11.11.2022
Kategorie: Politika

Kdo vrtí českou pravicí?

Sdílejte článek:

LUBOŠ ZÁLOM

To, co se v naší republice nazývalo pravicí, se přesunulo postupnými úkroky doleva někam do středu. Někdo by mohl říct, že ve středu se nachází vlastně jakási syntéza mezi pravicovým důrazem na svobodu trhu a levicovým důrazem na jakési sociální jistoty a starost o ty “méně šťastné”.

Já jsem přesvědčen, že politický střed je něco jiného. Není to syntéza pravicových zásad či myšlenek s levicovými. Ne, je to ve skutečnosti daleko horší. Je to absence jakýchkoliv zásad, myšlenek, idejí. A nadto ještě totální absence morálky. Ostatně vidíme to v odporně šedivé a nekonfliktní, protože totálně bezmyšlenkové a antizásadové osobě pana premiéra Fialy. Jenomže existuje vůbec něco jako myšlenkové vakuum? Podle mě ne. Stav absence myšlenek se rovná smrti. A na to je náš politický střed, který teď drží moc v této zemi, až nebezpečně živý. Pokud politická autorita postrádá myšlenky, je jen otázka, kdo bude její myšlenky udávat, definovat, usměrňovat. Kdo dá politickému středu reálný program. Jsou to v případě naší vlády například zelení aktivisté, klimatičtí záškoláci, ale také LGBTXYZ123+ aktivisté, zkrátka všemožní velmi sebevědomí a o své věci přesvědčení progresivní levičáci, kteří vycítí možnost vyplnit myšlenkové vakuum.

Protože premiér Fiala si vůbec nic nemyslí, může pohodlně přejímat teze zelených i růžových aktivistů, aniž by se ze sebe pozvracel. Vláda bez myšlenek neexistuje. Je jen otázka, kudy se nějaké politické myšlenky projeví. A v druhém plánu se skrývá ještě důležitější otázka: o čem přemýšlejí občané této republiky? Přemýšlejí vůbec? A pokud ne, kdo vrtí jimi?

 

Luboš Zálom

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (25 votes, average: 4,92 out of 5)
Loading...
35 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)