7.11.2022
Kategorie: Ekonomika

Politický expert: Protiruské sankce jsou velkou chybou Západu

Sdílejte článek:

IVAN DAVID

Známý odborník říká to, co mnoho Evropanů pociťuje již dlouhou dobu: přínosy sankcí proti Rusku jsou extrémně omezené, ale nevýhody a škody pro západní občany a ekonomiky jsou obrovské. Politolog Heribert Dieter(obr.2), výzkumný pracovník v Nadaci pro vědu a politiku – Stiftung für Wissenschaft und Politik (SWP) v Berlíně a mimořádný profesor na National Institute of Advanced Studies v Bengaluru v Indii, vysvětluje proč.
Sankce proti šéfovi Kremlu Vladimiru Putinovi, které prosadil americký prezident Joe Biden a šéfka EU Ursula von der Leyenová, mají malý účinek.

Stručné zopakování – poté, co Rusko napadlo části Ukrajiny, Západ rychle uvalil na Rusko „tvrdé sankce“, zejména na popud USA.

Francouzský ministr hospodářství Bruno Le Maire například jen pár dní po vypuknutí ukrajinské války (24. února) drsně poznamenal: Západ povede „totální ekonomickou a finanční válku proti Rusku“.

O více než šest měsíců později se však objevují „jen mírné známky ekonomického oslabení“ ruského medvěda, píše respektovaný politolog Heribert Dieter v časopise Internationale Politik: „Naopak: Tržby z vývozu ropy se letos zatím pohybovaly kolem 20 miliard dolarů měsíčně – což je výrazný nárůst zhruba o třetinu ve srovnání s rokem 2021 (14,5 miliardy dolarů měsíčně). Nejen, že ruská vláda může pokračovat v útočné válce, ale má také dostatek prostředků, aby se mohla obejít bez vývozu plynu do západní Evropy,“ vysvětluje Dieter, který také vyučuje na univerzitách v Postupimi a Zeppelinu ve Friedrichshafenu u Bodamského jezera.

Expert také přibližuje to, co politici jako maďarský premiér Viktor Orbán zdůrazňovali již měsíce: „Důsledky ruských odvetných sankcí bolestně pociťují mnohé země Evropské unie, ale také rozvojové a rozvíjející se země. Jen v zájmu našich vlastních lidí by bylo nutné zrušit ekonomické sankce proti Rusku.

Podle Dietera sankční aliance vedená USA „buď špatně odhadla, nebo nezvážila tři rozměry svých akcí“. Za prvé, schopnost ruské společnosti vyrovnat se se sankcemi byla zcela podceněna. “Na rovinu: lidé v Rusku jsou obeznámeni se sankcemi a vědí, jak s nimi žít.” Za druhé: Sankce by měly trvalé důsledky pro mezinárodní finanční systém. Protože: „Opatření vedou ke vzniku konkurenčních systémů.“ Za třetí: Sankce mají dopad na mezinárodní obchod a „zesilují trend k rozkladu mezinárodních ekonomických vztahů, které lze pozorovat už delší dobu“.

Dieter připomíná, že Rusko a Sovětský svaz měly kvůli sankcím ze Západu vždy těžké časy: „Do svého kolapsu byl SSSR opakovaně konfrontován s ekonomickými sankcemi, jako byl omezený přístup k novým technologiím.“ Podle Dietera je výsledkem těchto zkušeností odolnost ruské ekonomiky. Ruská společnost vyvinula značnou úroveň improvizačního umění a schopnost snášet těžkosti, která jasně převyšuje úroveň západních společností. Podle Washington Post dal ruský ministr obrany Sergej Šojgu v únoru 2022 britské vládě vědět: “Rusové umí trpět jako nikdo jiný.”

Německý politický expert také poukazuje na to, že existuje obrovská propast mezi tím, jak USA a západní Evropa vnímají sami sebe a jak je vnímají ostatní. Zatímco Západ se považuje za mírotvůrce, nezápadní vnější svět ho tak vůbec nevnímá. Tam jsou „vnímáni především jako agresoři a méně jako mírotvorci,“ píše Dieter. To ale také vysvětluje, proč v roce 2022 nebylo možné najít velké množství zastánců sankcí proti Rusku v rozvojových a rozvíjejících se zemích. “Indie, ale také téměř všechny země Afriky a Jižní

Ameriky pokračují nebo dokonce rozšiřují své ekonomické vztahy s Ruskem.”

V této souvislosti se v červenci posmíval sankcím také britský Guardian: „Sankce jsou založeny na neoimperiálním předpokladu, že západní státy jsou oprávněny uspořádat svět podle svých přání“. Strategicky mnohem důležitější je geopolitický konflikt s Čínou a hněv asijských, jihoamerických a afrických zemí nad způsobem, jakým byly uvaleny sankce na Rusko bez jakékoli konzultace s nimi.

Podle Dietera je toto vše špatným znamením. Jeho závěr: “Zejména Německo, které se po ničivých sankcích 1. světové války ve 30. letech rozhodlo zpočátku pro soběstačnost a po roce 1945 pro mezinárodní dělbu práce, by mělo ukončit špatnou cestu ekonomických sankcí. Přínosy sankcí jsou omezené, ale vedlejší škody, které způsobují, včetně důsledků ruských protisankcí pro evropské ekonomiky, jsou obrovské.”

Nezdá se ale, že by se rozhodovací orgány v USA a EU nechaly odradit hlasy odborníků jako je Heribert Dieter: Podle zpráv médií

Západ v současnosti plánuje sestavit svůj devátý balíček sankcí proti Rusku.

Přikládám výsledky ankety v Exxpressu, který otiskl výtah z článku Heriberta Dietera. Komentář netřeba:

  • Mají podle vás západní sankce proti Rusku smysl?
    Ano 3,57 %
    Ne 92,21 %
    Částečně 4,22 %

 

Ivan David

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (24 votes, average: 4,83 out of 5)
Loading...
21 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)