15.1.2023
Kategorie: Politika

K prvnímu kolu volby presidenta

Sdílejte článek:

LUBOŠ ZÁLOM

Tak první kolo REALITY SHOW ČESKO HLEDÁ PREZIDENTA máme ve zdraví za sebou. Co k tomu stručně poznamenat?


Skoro na všem negativním (a tyto volby jsou a ještě dva týdny budou naprostá tragédie) se dá najít něco o něco méně negativního. A stejné to je i s prvním kolem. Například jsem potěšen, že paní Nerudová má očividně podporu mezi občany mnohem nižší než s jakou počítala. Ukazuje to, že česká veřejnost možná není tak náchylná k tomu, aby naskočila na lacinou vějičku “kandidující žena”, přičemž tato kandidátka nemá nic co jiného nabídnout. Notabene když erudice této kandidátky je přinejmenším pochybná. Špatná ekonomka, překupnice s tituly, a ještě k tomu hysterka. Čtrnáct procent je tak akorát. A musím přiznat, že jsem to nečekal: tipoval jsem, že do druhého kola s Babišem postoupí právě Nerudová.

Stejně tak jsem rád, že proruský tzv. antisystémový tzv. opoziční kandidát pan Bašta získal méně procent, než jaká se jevila být podpora SPD ještě před pár měsíci. Možná se tím ukazuje, že voliči začali chápat, že SPD je lžiopozice. Řízená opozice. Uskupení bez názoru, bez stanoviska, schopné jen škodit. Ostatně takto se SPD chová v celém politickém systému – od komunálu (viz tady v Berouně) až po sněmovní úroveň. Pan Bašta byl jednoznačně levicový kandidát, socan, a ještě k tomu lhář, který se snažil těžit z nevědomosti lidí. Slibovat voličům, kteří mohou být právem zoufalí z toho, jak příšerná je Fialova vláda, že ji po volbách odvolá, je morálně asi stejně opovrženíhodné, jako prodávat penzistům předražené deky a šmejdské hrnce.

Dále lze kvitovat, jak se hnedle po vyhlášení výsledků odkopala Trikolora. Ta se před nějakou dobou rozhodla spáchat sebevraždu v objetí s SPD. Nyní (viz např. jejich Instagram) se dávají slyšet, že podporují Babiše. Ano, toho Babiše, proti kterému Trikolora protestovala a aktivně vystupovala během koronavirové totality. V naší novodobé historii nemáme větší politické zločince než je Babiš a Hamáček. Trikolora se rozhodla zradit to, co poslední dva roky zastávala, a v zoufalé a iracionální (protože myšlenkově neuchopené) opozici vůči Fialově vládě podporují Babiše. Takže zničení životů tisícům lidí, poškození kvality života školákům, zničení bezpočtu živností a podniků a zahájení ničivého tažení vůči svobodě projevu – to už nyní Trikoloře nevadí? Asi ne – a je dobře, že to aspon dává najevo.

A ted i k tomu, co není příliš růžové. Například lze pokládat za tragické, že tento národ pustil do druhého kola dva exponenty KSČ. Dva kariérní komouše. Bezskrupulózní ohebné pragmatiky. Dva agenty bez morálky a bez svědomí. Aktivní napomáhání totalitnímu režimu nelze odpustit. Je to něco neodčinitelného.

Ale v zásadě to celé zapadá do kontextu těchto voleb a naší politické reality: mezi politickými špičkami a mezi těmi, kteří mají reálné ambice se mezi politické špičky dostat, jsou samí nepřátelé svobody. Ani jeden zastánce svobody, trhu a kapitalismu. Bude mít tato země sílu během příštích pěti let najít někoho, kdo by znamenal skutečnou alternativu? Já se obávám, že pět let je příliš krátká doba.

Premiér Fiala se vyjádřil, že v druhém kole půjde o souboj populismu vůči demokracii. Pan Fiala je darebácký tlučhuba. On sám přece posvětil demokratický rozměr politiky pana Babiše tím, že posvětil a schválil jeho postupy během koronavirové krize. Schválil mu naprosto všechno. ODS a další strany dnešní koalice schválily Babišovi nouzový stav a tím mu umožnily provádět vše to, co ničilo životy nás všech. Nelze se z toho vyvinit a tvrdit, že Babiš představuje jakýsi antidemokratický proud. Pokud ano, pak i Fiala a spol jsou antidemokraté. Otázka je, zda tady jde skutečně o demokracii. Zda bytosti jako Fiala ale i Babiš s tímto pojmem nezacházejí jako s onucí. Jde více o demokracii nebo o svobodu? Pokud jde o politické mechanismy, pak je nutné říct, že Babiš je stejně demokratický kandidát jako generál Pavel. A stejný nepřítel svobody. Ostatně jaký byl postoj pana generála ve věci koronavirové politiky, hm?

A ještě jeden postřeh. Asi se bude i nadále mluvit o tom, že Fialovu vládu je potřeba shodit. Vyjádřit jí nedůvěru (což se nyní chystá), donutit ji k rezignaci pomocí demonstrací, a tak dále a tak podobně. Jenomže každý občanský odpor a i každý odpor v rámci sněmovny přece neznamená nic jiného, než že se nově musí stejně vyjádřit voliči. Pokud by hypoteticky došlo k pádu Fialovy vlády a k předčasným volbám, jak budou asi občané volit? Pokud generál Pavel, překupnice s tituly Nerudová, a jakýsi pan Fischer získali dohromady nějakých 55 % volebních hlasů, zatímco protivládní kandidáti Bašta a Babiš získali v součtu 40 %, jsou tyto prezidentské volby potvrzení pozice současné vlády. Bohužel. Nemá smysl s tím teď nic dělat. Občané si očividně tuto vládu zatím přejí. Můžeme s tím nesouhlasit, můžeme se tomu i divit, lamentovat a lomit rukama – ale to je tak všechno. Nehledě k tomu, že podle mě ani Babiš ani Bašta nejsou protivládní kandidáti ve smyslu principiální opozice vůči současné vládě. Nevěřím, že kdyby měli možnost, jednali by zásadně jinak, než co dneska dělá Fiala s Rakušanem či Pekarovou. Budou ničit svobodu občanů této republiky úplně stejně – protože stejně jako Fiala, tak i Babiš s Baštou svobodu nenávidí.

Co za dva týdny? Pro mě platí to samé: nebudu volit darebáky a trpaslíky. Nebudu si vybírat, jestli je lepší cholera nebo tyfus. Mojí volbou je neplatný hlas.

Edit: Málem bych zapomněl: ono je to vlastně rozhodnuté. Je naprosto zřejmé, že Babišův maximální potenciál jsou jeho dosavadní hlasy plus něco od Bašty. Proti němu stojí všichni. Voliči Nerudové a Fischera nepochybně půjdou volit Pavla. Je rozhodnuto, a Babiš by se v podstatě mohl zachovat jako chlap, uznat to, a svoji kampaň odpískat, protože jeho šance je nulová.

 

Luboš Zálom

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (17 votes, average: 2,94 out of 5)
Loading...
18 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)