20.2.2023
Kategorie: Ekonomika

Nechte OSVČ na pokoji

Sdílejte článek:

FB

Mohl bych volně parafrázovat, osvojit si jakousi uměleckou licenci, abych omluvil použití vulgarismu, a zkrátit celou úvahu na „OSVČ za vaše posraný životy nemůžou“. Ale rozvedu to.

.
OSVČ jsou daleko široko nejsvobodnější lidé, kteří nesou obrovskou osobní odpovědnost. V drtivé většině po státu, který jim svými zásahy jen komplikuje život, vůbec nic nechtějí. Na rozdíl od zaměstnanců ve státním a veřejném sektoru poskytují občanům a firmám služby, které občané a firmy opravdu chtějí, nikoli služby, o které nikdo nestojí a stát je lidem pod pohrůžkou násilí nutí jen proto, že se politická reprezentace rozhodla, že je chtít musí i kdyby nechtěli.

OSVČ, na rozdíl od zaměstnanců ve státním a veřejném sektoru, platí už teď alespoň něco ze svého vydělaného do společné kasy. Bezpochyby svojí prací a nově vzniklými hodnotami v celém procesu ve společnosti přispívají na platy a mzdy zaměstnanců ve státním a veřejném sektoru, kteří ve skutečnosti, a je úplně jedno, co mají napsáno na výplatnici, aby to dobře vypadalo, neplatí daně a odvody žádné. Na všechno totiž, aby to státu mohli odvést, nejdřív od státu dostanou. Jen se to přesune z jedné kolonky do jiné.

OSVČ jsou zvyklí se o sebe postarat. Ano, je dost možné, že řada OSVČ optimalizuje daňovou povinnost. Bezpochyby. V porovnání s velkými korporátními šíbry je to však kapka v moři pro státní rozpočet. Protože však jsou OSVČ zvyklí se o sebe postarat, nejsou zvyklí natahovat ruce po státních penězích. A to většinou ani v důchodu.

OSVČ mají v porovnání se zaměstnanci ve státním a veřejném sektoru jednu obrovskou nevýhodu. Jsou snadným cílem politiků. Nemají svoje média, silné odbory, nemají čas a sílu na demonstrace, stávky, kolektivní vyjednávání nebo jakoukoliv jinou vzdorovitou činnost. Musí se totiž individuálně, každý sám za sebe, starat o to, aby se uživili. Jim ze státního a veřejného peníze s železnou pravidelností na účet každý měsíc nepřijdou.

Zaměstnanci ve státním a veřejném sektoru dělají pro „firmu“, která je v podstatě permanentně ve ztrátě. Lidé v soukromém sektoru, včetně OSVČ na různých úrovních procesu, generují novými hodnotami peníze do pokladny, ze které jsou lidé ve státním a veřejném sektoru placeni. A když jim to nestačí, zadluží stát, přičemž splácet to budou děti všech.

Mohl jsem volně parafrázovat, osvojit si jakousi volnou uměleckou licenci, abych omluvil použití vulgarismu, a zkrátit celou úvahu na „OSVČ za vaše posraný životy nemůžou“. Ale rozvedl jsem to. Aspoň trochu. Nechte OSVČ na pokoji. Nechte je žít a pokuste se jim projevit trochu úcty a respektu. Víc nežádají a víc po vás nechtějí. Děkuji.

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (36 votes, average: 4,58 out of 5)
Loading...
71 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)