30.4.2023
Kategorie: Ze světa

Kde je dlouho ohlašovaná ukrajinská jarní ofenzíva? Nebo je to všechno jen blafování?

Sdílejte článek:

ROMAN BEDNÁR

Pozorovatelé války a experti Západu už týdny očekávali, že Ukrajina začne s pokusem získat zpět oblasti dobyté Ruskem.

Zelenskyj sám prohlašoval, že Rusy jarní velkoofenzívou vyžene hrdinská ukrajinská armáda ze všech koutů Ukrajiny, včetně Krymu.
No a s nastávajícím květnem je jaro už v plném proudu a ani jen náznaků protiofenzivy není.

Jedním z faktorů, proč se prý ofenzíva zatím nekoná, má být nepříznivé počasí, jak to „vysvětluje“ německý expert Christian Mölling:

„Období dešťů na Ukrajině je letos neobvykle dlouhé. Velká část ukrajinské půdy se změnila v hluboké bahno. Rychlý postup těžkých západních bojových tanků, které Ukrajina potřebuje pro svou protiofenzívu, proto momentálně nepřichází v úvahu. Pravděpodobně by se ponořili do bahna. I jeden ukrajinský velitel to potvrdil před několika dny v rozhovoru pro NTV, když řekl, že ofenzíva za současných povětrnostních podmínek je podle něj nemožná.“

Podle experta Möllinga by také mohlo mít smysl, aby se Ukrajina nejprve zásobila municí před pokusem o opětovné dobytí okupovaných území. V minulosti se objevily zprávy o masivním nedostatku munice v ukrajinských ozbrojených silách.

Ne bez zajímavosti je to, německý expert hovoří jen o pokusu o dobytí obsazených území, zatímco Zelenskyj velkohubě ohlašoval jarní velkou ofenzívu, kterou budou osvobozena všechna území Ukrajiny.

Christian Mölling však tvrdí ještě něco pozoruhodného a zarážejícího:

„Ukrajina má jasný vojenský cíl a nemá jinou možnost, než zahájit protiofenzívu.“

V této výpovědi ale zaznívá to, že Ukrajina je „někým“ nucena, že musí odstartovat tuto ofenzívu, a to dříve či později, ať ji to stojí cokoliv.

USA a Západ do toho investovaly stovky miliard a potřebují za to nějaký úspěšný výsledek. Co tam po hektolitrech přelité ukrajinské a ruské krve – vždyť je to jen krev Slovanů.

Navzdory tlaku od Západu ukrajinský ministr obrany najednou varuje před příliš vysokými očekáváními ofenzívy.

Ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov v rozhovoru pro tiskovou agenturu RBK-Ukrajina řekl, že naděje doma iv zahraničí jsou určitě přehnané, každý chce další vítězství.

Reznikov připomněl, že zpočátku se jen doufalo, že země nějak přežije.

“Když však ozbrojené síly Ukrajiny dosáhly úspěchů, všichni začali věřit ve vítězství,” řekl ministr.

Přitom Reznikov před několika měsíci prohlašoval: „Vítězství Ukrajiny je již zcela na dosah …“

Zelenskyj je v nezáviděníhodné situaci – je dostatečně známo, jak zacházejí USA s diktátory, kteří nenaplní jejich očekávání.

roman-bednar.com

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (18 votes, average: 4,78 out of 5)
Loading...
22 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)