30.1.2023
Kategorie: Společnost

Vrtěti Pavlem

Sdílejte článek:

JAN HNÍZDIL

„Nově zvolený prezident Petr Pavel se v neděli veřejně zastal své mluvčí Markéty Řehákové, která na sociálních sítích sklidila značnou kritiku za způsob vedení sobotní tiskové konference po vyhraných volbách. „Nemám jediný důvod to vnímat kriticky, bylo to adekvátní atmosféře,“ řekl Pavel.“ (Novinky.cz, 29. 1. 2023)

Mluvčí nastupujícího prezidenta byla rozpustilá. Bylo co slavit. Její rozvernost je lidsky pochopitelná, historka zdánlivě bezvýznamná. Zdánlivě. Slečna Markéta není žádné ořezávátko.

„Od roku 2017 pracovala v mediálním domě Economia. Od juniorních pozic se dostala na pozici redaktorky Hospodářských novin zabývající se evropskými, bezpečnostními a politickými tématy… V říjnu 2021 odešla do analytické společnosti Semantic Visions, která se specializovala na monitorování bezpečnostních hrozeb.Tam působila jako bezpečnostní analytička se specializací na boj proti dezinformacím a ruské propagandě. „Mým posláním je podporovat informační odolnost a bezpečnost demokracie, jakož i hledat nové způsoby, jak čelit hybridním hrozbám,“ uvedla o sobě na Linkedlnu. V loňském rozhovoru pro Ekonom řekla, že bez zkušeností ze špičkové univerzity ve Velké Británii, kde získala magisterský titul, by se k této práci nedostala, neboť klienty firmy jsou zahraniční vlády i nadnárodní firmy.“ (iRozhlas.cz, 27. 1. 2023)

Firma Semantic Visions není žádné ořezávátko.

„Česká firma… v reálném čase monitoruje devadesát procent celosvětového zpravodajského obsahu a podrobně jej analyzuje…. Výčet téměř tří stovek zákazníků Semantic Visions obsahuje jména jako Bank of America, Boeing, Cisco, Microsoft nebo Toyota…. Vyhledávač Seznam nebo americké ministerstvo zahraničí s její pomocí bojují proti dezinformacím na internetu… Data pocházejí z obrovské databáze více než 3,5 miliardy článků z otevřených internetových zdrojů, jako jsou zpravodajské servery, blogy a stránky nejrůznějších úřadů a institucí… Semantic Visions se svými 45 zaměstnanci tak dokáže vytáhnout důležité informace ze zhruba 1,3 milionu textových zdrojů denně, ve dvanácti jazycích… Děláme hlavně pro nadnárodní firmy, které mají desítky tisíc a často i přes sto tisíc dodavatelů……v posledních letech se firma angažuje i v řadě dalších projektů, souvisejících především s bojem s dezinformacemi. „Získali jsme velký grant od americké vlády a pracujeme pro jejich ministerstvo zahraničních věcí…,“ líčí šéf firmy Vrabel…V minulosti spolupracoval i s českým ministerstvem zdravotnictví, kterému pomáhal potírat dezinformace o covidu-19… Firma je také jedním ze tří zdrojů, které pomáhají vyhledávači Seznamu označovat dezinformační servery varováním. Podobnou spolupráci by chtěl podnikatel v budoucnu navázat i s dalšími vyhledávači, přičemž jeho ultimátním cílem je Google. „Samozřejmě jde pouze o upozornění, přístup k těmto článkům se ve vyhledávačích nijak neblokuje, nejsme cenzoři,“ zdůrazňuje Vrabel. Semantic Visions se rovněž angažuje v spolku Nelež, který bojuje proti šíření dezinformací například tím, že upozorňuje soukromé firmy, aby na dezinformačních webech neinzerovaly.” (Forbes, 18. 2. 2022, https://forbes.cz/na-pozoru-pred-hrozbami-a-ve-valce-s-dezinformacemi-cesi-hlidaji-byznys-nejvetsich-firem/)

Člověk nemusí disponovat technologiemi Semantic Visions, aby zachytil klíčová slova: „Boj, válka, dezinformace, covid, nadnárodní, firmy, ministerstvo zdravotnictví ČR, vláda ČR, ministerstvo zahraničí USA, vláda USA, Bank of America, Microsoft, Google…“ Informace jsou v současném světě nejcennější komoditou. Ochotně za ně zaplatí vlády, farmaceutické firmy, výrobci zbraní, banky, média, tajné služby… Jejich prostřednictvím mohou ovládat myšlení lidí, řídit svět. Jen oni rozhodují, co je a co není dezinformace. Jen oni rozhodují, co si máme nebo nemáme myslet. Semantic Visions usiluje stát se globálním Velkým Bratrem. Ví o tom nastupující prezident Pavel? Je slečna Markéta Řeháková tiskovou mluvčí prezidenta občanů České republiky? Nebo je prezident České republiky mluvčím firem zastoupených Semantic Visions. Kdo tady kým vrtí???

 

blogosvet.cz

Redakce
Latest posts by Redakce (see all)

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (37 votes, average: 4,89 out of 5)
Loading...
46 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)