29.11.2022
Kategorie: Politika

Se Síkelou na jednání. V Bruselu pro smích

Sdílejte článek:

ŠTĚPÁN CHÁB

Efektivita, to je to slovo, které definuje nadvládu Petra Fialy. Jozef Síkela, tohoto času tvrdé Y české ekonomiky, přijel z Bruselu s klíčovou zprávou pro náš obchod i průmysl, kterým toto tvrdé Y dělá ministra. Pokusme se jej citovat. Jen nevím, jestli má klávesnice unese tak zásadní prohlášení.

„Před chvílí jsem přiletěl z Bruselu, kde jsem vedl dvě důležité Rady ministrů. Zároveň se nám dnes definitivně podařilo dojednat termín konání další mimořádné Rady pro energetiku, na které projednáme návrhy na zastropování ceny plynu. Znovu se s kolegy sejdeme 13. prosince,“ napsal ministr Síkela na Twitteru a povzdechl si úlevou, že to poddaným tak pěkně podal. Prohlížím si klávesnici, dobré, Síkelovo klíčové sdělení zvládla bez úhony. Já jsem na tom o poznání hůř.

V překladu Síkelovo vyprávění z bruselských sluhů a bájů říká toto: „Vedl jsem jedno jednání, nic nedojednal, vedl jsem druhé jednání. A nic nedojednal. A tak za dva týdny povedu další jednání. A tam, moji milí, tam si s ostatními ministry povyprávíme tisíc a jednu pohádku o zastropování cen plynu, na ničem se neshodneme, protože jakékoliv stropování povede ke krachu států, ale bez stropování cen se dočkáme krachu firem a kyjevské zimy v domácnostech (ale to vám říkat nebudeme a nesmíme, to byste se nakrkli a hnali nás jako s keserem).

A tak se dohodneme na jediném, na čtvrtém kole jednání, kde budeme deklarovat věrnost a vysílat falešné signály dobré nálady. A pozor, to všechno děláme ve finiši roku 2022 a s vědomím toho, že problémy začaly být zřetelné na konci roku 2021. Teď se holedbáme a hlásíme do světa a mezi dělný lid, že se začneme domlouvat. Ale ano, teprve začneme. Budou padat návrhy. Ne, ne, hlavy padat nebudou. Zatím.“

V blábolení by ministerské tvrdé Y mohlo pokračovat, a žel pokračuje, až do uspání všech, kdo mu ještě naslouchají. Budou padat návrhy, hlásí, dohodneme se, hlásí, z Bruselu pak zní – žádné společné stropy, žádná společná energetická politika, vlezte nám na záda. A Síleka? Jednali jsme jednou, jednali jsme dvakrát, a chyťte se futer, budeme jednat potřetí. Po roce problémů, které dohnaly firmy na pokraj krachu a domácnosti do rukou lichvářů, přijdeme s návrhy a budeme doufat, že už to trapné předsednictví, kde předvádíme jedno selhání za druhým, že už konečně skončí. A ze STAN se ozve smělé a sebevědomé – máme nejlepšejšího ministra v celé Evropě, všem to ukázal, všem to natřel. Sláva mu. Síkela na Hrad!!

Mezitím se v polském pohraničí zvedají hlasy nevole. Ti lační a hloupí Češi nám tu skupují všechno, na co dosáhnou. Jezdí i přes půl republiky, aby si nakoupili. Vykupují nám zásoby. A pozor, krupiér Petr Fiala nám k tomu říká – nejde to, nejde, nemůžeme pomoci lidem, bylo by to proti pravidlům. A hleďme, v Polsku to jde, už bezmála rok to tam jde. Krupiér Fiala ale vsadil na úplně jinou kartu. A hlavně jinou hru. V té hře se s obyvateli České republiky nepočítá.

Jezdí se nadále šetřit i do Německa – bože, jak to, že stále není mimo zákon i mimo zdravý rozum, aby v Německu byly potraviny levnější než v České republice, když Němci mají dvoj až trojnásobné platy a jejich problémy s krachováním a kyjevskou zimou v domácnosti jsou tedy dvoj až trojnásobně menší? Vždyť je to jako logika fialové vlády. A ta je tak strašně nelogická. U nás bude pomoc probíhat zvyšováním daní, hlásil ministr Jurečka, to je ministr přes milosrdenství na pracácích při rozdávání almužen, kterému máme říkat deštník proti drahotě.

Ne, je to dané. Jsme lokajská země, která neslouží vlastním občanům. Ukážeme si to na jednoduchém příkladu. V Německu citelně zdražil cukr. U nás, aniž by k tomu byl jediný důvod, ceny cukru okamžitě okopírovaly německý růst. Okamžitě. Ze dne na den. Nebyl pro to důvod. V Polsku ke kopírování nedošlo. Ale ano, možná to mělo důvod, Němci by začali jezdit do České republiky. Protože by tu bylo levněji. A to jsme přece nemohli dovolit. Tak jsme zdražili. Okopírovali jsme jejich ceny. Že bychom u toho začali kopírovat i platy a příjmy? Ale to ne, to by bylo naprosto nevhodné, to lokajové nedělají. My věrně sloužíme až do roztrhání těla. A vůbec, sladit si, to je takový pitomý zlozvyk. Aby se Němci měli o něco lépe, tak bychom se té lžičky cukru přece mohli vzdát. Nebuďme sobečtí. Buďme unijně solidární.

Síkelovsky-fialové řešení ovšem sledujeme už od začátku září, kdy toto folkové duo zabrnkalo na našponované nervy celé republice. Začalo stropováním chránit miliardáře a energetiky. A to na úkor slabých, tedy firem a domácností. Těm se peníze budou vycucávat z rozpočtů s nově objeveným nadšením. Zdvojnásobily se někomu zálohy na energie? No báječné, skočte si na pracák pro milodar a buďte u toho rádi, že se ceny nezpětinásobily. My jsme ti hodní, my to zvládáme, my jednáme.

A do toho se místo oprávněného hlasu naštvaných obyvatel země ozývá z ulic ze strany organizátorů protivládních demonstrací blábolení o vystoupení z WHO a NATO. Jako fakt? Nejdřív se navzájem okradli o prachy, vytunelovali veškerý vzdor ulice nesmyslnými požadavky, a teď si připadají jako oběti. Tak leda oběti sebe sama. Vrabel s Havlem jsou takový Síkela ulice, Rajchl nemlich to samé (a střihnu si o něm článek, abych ukázal na jeho vyhrocenou existenci). To jsme to vyhráli. A tak, naprosto z nouze a nedostatku rozumných politických stran a hnutí, je potřeba se ptát – jak to, že ČSSD mlčí? Jak to, že se nesnaží vyburcovat lidi? Takový politický potenciál současná situace má a ČSSD nabídne jednu bezzubou petici. Nic dalšího. To už jste tak staří a neohební? Chybí tu levice, ta skutečná, ne ta přes menšiny a solární tunely, ale taková, která je pro lidi práce. Probuďte se, tohle má být prostor pro vaše politické znovuzrození. Nenechte zesíkelovat republiku až ke klinické smrti.

 

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (19 votes, average: 4,00 out of 5)
Loading...
13 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)