16.12.2022
Kategorie: Ze světa

Slovensko: Vláda padla. Co bude následovat?

Sdílejte článek:

COM/HS

Národní rada (NR) SR vyslovila ve čtvrtek nedůvěru vládě Eduarda Hegera (OLANO).Co bude následovat?

Pčolinský přerušil jednání do pondělí, lídři se mají dohodnout na postupu

Místopředseda Národní rady (NR) SR Peter Pčolinský (Jsme rodina) v úvodu dne přerušil 78. schůzi do pondělí (19. 12.) do 13:00. V úvodu pátečního jednání se zároveň poslanci dohodli na přesunu několika bodů z dílny resortů zdravotnictví a životního prostředí na pondělí.

Pčolinský se rozhodl přerušit schůzi i vzhledem k nepřítomnosti předkladatelů jednotlivých návrhů. V jednacím sále sedělo ráno jen pár poslanců. Dodal, že do pondělí by se měl dohodnout další postup mezi lídry politických stran. “Do pondělí by se situace mohla ujasnit a mohli bychom projednat body, na kterých bude všeobecná dohoda,” řekl.

Projednat a odhlasovat by se podle slov místopředsedy parlamentu mohlo na aktuální schůzi ještě to, na čem bude dohoda. Ostatní body by se přesunuly na další řádnou schůzi se začátkem 31. ledna 2023. “Do té doby budou pravděpodobně probíhat intenzivní jednání o rozpočtu, o předčasných volbách a o všech věcech, které je nezbytné přijmout,” uzavřel.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová odvolá dnes, tj. v pátek 16. prosince ve 13:30 v Prezidentském paláci v Bratislavě vládu Eduarda Hegera a zároveň ji ve smyslu Ústavy SR musí dočasně pověřit vykonáváním funkce v omezeném rozsahu.

Čím dříve se podaří změnit ústavu tak, aby si poslanci sami mohli zkrátit volební období, tím dříve budou předčasné volby. V diskusním pořadu TV Joj Na hraně to konstatoval předseda Národní rady SR Boris Kollár (Jsme rodina).

Upozornil, že po čtvrtečním večerním rozhovoru s prezidentkou Zuzanou Čaputovou má od hlavy státu úkol zajistit nejpozději do konce ledna úpravu ústavy, která by dovolila poslancům zkrácení volebního období. Využije k tomu představený návrh z dílny Jsme rodina, avizuje však pozměňovací návrh.

“Umožní, aby toto rozhodnutí o změně ústavy mohlo být přijato i usnesením poslanců,” vysvětlil.

Míní, že k tomuto kroku by mohlo teoreticky dojít ještě na prosincové schůzi, případně hned v úvodu lednové, která začíná až na konci prvního měsíce nového roku. “Pokud by se tak stalo třeba i v tom lednu, jakmile se to objeví ve Sbírce zákonů, v podstatě druhý den můžeme 90 hlasy schválit zkrácení volebního období a vyhlásit předčasné volby,” upozornil. Za reálný tak považuje termín na přelomu května a června. Dodal, že i prezidentka apelovala, aby se volby uskutečnily v co nejranějším možném termínu. Kollár zároveň odmítl úvahy lídra SaS Richarda Sulíka o možné rekonstrukci vlády.

Lídr Jsme rodina zdůraznil, že vedle vyhlášení předčasných voleb je prioritou zejména schválení rozpočtu na příští rok, což umožní pomoc domácnostem a firmám ohrožovaných drahými energiemi či vyplacení přislíbených plateb zdravotníkům. Věří v konstruktivní přístup opozice. “Už v pátek svolám poslanecké grémium,” ujistil. Předpokládá, že k rozpočtu přijmou v plénu pozměňovací návrhy.

Předčasné parlamentní volby by se měly konat nejpozději v červnu, ještě lepší termín by byl v květnu. Po setkání s prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou to prohlásil předseda Národní rady SR Boris Kollár (Jsme rodina).

“Já se shoduji v termínu předčasných voleb s paní prezidentkou,” prohlásil šéf parlamentu. Jednat by se podle jeho slov měli co nejdříve.

„Budou muset zasednout politické strany se svými kluby a dohodnout se na koordinaci kroků. Chci pozvat všechny politické strany ke kulatému stolu. Musíme se dohodnout na předčasných volbách,“ řekl Kollár.

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (10 votes, average: 4,60 out of 5)
Loading...
33 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)