5.1.2023
Kategorie: Ekonomika, Exklusivně pro PP

Jediná „sankce“ stojí občany ČR 200 miliard Kč

Sdílejte článek:

JIŘÍ JOHN

Ideologická nesmiřitelnost přijde normálního občana hodně draho.

V EU se ročně spotřebuje cca 400 mld. m3 plynu. Z toho Rusko dodávalo v minulých letech cca 180 mld. m3 ročně. Do Číny Rus nyní dodává plyn za cca 8 Kč/m3 (330 USD za 1000m3, smlouva je uzavřena na 30 let). Obdobnou cenu mohly mít i státy EU. Rus by tedy utržil cca 180×8=1440 mld. Kč (59,4 mld USD).

V EU se v r. 2022 cena plynu na burze pohybovala nad 30 Kč/m3. EU tedy embargem ruského plynu přichází ročně o cca 3960 mld. Kč. To je 9900 Kč na každého občana EU.

Sankce skutečně funguje, ale jinak, než v „Bruselu“ zamýšleli: Rusko v r. 2022 za dodávky menšího množství plynu obdrží cca 100 mld USD, tedy 2300 mld Kč (předběžný odhad), což je skoro dvojnásobně více než loni, kdy to bylo 55 mld USD, tedy 1265 mld. Kč. V r. 2016 činil provozní zisk Gazpromu 10 mld € (250 mld Kč). 67% pocházelo z exportu do Evropy.

ČR byla zásobována z 95% ruským plynem. ČR spotřebuje přes 9 mld. m3 plynu ročně. Pouze vlivem „bruselské sankce“ na plyn tedy přijdeme o cca 200 mld Kč, tedy 20000 Kč na každého občana ČR. Drahé energie mají multiplikační efekt ve zhoršení konkurenceschopnosti evropského zboží, bankrotech, růstu nezaměstnanosti a tím růstu nákladů na podporu v nezaměstnanosti, podporu bydlení, inflaci… Dlouhodobé smlouvy s Ruskem i Norskem nebyly obnoveny. Nyní obchodníci plyn pro ČR kupují z různých zdrojů na burze, ceny se každodenně mění a překupníci jistě neprodělávají. Není známo, za jakou cenu nakupuje vláda plyn do hmotných rezerv.

Ještě větší zisk mají překupníci z prodeje předražené elektřiny. Vysokou cenu na burze určuje cena „závěrné elektrárny“, tedy té, jejíž provoz je nezbytný k udržení stability sítě. Ta je v Evropě zpravidla plynová. Cenu na burze umí zvýšit spekulanti. Přes burzu se prodává jen malá část elektřiny, ale tato nadhodnocená cena se lidem prezentuje jako cena pro veškerou elektřinu.

Značná část zisku z předraženého plynu i elektřiny jde do kapes překupníků. Můžeme jen spekulovat, zda nemají kamarády/kumpány mezi politiky a zisk si nedělí. Vzpomeňme si, jak námi zvolení politici schválili zákony, kterými umožnili podvody s LTO a zajistili „solárním baronům“ zisk cca 900 mld. Kč. Zdá se, že námi zvolení zákonodárci legislativní podmínky pro takový nekalý byznys stále vylepšují. Kdo je poškozován a kdo vydělává, je zřejmé. Nebo byli do vlády a parlamentu dosazeni likvidátoři?

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (21 votes, average: 4,86 out of 5)
Loading...
30 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)