14.11.2022
Kategorie: Politika

Tak co cévy, pulzují? Banky bobtnají? ČEZ hlásí rekordní zisky? Lidem chodí násobné zálohy?

Sdílejte článek:

ŠTĚPÁN CHÁB

ČEZ přišel s účetní uzávěrkou za třetí čtvrtletí. A jeho zisky jsou nad očekávání. Stejnou strategii komunikace čísel vykázaly banky. Tam se nám zisk také začal násobit. Teď můžeme začít sledovat neviditelnou daňovou optimalizaci, z které vyjde, že všechny rekordně ziskové společnosti jsou vlastně strašně chudé, div ne v úpadku. Do toho ministr pro morální dezolaci státu Stanjura oznámil, že by bylo fajn pokrátit rodičovskou, a z Národní rozpočtové rady vlády (NERV) zaznívá, že by se optimalizovat měly hlavně důchody. Však důchodci jsou v nynější krizi největšími vítězi, zaznělo z NERV.

Za pár měsíců si můžeme připravit peněženky, protože při každé ekonomické krizi banky natáhnou své chudobou znetvořené ručičky a říkají, že pokud jim okamžitě nepošleme peníze z našich peněženek, ony se položí, a zničí tak svět. Sledujme, jak se rekordní zisky rozpustí a za pár měsíců budeme všude číst – bankovní sektor je ohrožený, musíme ho podpořit, jinak…

A krize, ta už je tu, už si dává dostaveníčko s Exekutorskou komorou a domlouvají se, kudy na lidi a jejich směšné rodinné rozpočty. To bude kolotoč chudoby, to bude parády v potravinových bankách. Však už teď, kdy slunný Petr Fiala signalizuje, že je pánem tvorstva a všechno jde podle jeho nejlepších plánů (viz jeho projev na klimasummitu v Egyptě), se mu na úřadech práce do fronty řadí lidé. Fangličky s unijním praporem ani s praporem koalice SPOLU nemají. Musí totiž krmit banky. A ČEZ, ČEZ je potřeba nakrmit. Šejkové z ČEZ mají stále málo. Plaťte, solte.

Načasování tiskovek ČEZ muselo být naplánované lépe než celá energetická síť ČR. Vždyť v pátek ráno přišel ČEZ s účetní uzávěrkou, kde hlásil zmnohonásobení čistého zisku, v poledne už média opanovala tiskovka, kde ČEZ oznamuje, že prakticky všem zákazníkům z moci jemu svěřené zvedne zálohy na úroveň státního stropu. Tedy na 3 koruny za kilowatthodinu. Tak co, máme tu strop, jenom blbec by k němu nešel. A tak se v rámci úspor zvednou zálohy všem. To zní jako promyšlený plán.

Fascinující jsou opatření vlády. Místo toho, aby zvlčilou cenu energií zastropovala přímo u výrobců, aby nevznikaly rekordní zisky energetikům, zastropuje ji tak, že část rekordních zisků energetikům uhradí zákazníci, a zbytek, to nad stropem, uhradí z peněženek lidí stát. A pak stát přijde jako zmutovaný Jánošík a předtím, co vzal chudým, vezme i bohatým. Přičemž drtivý dopad to má hlavně pro chudé, které to žene před platební neschopnost vlastní domácnosti.

Do toho pak promlouvá stát se svou sociální politikou. Ten bude předstírat péči. Kousek z mamutích zisků ČEZ odebere, velkou část rozpustí v agendách různého druhu a zbytek smete jako gesto vlastní dobroty a oběti ze stolu, aby lidem ukázal, že nikoho nenechá padnout na dno. No nenechá, tak z nich udělá případ pro sociálku, která se všem pošťourá v jejich soukromém životě. Kolik vyděláváš, kolik platíš, jaký máš majetek, nechceš z něho něco prodat, proč bydlíš ve svém, jdi do podnájmu, proč si nenajdeš lepší práci? A až začnou plnit čekárny pracáku ti, kteří byli čerstvě vyhozeni z práce? To budou orgie pro ponižování důstojnosti člověka. Nemáš práci? Tak tady máš reflexní vestičku a alou do ulic zametat po zevlujících puberťácích u laviček.

