29.11.2022
Kategorie: Politika

Faktury Danuše Nerudové

Sdílejte článek:

PL/JANA BOBOŠÍKOVÁ

Publicistka Jana Bobošíková se v pořadu Aby bylo jasno zaměřila na to, za co utrácí prezidentská kandidátka Danuše Nerudová statisíce z veřejných peněz. V souvislosti s volbou prezidenta poukázala také na to, co plánuje Česká televize, aby mohla manipulovat veřejným míněním. A hovořilo se také o manuálu, jak hovořit s naštvanými občany, který vytvořila vládní ODS.

 

 

Danuše Nerudová současné vládě vyčítá, že si nehlídá náklady. „V první řadě bych vládě doporučila výdajovou stranu státního rozpočtu,“ nechala se profesorka slyšet v jednom ze svých rozhovorů. Moderátorka Jana Bobošíková proto odhalila, jak hlídala náklady profesorka: „Za peníze daňových poplatníků svěřila vybrané zaměstnance univerzity do rukou tří koučů, kteří měli zajistit jejich osobní rozvoj. Pomáhali s objevováním vnitřní motivace a klientům vysvětlovali, jak funguje jejich vnitřní vesmír. Smlouvy, které platíme my, se pohybují v řádech statisíců.“

Nerudové také vyčetla, že v době, kdy nemá pracovní volno, dělá kampaň.

Kromě osobního rozvoje utrácela také rektorka Nerudová nemalé částky v oblasti umění, kterým zvelebovala svou kancelář. „Zkrášlila ji obrazem s názvem ‚Number one‘, zakoupeným za 423 500 korun. Od jeho autora, brněnského malíře Petra Kvíčaly, a jeho firmy objednala profesorka Nerudová i dekorativní předměty, také za 423 500 korun,“ přiblížila Bobošíková.

„Danuše Nerudová se prezentuje jako člověk, který má čisté svědomí a vždy dělá řádně svou práci, pokud se vyskytne pochybení, vždy za něj mohou jiní. Za nákup lampy v ceně statisíců do její pracovny mohl architekt, za turbo diplomy, které se za jejího rektorování na fakultě, kde vedla katedru, vydávaly, mohl děkan,“ připomněla publicistka.Za pozornost také stojí vztah manželů Nerudových se zmíněným umělcem Kvíčalou. „Stali se přáteli a Petr Kvíčala podporuje Danuši Nerudovou, kudy chodí. Utratili by manželé Nerudovi 850 tisíc korun za obraz a dekorační předměty Kvíčaly ze svého? Nevím, ale z našeho to šlo paní rektorce velmi dobře,“ dodala Bobošíková.

Připomněla také, že v době, kdy Nerudová vedla Mendelovu univerzitu, přišla univerzita o akreditaci pro studium ekonomického doktorandského oboru. Národní akreditační úřad pro vysoké školství říká, že „vysoká škola nebyla schopna vyhodnotit v systému jako značně rizikové, že značný počet studentů doktorského studia končí studium za dobu výrazně kratší, než je standardní doba. A že nemá dostatečná opatření proti úmyslnému jednání proti dobrým mravům při studiu, zejména proti plagiátorství a podvodům pří studiu.“

„To vše se dělo za rektorování Danuše Nerudové, tedy v době, kdy za univerzitu zodpovídala, na univerzitě, kdy dříve působila nejen jako rektorka, ale také jako prorektorka. A to vše se dělo na fakultě, kde ona sama byla vedoucí katedry, kde nějakou dobu působila jako proděkanka,“ dodala Bobošíková a závěrem se diváků dotazuje: „Tak co myslíte, bude Danuše Nerudová tou změnou, která nastartuje Česko, jak ona sama slibuje?“

Následujícím tématem pořadu Aby bylo jasno byla Občanská demokratická strana a její noty pro spolupracovníky, jak komunikovat.

„ODS je na tom skutečně špatně, nemá svého prezidentského kandidáta, její čelní politici zahlcují sociální sítě vulgarismy namísto věcných argumentů. Předseda Fiala se považuje za světového lídra. Vlastní řešení ODS nemá, čeká, s čím přijde Brusel.

A protože je to strana myšlenkově vyprázdněná, bez výrazných osobností, píší základní argumenty pro její členy a příznivce ministerští úředníci placení z našich daní. K výročí 17. listopadu rozeslala svým příznivcům informační bulletin, vyzvala své členy a příznivce, aby grafikami ‚Stále je za co bojovat‘ vyzdobili, co mohou. A rozeslala dokumenty, které, cituji, ‚pravdivě a jasně shrnují aktuální pomoc vlády‘. Jsou to ‚argumentáře‘, které mají pomoci ‚vytvářet atmosféru a pohledy na vládní politiku‘. Bez těchto pomocných not by patrně členové ODS nebyli schopni v diskusích čelit občanům denně konfrontovaným s rostoucími cenami a arogancí vlády,“ podotkla Bobošíková.

Příznivcům ODS rozesílá i tzv. argumentář s názvem „Hříchy minulé vlády“. „Asi aby nezapomněli, že za vše zlé může Andrej Babiš, i když už skoro rok není premiérem,“ pousmála se moderátorka.

„Propagandistické argumentáře ze stranického oběžníku ODS dokládají, že ODS už dávno nevěří ve zdravý rozum svých straníků, příznivců ani voličů. Tak jim pro jistotu píše, co si myslet, co říkat, jak nadávat na opozici a jak propagovat Fialovu stranu,“ uvedla moderátorka. Na důkaz, že se tím straníci skutečně řídí, pustila například argumentaci šéfa Senátu Miloše Vystrčila propagujícího „celoevropské řešení“ ohledně cen energií.

Argumentáře zanedlouho po rozeslání z bulletinu zmizely. Autory některých z nich jsou přitom státní úředníci jednotlivých ministerstev. „Propagandu politické strany ODS platíme tedy my všichni a vzniká na státních úřadech,“ upozornila Bobošíková, že takové chování je v rozporu s etickým kodexem úředníků a zaměstnanců veřejné správy.V závěru pořadu se dostalo i na Českou televizi, která dostala košem, když tento týden nabídla televizím Nova a Prima společnou národní prezidentskou debatu. Sama ČT přiznala, že má přitom potvrzenou účast od favorizovaných kandidátek a kandidátů s výjimkou Babiše, který účast nepotvrdil.

„Domníváme se, že je dobře, že na společné vysílání komerční televize nepřistoupily, protože česká veřejnoprávní televize nechápe volbu hlavy státu jako nutnost poskytnout prostor v debatách každému kandidátovi, vybírá si, které kandidáty na obrazovku pustí,“ upozornila Bobošíková a jako příklad uvedla pořad Otázky Václava Moravce, který tři kandidáti Fialovy koalice v poslední době navštívili, ovšem nikoli jako kandidáti na prezidenta, prostor dostali jako „významní experti“.

„Politický marketing pro to, co jsme viděli, má pojem podprahové sdělení. Zato když ve studiu usedne kandidát opoziční, Jaroslav Bašta, dostane se divákům jasného sdělení,“ dodala Bobošíková k představení kandidáta SPD. „Nedivíme se některým politikům, že nechtějí mít s Českou televizí nic společného, její vysílání je manipulativní a jednoznačně nevyvážené,“ konstatovala Jana Bobošíková.

 

PL

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (30 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
61 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)