27.12.2022
Kategorie: Multikulturní soužití

Strach a hnus v Náhorním Karabachu naší republiky

Sdílejte článek:

ŠTĚPÁN CHÁB

Na iDnes se to den po Vánocích krásně poskládalo. První titulek: Policii na Ústecku opouštějí desítky lidí. Šluknovští se bojí o bezpečnost. A hned za ním druhý titulek: Zkuste se na chvíli bát, tajemná místa, kde i dnes můžete poznat strach. Vytříbené řazení, za které editor zaslouží pochvalu.

Žít na Šluknovsku, to je skutečně o strach. Bydlíme tady už dlouhou řadu let. Má paní jednou lupiče seprala na první dobrou. Odjel jsem s přízní cosi vyřizovat, byla tma, za dvě hodiny mi paní vyděšeně volá. Někdo se dobývá do domu. Bere za kliku, nedá pokoj, křičím na něj přes dveře, stejně neodejde. A tak jsem vyrazil zpátky. Má paní volala i policii. To ještě nebyl podstav, takže dorazili. Potkal jsem je u příjezdové cesty. Vyplašeně se ptám, co lupič, dopadli jste ho.

Prý dopadli, děti si totiž navečer hrály se šipkami. Na kliku si pověsily terč a házely. Večer, když se dveře zavřely, terč svou vahou bral za kliku a předstíral před celým stvořením, že je lupič, hledaný nejméně ve třech státech. Což mou paní uvedlo do zápasu jejího života.

Bydlel jsem půl roku i ve Varnsdorfu (ale ano, až takový já měl náběh na hrdinství). Když mým dvěma v tu dobu desetiletým synům banda starších vejlupků cikánské národnosti sebrala kolo, a ještě je přes půl města hnala s tím, že je podřežou, že jim zapálí dům, policie nereagovala. No, dobře, reagovala, mimo protokol mi policista před služebnou řekl, abych se na oznámení vykašlal. Pokud se na něj nevykašlu, policie bude muset zajet na nechvalně známou adresu, nic tam nenajde, a za pár dní mou rodinu začne někdo terorizovat. A že mi to za to určitě nestojí. A tak jsme se odstěhovali.

Ale zpátky do reality všedních dní v Šluknovském výběžku. Před jedenácti lety se Šluknovsko stalo středobodem demonstrací. Policie ČR k tomu měla krásné povídání:

„V posledních době graduje v Šluknovském výběžku nespokojenost obyvatel s neutěšenou situací zvyšující se kriminality. Jde o dlouhodobě neřešený a odsouvaný problém, který většinu zdejších lidí přivedl na hranici zoufalství a frustrace. Touha po rychlém řešení této situace vyhání občany do ulic a staví proti sobě i ty, kteří by za normálních okolností spolu dokázali žít jako sousedé. Této situace využívají různé extremistické skupiny a hraniční osobnosti, jejichž prioritami jsou zcela jiné cíle, než konstruktivní řešení situace. Mezi ně patří například touha po zviditelnění, politické zájmy, propagace nacismu, vyvolávání nepokojů, vybití agrese a další. Nespokojenost občanů pak tyto skupiny zneužívají ke svým zájmům.

Policie ČR naléhavě prosí občany, aby nepodporovali eskalaci násilí, které v posledku neplodí nic jiného než další násilí, jehož oběti nezřídka bývají i nevinní lidé. Policisté, kteří ve výběžku slouží, jsou zde primárně kvůli tomu, aby zamezili porušování veřejného pořádku a minimalizovali počet trestných činů. Každá demonstrace a různé excesy spotřebují spoustu lidských sil a prostředků, které pak chybí tam, kde je jich potřeba. Policisté nechtějí zasahovat proti občanům v této zoufalé situaci, ale zároveň nemohou zůstat nečinní vůči porušování zákonů. Velmi riskantní je zejména přítomnost seniorů a rodičů s dětmi na těchto akcích. V takové situaci je velmi těžké zakročit proti infiltrovaným extremistům, protože policisté nemohou dopustit, aby došlo k zranění zmíněných účastníků.“

Moc pěkně to policisté napsali. Nedej bože, aby se občané Šluknovska zase probudili a začali běhat s vidlemi v ruce po ulicích. Obzvláště když ze služeben policie na Šluknovsku zmizely desítky lidí. A to většinou s odůvodněním, že jsou unavení a vystresovaní a že požadavky z vedení jsou nesmyslné. Pod čímž lze číst únavu a stres z vyžadované byrokracie? Nešlo by to nějak rozumněji, než se dopracujeme do stavu, kdy se na Šluknovsko budou muset sjíždět antikonfliktní týmy a řešit znovuoživené demonstrace?

Vedle dokonale zlikvidované stomatologické péče a nedostatku zdravotních specialistů i praktiků je nedostatek policistů jen dalším příznakem toho, že státní struktury se nám nějak nápadně drolí a ne a ne se z toho vymotat. Abychom se nedopracovali k naprosté balkanizaci naší republiky. Bezpečně by pak bylo jen ve vybraných pražských čtvrtích, zbytek republiky by naplňoval heslo hic sunt leones. Nutno dodat, že lvů bez stomatologické péče dokonale bezzubých, ale o to víc nebezpečných, pane prezidente Šmuclere.

 

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (27 votes, average: 4,81 out of 5)
Loading...
36 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)