Do toho přikvačil s nápadem ministr Stanjura, že prý bychom mohli pokrátit rodičovský příspěvek. Jak na délce, tak i na rozsahu. Rodičovská bude jen tři roky? Dva roky? A co školky, jsou? Sledoval jsem přes svého známého z Brna zápas o místa ve školkách před prázdninami. To byl doslova gladiátorský zápas. Známý si po úspěšném přijetí svého haranta do školky připadal jako zrnící černobílá televize. Před branami školky zůstaly desítky dětí i s rodiči. Má na to Stanjura nějaký plán? Soukromé školky, ano. I těch je málo. A ne všichni na poplatky za takovou službu mají.

Pak se přidal šéf NERV s tím, že senioři jsou vlastně vítězi současné krize, protože jich se dopady bezprostředně netýkají. Zřejmě si nevšiml, že i jim se znásobují ceny potravin, energií a že průměrný důchod není důchod, který berou všichni, ale jen někteří. Mnohým důchodcům se důchody zvedly jen o nízké jednotky stovek. Nikoliv o tisíce. Přesto si NERV trvá na svém: „Jejich pokles reálného příjmu je daleko nižší než u všech ostatních v ekonomice. V nějaké podobě se šetření musí dotýkat každého,“ řekl předseda NERV Mojmír Hampl v rozhovoru pro SZ Byznys.

Tak si to celé shrňme. ČEZ nemorálně bohatne. Stát nastaví cenový strop elektřiny. ČEZ oznámí, že drtivá většina odběratelů bude platit zálohy ve výši vládou nastaveného stropu. Ve výsledku tedy celkově a zprůměrováno všem stoupnou platby za zálohy. ČEZ tedy zase nemorálně zbohatne. Navíc platí, že co je a bude nad strop, to doplatí stát. No, stát, to doplatí lidé na daních a na tom, že jim stát začne seškrtávat bonusy. Zkrátíme rodičovskou? Stanjura je nadšen. Snížíme důchody? Hampl je nadšen. Postavíme školky? Ticho. Došlápneme si na ČEZ? Ticho. Uděláme něco pro to, aby pro lidi přestala být situace kritická a energetici na nich přestali tak úděsně parazitovat? Do hrobového ticha se ozve zavrzání dveří úřadu práce. Vzpomeňme (a nezapomeňme), že České republice jako čistému výrobci i vývozci elektřiny vinou vlády Petra Fialy zdražily energie o 62 procent za půl roku. V okolních zemích nestouply ani o 10 procent. Hrobové ticho.

Hrobové ticho? Ani náhodou. Petr Fiala oznámil světu, že on, jako světový lídr, přistoupil na ekologickém summitu v Egyptě jménem České republiky na absurdní snižování uhlíku. Do třiceti let uhlíkově neutrální, do deseti bez výroby spalovacích motorů. Což znamená další zdražování a jenom zdražování.

Vláda se chová jako přejedený, který hladovému ukazuje fotky z hostiny. A pak hladovému předloží za hostinu účet. Krizově se zvedají zisky ČEZ, krizově se začíná ubírat na bonusech, ale že by se krizově přistoupilo k oddálení nebo zrušení Green Dealu, Fit for 55? Ne, děkujeme. I to i přes skutečnost, že za drahé energie může fakticky Green Deal a pojapaná mládež z Evrpského parlamentu. Za chvíli vyskotačí do veřejného prostoru nějaký tajtrdlík s tvrzením, že říjen i listopad je nádherným (a děsivým) příkladem toho, jak strašlivě se mění klima. Ne přímo záměrně zamlčí mohutný výbuch tichomořské sopky Hunga Tonga, jehož dopad, jak doložili vědci (referovala o tom ČT i TV Nova), na několik blízkých roků výrazně ovlivní klima. Tak abychom nenaskočili na sáňky nějakému Timmermansovi (otec Green Dealu sedící v Evropské komisi) a jeho vytřeštěnému výrazu při řešení jeho klimatického žalu.

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (22 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
24 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)