24.4.2023
Kategorie: Společnost

Zákonem chránění udavači

Sdílejte článek:

JANA MARKOVÁ

Mlčte! A nebo udejte toho, kdo nemlčí. Už to máte zákonem posvěcené.

Sněmovna schválila návrh zákona o ochraně oznamovatelů protiprávního jednání před případnou odvetou zaměstnavatelů. Ochrana se má týkat i nahlášených přestupků, kde je horní hranice pokuty nejméně 100 tisíc korun, což navrhl Marek Benda z ODS. To jen až vám ta věčná parlamentní přísavka zase bude vyprávět, jak on je ta původní „stará“ ODS. Dovoluji si tvrdit, že ta původní ODS by se nad tímto svazáctvím pozvracela.

Je to tedy taková soft verze, Piráti chtěli prosadit, že to udávání mělo být legálně anonymní. Samozřejmě zabaleno do boje proti korupci a v rámci té jediné pravdy. Orgány státu i samospráv nad 10 tisíc obyvatel a firmy nad 50 zaměstnanců budou muset určit příslušnou osobu, která bude oznámení přijímat. Má ho přijímat i ministerstvo spravedlnosti. Oznámení bude důvěrné, zabezpečené a příslušná osoba ho musí posoudit, prošetřit a případně navrhnout nápravné opatření. Taky vám to něco připomíná? Padesátky? Čím dál víc, že?

Zakázána budou odvetná opatření proti oznamovatelům. Nebude možné ho vyhodit z práce, snížit mu mzdu ani ho nijak poškodit. Pokud se to přesto stane, oznamovatel se bude moci u soudu domáhat předběžného opatření.

A tohle naše sněmovna schválila. Tohle po vás chtějí a k tomuto vás teď již legálně nutí. Bonzáctví. Kde křičelo ANO na plný pecky, že tohle je špatně. Kde visela SPD z oken a snažila se to zastavit? Kdo o tom informoval na náměstích? Kde je opozice? Žádná tu není. Jen kecy. Právě jste dali všem závistivým bonzákům náboje. A nikdo neřekl ani popel.

 

fb

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (39 votes, average: 4,90 out of 5)
Loading...
42 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)