29.11.2022
Kategorie: Ze světa

Neposlušná Evropa

Sdílejte článek:

HS

Devět měsíců po invazi na Ukrajinu začíná Vladimir Putin lámat Západ.

Vrcholní evropští představitelé zuří na administrativu Joea Bidena a nyní obviňují Američany, že na válce vydělali jmění, zatímco země EU trpí.
.
Země, která nejvíce profituje z této války, jsou USA, protože prodávají více plynu a za vyšší ceny a protože prodávají více zbraní.
.
Výbušné komentáře – podporované veřejně i soukromě úředníky, diplomaty a ministry jinde – vyjadřují rostoucí hněv v Evropě kvůli americkým dotacím, které hrozí zničit evropský průmysl. Kreml pravděpodobně uvítá otravu atmosféry mezi západními spojenci.
.
Dvojitý zásah narušení obchodu americkými dotacemi a vysokými cenami energií může způsobit, že veřejné mínění obrátí jak proti válečnému úsilí, tak proti transatlantické alianci.
.
USA stížnosti Evropy odmítly s tím, že růst cen plynu v Evropě je způsoben Putinovou invazí na Ukrajinu a Putinovou energetickou válkou proti Evropě, tečka.
.
USA tvrdí, že vývoz zkapalněného zemního plynu z USA do Evropy dramaticky vzrostl a umožnil Evropě diverzifikovat se od Ruska, tečka.Takto končívají veškeré diskuze.
.
Největším bodem napětí v posledních týdnech byly Bidenovy zelené dotace a daně, které podle Bruselu nespravedlivě působí na obchod s EU a hrozí zničením evropského průmyslu. Navzdory formálním námitkám z Evropy Washington dosud neprojevil žádné známky ústupu.
.
Rozvrat způsobený Putinovou invazí na Ukrajinu zároveň strhává evropské ekonomiky do recese, kdy inflace raketově stoupá a ničivé omezení dodávek energie hrozí výpadky proudu a přídělovým systémem v letošní zimě. Toto omezení dodávek bude zvlášť zřetelné v zimě na přelomu let 23 a 24.
.
Země EU pokoušejí snížit svou závislost na ruské energii a obracejí se místo toho na plyn z USA – ale cena, kterou Evropané platí, je téměř čtyřikrát vyšší než stejné náklady na palivo v Americe. Pak je tu ještě raketový nárůst objednávek na americké vojenské vybavení, které evropským armádám schází po odeslání zbraní na Ukrajinu.
.
Na vrcholné představitele v Bruselu a dalších hlavních městech EU je toho všeho zřejmě příliš. Vysoké ceny plynu v USA nejsou považovány za přátelské a sílí požadavky na Washington, aby ukázal více solidarity a pomohl snížit náklady na energie.
.
Bidenova vláda ignoruje dopad své domácí hospodářské politiky na evropské spojence.
.
Když se lídři EU pustili do Bidena kvůli těmto vysokým cenám, zdálo se, že americký prezident o tomto problému vůbec neví.
.
Na obou stranách Atlantiku si uvědomují rizika, která bude mít stále toxičtější atmosféra pro západní alianci. Hašteření je přesně to, co by si Putin přál. Ovšem, peníze jsou peníze.
.
Rostoucí spor o Bidenův zákon o snížení inflace (IRA) – obrovský balíček daní, o klimatu a zdravotní péči – znovu vyjádřil obavy z transatlantické obchodní války. Brusel připravuje plány na nouzovou válečnou várku dotací, aby zachránili evropský průmysl před kolapsem.
.
Americký představitel zdůraznil, že stanovení cen pro evropské odběratele plynu odráží rozhodnutí soukromého trhu a není výsledkem žádné politiky nebo opatření americké vlády.
.
Ve většině případů, tvrdí USA, rozdíl mezi vývozními a dovozními cenami nejde americkým vývozcům LNG, ale společnostem, které prodávají plyn v rámci EU. Největším evropským držitelem dlouhodobých amerických plynových kontraktů je například francouzská společnost Total Energies.
.
Není to nový argument z americké strany, ale nezdá se, že by přesvědčil Evropany.
.
Levnější energie se rychle stala konkurenční výhodou pro americké společnosti. Podniky plánují nové investice v USA nebo dokonce přemístí své stávající podniky z Evropy do amerických továren. Právě tento týden nadnárodní chemická společnost Solvay oznámila, že dává přednost USA před Evropou pro nové investice, v posledním ze série podobných oznámení od klíčových průmyslových gigantů EU.
.
Spojenci nebo ne?
.
Navzdory energetickým neshodám to nebylo tak výrazné do doby, kdy Washington oznámil program průmyslových dotací ve výši 369 miliard dolarů na podporu zelených průmyslových odvětví podle zákona o snížení inflace. Brusel přešel do režimu paniky.
.
Pro Bidena je tato legislativa historickým klimatickým úspěchem.
.
EU to ale vidí jinak. Diagnóza je jasná: jedná se o diskriminační dotace, které naruší hospodářskou soutěž.
.
EU připravuje své reakce, svůj dotační balíček, aby se zabránilo tomu, že evropský průmysl bude zničen americkými konkurenty. Jde plíživou krizi důvěry v obchodních otázkách.
.
V určitém okamžiku je nutné se prosadit ve světě mocenských bojů. Když zápasíte, pokud nejste svalnatí, pokud nejste připraveni fyzicky i psychicky, prohráváte. To je obecný názor mezi politiky EU.
.
V zákulisí také roste podráždění ohledně toku peněz do amerického obranného sektoru.
.
USA jsou zdaleka největším poskytovatelem vojenské pomoci Ukrajině a od začátku války dodávají zbraně a vybavení za více než 15,2 miliardy dolarů. Podle Borrella EU dosud poskytla Ukrajině vojenské vybavení v hodnotě přibližně 8 miliard eur.
.
Doplnění zásob EU některých sofistikovaných zbraní trvat roky kvůli problémům v dodavatelském řetězci a výrobě čipů. Jsou obavy, že americký obranný průmysl může z války profitovat ještě více.
.
Pentagon již připravuje plán na urychlení prodeje zbraní, protože tlak EU na reakci na větší poptávku po zbraních a vybavení roste.
.
EU se domnívá, že z ohledem na výdaje spojené s obnovou zbraňových komplexů, by poskytnutá sleva z cen plynu mohla pomoci udržet jednotné veřejné mínění a vyjednávat se třetími zeměmi o dodávkách plynu.
.
Spory o peníze jsou ale malicherné proti rozvratu evropské společnosti, proti mrtvým v této zbytečné válce.
.
Svět už nikdy nebude takový jako býval …
.
Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (26 votes, average: 4,73 out of 5)
Loading...
18 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)