2.11.2022
Kategorie: Politika

Babiš jde do boje o Hrad. Co to pro nás znamená?

Sdílejte článek:

JAN SEDLÁČEK

Musím přiznat, že mě osobně Babišovo rozhodnutí velmi překvapilo. Ukázalo totiž, že určité procesy běží mnohem rychleji, než jsem čekal. Což je pro nás vlastně dobře.

Je známo, že Babiš má okolo sebe marketingové odborníky, kteří bedlivě sledují nálady ve společnosti a radí mu, co má dělat, co je pro něj výhodné a čeho se má naopak vyvarovat. Jeho kroky tudíž prozrazují řadu věcí o stavu společnosti.

Od loňských parlamentních voleb postupně klesá obliba vládních stran a roste potenciál opozice. I obecní a senátní volby potvrdily tuto tendenci. To znamená, že postupně roste i potenciál Babiše pro prezidentskou volbu a v určitém okamžiku dosáhne takové úrovně, že mu dá šanci uspět i ve 2. kole, což by před pár měsíci bylo nemožné.

Babišovi poradci tento proces očividně sledovali a neustále vyhodnocovali, v jaké fázi tohoto procesu se nacházíme a zda má Babiš šanci uspět ve 2. kole, nebo ne. Bylo jasné, že pokud by Babiš tuto šanci neměl, tak by do toho nešel.

Čekal jsem, že tento moment (takto silná naštvanost na vládu, aby měl i on šanci) nastane až cca za půl roku, kdy už bude po volbě. Proto jsem předvídal, že do toho nepůjde. Babišovo rozhodnutí ale ukázalo, že procesy běží rychleji, než jsem čekal.

Jinými slovy: To, že se Babiš rozhodl ucházet o Hrad, znamená jediné: Naštvanost lidí na vládu už ve společnosti vytvořila dostatečné protivládní “podhoubí” k tomu, aby měl šanci uspět proti vládním kandidátům. 

Je to známka toho, že si alternativa vede dobře. Že ty velké demonstrace na Václaváku měly smysl a že rozhodně má smysl pokračovat v tažení proti této vládě a zejména v šíření informací, především k těm, kdo dříve volili vládní strany, ale nejsou jejich zapálenými podporovateli. Pokud budeme takto pokračovat, dopadnou i další parlamentní volby mnohem příznivěji.

Přes to všechno to Babiš bude mít ve 2. kole velmi těžké. Jak ukázaly senátní volby, ANO sice sílí, ale ve většinovém systému má stále problém. Nemluvě o tom, že pro mnoho lidí (včetně mě) je Babiš v 1. kole nevolitelný a i ve 2. kole by jeho volba byla jen menším zlem s přimhouřením obou očí.

Proto si myslím, že pokud chceme zabránit vládním kandidátům dostat se na Hrad, tak je v 1. kole mnohem taktičtější volbou někdo zcela nestranický (např. Alena Vitásková), protože takový kandidát má ve 2. kole větší šanci porazit vládní kandidáty než Babiš. Analogicky jako Daniela Kovářová ve 2. kole senátních voleb uspěla, zatímco kandidátům ANO se to převážně nepodařilo.

Navíc musíme počítat, že protistrana provede “taktický manévr”, těsně před volbami shodí Petra Pavla (jako to udělali s Janem Fischerem v roce 2013) a do 2. kola se dostane buď Danuše Nerudová, nebo Pavel Fischer. Což bude znamenat těžšího soupeře. Pro nás to znamená, že se musíme pokusit tento manévr udělat také a místo Babiše tam poslat nezávislého kandidáta, ač to bude těžké.

Prezidentské volby budou naprosto klíčové. Vládní pětikoalice drží v rukou obě komory parlamentu a navíc i vládu. Bitva o Pražský hrad rozhodne, zda získají i tuto poslední baštu. A Babišovo rozhodnutí ukázalo, že vláda svoji pozici nemá zdaleka jistou a že právě my, alternativa, máme naději ukázat svoji sílu.

 

Jan Sedláček

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (19 votes, average: 4,47 out of 5)
Loading...
15 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)