22.12.2022
Kategorie: Ze světa

Zelenskyj před Kongresem hovořil o dosažení absolutního vítězství

Sdílejte článek:

AC24

Zelenskyj hovořil něco přes 30 minut anglicky a občas připomínal klíčové momenty americké historie od bitvy u Saratogy po bitvu v Ardenách (a srovnával odvahu ukrajinských vojáků), poté, co byl za několikaminutový potlesk vestoje přivítán jako „hrdina“. 

Ujistil, že Ukrajina vítězí „navzdory všem překážkám“. Po celou dobu byl často přerušován potleskem vestoje od částečně zaplněného Kongresu, v němž chybělo mnoho republikánů, částečně vzhledem k tomu, že řada zákonodárců již před nečekanou osobní návštěvou odcestovala domů na svátky a čelila přicházejícímu nepříznivému počasí.

Zelenskij svůj projev prošpikoval pozitivními a optimistickými výroky jako „Ukrajina drží své linie a nikdy se nevzdá“ a „ale naše obranné síly stojí“ – zejména nabídl nejnovější příklad Bachmutu v Donbasu. Podle očekávání byla hlavním tématem potřeba pokračující podpory USA, za což poděkoval Bidenově administrativě, Kongresu a americkému lidu.

„Okupanti mají převahu v dělostřelectvu a mnohem těžší technice, jako jsou tanky a letadla,“ zahájil část projevu, v níž apeloval na pokračování pomoci. „Vaše podpora je klíčová… abychom se dostali ke zlomovému bodu na bojišti.“

„Máme dělostřelectvo, stačí to? Ne tak docela.“ Vysvětlil, že Ukrajina potřebuje dostatek munice a zbraní, aby byla schopna zcela vyhnat ruské síly z ukrajinského území. Hovořil také o utrpení, které ruské bezpilotní letouny řízené Íránem způsobují civilnímu obyvatelstvu při útocích na energetickou infrastrukturu. „Chtěl bych vám poděkovat za finanční balíčky,“ řekl a navázal: „Vaše peníze nejsou charitou“, ale investicí do „globální bezpečnosti“, se kterou bude Ukrajina „nakládat co nejodpovědněji“.

K zajímavějším výrokům patřil moment, kdy nepřímo naléhal na USA, aby poskytly tanky a válečná letadla. Zdůraznil sice, že Ukrajina nikdy nepožádala americké vojáky, aby bojovali jménem Ukrajiny na jejím území, ale zároveň tvrdil: „Mohu vás ujistit, že ukrajinští vojáci mohou sami dokonale obsluhovat americké tanky a letadla.“

Pokud jde o možnost vyjednání míru, upozornil na svůj dřívější „desetibodový plán“, který by se podle něj měl realizovat (a který Rusko dříve rozhodně odmítlo) a který podle něj Biden během středečního setkání v Bílém domě schválil.

Zelenskij navíc vyzval Kongres, aby se připojil k Ukrajině a postavil před soud každého ruského „zločince“. „Ať se teroristický stát“ zodpovídá, řekl. Zdůraznil, že miliony Ukrajinců nebudou mít při oslavách Vánoc topení ani vodu.

„Jen vítězství!“ zdůraznil ke konci projevu a citoval také ze slavného projevu Franklina D. Roosevelta „Den hanby“. „Americký lid ve své spravedlivé síle zvítězí až k absolutnímu vítězství,“ řekl Zelenskyj a následně přislíbil, že i Ukrajina dosáhne „absolutního vítězství“.

zerohedge.com

Redakce
Latest posts by Redakce (see all)

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (13 votes, average: 4,08 out of 5)
Loading...
235 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)