17.5.2023
Kategorie: Ze světa

Návštěva Zelenského v Berlíně, aneb „chléb a hry“

Sdílejte článek:

IVAN DAVID

Vskutku nám nemůže ujít, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij triumfálně objíždí Evropu a sbírá dary. Slíbené sice, ale pořád dary. Zlé jazyky praví, že jeho nekonečná tour je útěkem před odvetou za drony na Kreml, ale kdo by tomu věřil. Oděn tu v zeleném, tu v Římě v černém, chválí darující a haní mírové snahy včetně volání po míru papeže Františka. Ostatně Itálie bude dle premiérky Meloniové nadále podporovat Ukrajinu, a to včetně zbraní.

Já se ale hodlám věnovat pobytu prezidenta Zelenského v Berlíně. Německo se podle německých médií stalo druhým největším podporovatelem Ukrajiny po Spojených státech. Předkládám laskavému čtenáři článek Tobiase Riegela z webu NachDenkSeiten:

„Kancléř udělá pro „vřelé přivítání“ cokoliv: návštěva ukrajinského prezidenta Vladimira Zelenského se vyznačovala již známou poddaností německé strany – a křečovitým patosem, který slouží jako odvedení pozornosti. Jak známo, pro představitele Ukrajiny platí speciální pravidla – žádná žádost není příliš odvážná, žádná dodávka zbraní příliš riskantní a žádná urážka příliš nehorázná. Negativní důsledky hospodářské války a dodávek zbraní pro občany zůstávají – jako kompenzace se jim nyní dostalo trochu emocionálního divadla.

Ukrajinský prezident se během svého současného světového turné zastavil i v Německu. Teď se už cirkus posunul dál. Často se psalo, že Selenski je velmi talentovaný politický herec, například v článku „Cena Karla Velikého pro válečného maskota“ na NachDenkseiten.

V Zelenském byl prostě nalezen dokonalý maskot pro současné geopolitické rozptýlení (představte si, kdyby tuto roli musel plnit Petro Porošenko!). Zelenskij dovedně skrývá souvislosti, které vedly k válce, za svou kamarádskou neformálnost a neoholené charisma – účinnou kombinaci emocionalizace a kýčovité propagandy.

Na mnoho médií samozřejmě udělala Zelenského návštěva Německa velký dojem, především proto, že „srdečnost“ projevená mezi Volodymyrem a Olafem mohla vyléčit „obtížný vztah“ mezi vládami kvůli „německému váhání“ v dodávkách zbraní. Váhání se ale již dávno změnilo v pravý opak, ke škodě zájmů občanů této země.

Podle očekávání řada novinářů a politiků vykreslovala zcela zjevné politické divadlo jako relevantní politickou událost. Tato deformující praxe není nic nového, ale vždy ji lze vylepšit. Opět došlo k naléhavé demonstraci citů. Kvůli oslovení „Drahý Olafe“ na Zelenského tiskové konferenci je náš kancléř ochoten odložit stranou ekonomické a bezpečnostní zájmy svých vlastních občanů a upřednostnit „vše pro Ukrajinu“, včetně riskantních miliardových zbrojních balíčků.

Návštěva Zelenského byla patrně zaměřena především na německou veřejnost, spíše než na politiky. Známý ohňostroj inscenované morálky a všechny fanfáry zaznívající v hlavním městě jsou koneckonců „odměnou“, kterou občané obdrží výměnou za ztráty, které vyplývají z hospodářské války s Ruskem. Je to jediná odměna, mimochodem. Podle hesla: Levná energie a politika uvolnění s bývalým nepřítelem jsou nyní pryč – ale podívejte se, vážení občané:

Dostáváme velkou morální podporu z Ukrajiny a USA a hollywoodskou inscenaci ulepeného válečného patosu. Dokonce i válečná popová hvězda se zde zastaví – výborný pocit.

Chléb a hry – pro odvedení pozornosti se nyní stále více dostávají do popředí hry, zatímco nám vládní politika zdražuje chléb.“

Tolik Tobias Riegel.

Kdokoli by si všiml deseti rozdílů mezi německou a českou služebností vůči Ukrajině a nekritické podpoře „války do posledního Ukrajince“, nechť je napíše do komentářů.

 

Ivan David

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (33 votes, average: 4,85 out of 5)
Loading...
24 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)