27.12.2022
Kategorie: Ze světa

Přišel čas zlomit Srbsko?

Sdílejte článek:

IVAN DAVID

Pět zemí údajně naléhá na Bělehrad, aby zajistil, že Srbové v Kosovu do 24 hodin odstraní barikády.

Západ dává Srbsku ultimátum

Několik západních zemí „poslalo srbskému prezidentovi Aleksandaru Vučićovi ultimátum“ s požadavkem, aby Srbové v severní části odtrženého Kosova ukončili spor s místními úřady, uvedl v neděli zpravodajský web Pink.rs.

Vydání tvrdí, že velvyslanci skupiny Quint, zahrnující USA, Spojené království, Francii, Německo a Itálii, vyzývají k odstranění barikád v regionu do 24 hodin. Pokud Bělehrad nevyhoví, západní mocnosti údajně nechají Albina Kurtiho, kosovského albánského premiéra, aby zaútočil na místní Srby. Již dříve Kurti varoval, že „při odstranění těchto barikád nemůže vyloučit zranění a další škody“.

Napětí mezi Bělehradem a Prištinou vzplanulo začátkem tohoto měsíce, když Srbové, kteří tvoří většinu v severní části provincie, postavili barikády na protest proti zatčení bývalého policisty, obviněného z útoku na kosovskou policejní hlídku.

Poté Vučič požádal mírové jednotky NATO KFOR o povolení rozmístit až 1 000 srbských vojáků a policistů v Kosovu, jak je oprávněn učinit podle rezoluce

Rady bezpečnosti OSN 1244, která ukončila bombardování bývalé Jugoslávie letectvem NATO v roce 1999. .

Tyto plány však USA odmítly a Gabriel Escobar, zvláštní vyslanec ministerstva zahraničí pro region, řekl, že Washington dal Kosovu „velmi pevné bezpečnostní záruky“.

V neděli KFOR uvedl, že se střílelo poblíž hlídky NATO v severní části Kosova, blízko zátarasů, a dodal, že nedošlo k žádným obětem. Srbská média s odvoláním na očité svědky však tvrdila, že k incidentu došlo, když se kosovské speciální jednotky pokoušely likvidovat barikády u města Zubin Potok.

Náčelník generálního štábu srbských ozbrojených sil Milan Mojsilovič v neděli místním médiím řekl, že situace je složitá a vyžaduje přítomnost srbské armády podél administrativní linie, která odděluje Kosovo od zbytku Srbska.

NATO převzalo kontrolu nad Kosovem v roce 1999 poté, co bombardovalo Srbsko jménem etnických albánských separatistů. Prozatímní vláda provincie vyhlásila nezávislost v roce 2008, kterou Bělehrad odmítl uznat.

 

Ivan David

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (21 votes, average: 4,81 out of 5)
Loading...
11 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)