosti a zvedáme ji, říkáme něco jiného, než jsme říkali před časem. A nemá smysl tomu jakýmkoli způsobem uhýbat,“ uvedl.

Dále vybírám tuto „lahůdku“:

Svůj projev jste pronesl loni 26. srpna, ještě o tři dny později premiér Petr Fiala jakékoli zastropování cen energií odmítal jako nesmyslné. Před komunálními volbami – které byly 23. a 24. září – už ovšem visely billboardy, na nichž se koalice SPOLU chlubila, kterak prosadila zastropování cen energií. Nepřišlo vám to tehdy směšné? Anebo trapné?
Ta debata se vyvíjela. V té době byly třeba od pana Středuly z odborů návrhy na prostou regulaci cen, což premiér zcela správně odmítal. Nakonec zvítězilo zastropování. Zase tak směšně to asi nepůsobilo, protože volby dopadly pro SPOLU dobře.

Velmi „zajímavá“ obhajoba postojů ODS. To, že vrcholný představitel ODS a premiér tvrdil před volbami něco jiného, než bylo na plakátech SPOLU, Blažek obhajuje tím, že „tak špatné to zase nebylo, protože volby dopadly pro SPOLU dobře“! To je mimo jiné jasné přiznání neexistence samostatné politiky ODS a potvrzení toho, že se ODS rozplynula v jakési podivné koalici s eurohujery a lidovci, kteří dokázali už v minulosti, že jim „racionální změna názorů“ nedělá problém a potvrzují tak známé heslo Miloše Zemana – názory nemění jen blbec. Není se tedy proč trápit i tím, že ODS tvrdila před volbami v roce 2022, že se daně lidem zvyšovat nebudou a nyní tvrdí, že se sice zvýší, ale „celková daňová zátěž pro obyvatele zůstane stejná“.

V situaci, kdy je deficit státního rozpočtu po čtyřech měsících roku 2023 v deficitu 200 miliard, je takové „vysvětlení“ děsivé. Racionální by bylo samozřejmě dělat daňové úpravy tak, aby se na daních více vybralo. Vláda naopak tvrdí, že jde o „kosmetické úpravy“, které se vlastně lidí vůbec nedotknou. Otázka tak zní: Proč je tedy vláda dělá?

Docela chápu rozhořčené projevy na sněmu Svazu měst a obcí. Dosud totiž byla daň z nemovitosti vybírána pro rozpočty měst a obcí a ono zvýšení z daně z nemovitostí má jít plně do státního rozpočtu. Města a obce mají sice mnohem lepší výsledky hospodaření než stát, ale takovou aroganci státu jsem také nečekal, zvláště, když v řadě samospráv vládnou strany vládní koalice a města i obce si stěžují, že jim schází peníze na opravy místních komunikací.

Prezident Petr Pavel dokonce na sněmu svazu kritizoval vládu za to, že o rušení poštovních poboček rozhodla „od stolu“ aniž by komunikovala se samosprávami měst a obcí. Logická kritika, jen její smysl postrádá logiku, protože Pavel je jednoznačně „koněm“ české vlády a bude jí krýt záda v případě, že by ztrácela půdu pod nohama.

Za rok a půl existence Fialova kabinetu tak musím bohužel konstatovat, že se i moje naděje na její lepší fungování ve srovnání s předcházejícím kabinetem, zcela rozplynuly. Máme sice velmi slušného premiéra, který ale lže také zcela bezostyšně, pouze na rozdíl od Andreje Babiše nepoužívá „slovakismy“ a jeho projevy jsou po gramatické stránce naprosto bez chyb. Obhajovat jeho projevy „zájmy vládní pětikoalice“ je možné, na druhou stranu to jen ukazuje, že vláda je slepencem antibabišovských sil a každá strana má zcela jiné představy o řešení situace a výsledkem je „balíček“, který nedává smysl dokonce ani jinak provládním ekonomům.

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (11 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
3 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)