7.10.2022
Kategorie: Společnost

Plnou parou do zdi

Sdílejte článek:

JANA MARKOVÁ

Můžou ještě couvnout a zachovat si zbytky zdravého rozumu? Nemůžou. I kdyby to bylo plnou parou do zdi.


Včera se objevila informace, jak spousta rodin a firem v Břeclavi začne s okamžitou platností platit za teplo až 5 x tolik, protože dodavatel plynu zkrátka s dodávkami končí. Pro spoustu z nich je to v pravdě likvidační. V Harrachově končí provoz staletá sklárna. Není první. Na Karlovarsku už to přišlo minulý měsíc. Jsme nejprůmyslovější země v celé Unii a máme nejvíc energeticky náročných provozů ze všech. Nárůsty cen jsou v řádu miliard. Po sklárnách přijdou slévárny a hutě. Kolínská Draslovka odchází do Spojených států. Španělsko a Portugalsko jsou na tom s cenami plynu o desítky procent lépe, a tak budou o přesunu uvažovat jistě i jiní.

Koncern Volkswagen už zveřejnil, že pokud se nepodaří zkrotit ceny elektřiny a plynu v Německu a střední a východní Evropě, je ohrožena budoucnost investic i současné výroby koncernu v této části světa. To není sranda. To je velmi vážné varování, uvědomme si, kolik provozů napříč republikou je na tom závislých. A i kdyby to ustála Škoda auto jako taková, dodavatelé to ustát nemusí a celé se to sesype stejně.

Na krizové linky volá čím dál víc zoufalých seniorů. U mnohých se objevují deprese, poruchy spánku a existenční úzkost, ale i sebevražedné úvahy. Tito lidé si často nemohou dovolit ani teplé obědy nebo čerstvé ovoce a zeleninu, protože je to pro ně drahé. Z lidí, kteří celý život pracovali jsme udělali žebráky během několika týdnů. Pro rodiny a všechny ostatní se k tomu všemu navyšují sazby hypoték, zdražují se potraviny v řádu desítek procent. V zemědělství se začínají rozjíždět sušárny na plný koule a nechtějte vidět, jak nám ten plyn z těch zásobníků jen díky tomu mizí. Ne, nemáme ho na celou zimu. Ani kdybychom byli schopní ho zaplatit.

Mezitím se náš šílený premiér raduje z poklesu spotřeby plynu bez ohledu na to, že to ničí ekonomiku a s ní statisíce lidí, Markéta plete svetry, Němci dostojí svým předsevzetím a zavřou atomové elektrárny, i když elektřiny je málo, a v EU schvalují jednotné nabíječky pro mobily. Ptáte se, jak je tohle možný? Jak je možný, že to nikdo nevidí, jak šílené to je? Ale on to možná i vidí.

Jenže už to nejde zastavit. Už nemůžou říct, dělali jsme to od počátku blbě. Zamotali jsme se do Green Dealu a začali si likvidovat tradiční zdroje energie. Vymýšleli jsme nesmysly na hranici fyzikálních zákonů a nutili jsme výrobce je plnit. U nás nevadilo, že si pole ničíme řepkou a místo orné půdy máme montovny a skladiště. Dávali jsme pobídky zahraničním korporacím a na domácí kašlali. Jim jsme odpustili daně na x let a vám napálili každou korunu. Zvyšovali jsme počet úředníků, předpisů a dávali likvidační pokuty. Na důchodovou reformu nebyl čas, ani vůle. Plácali jsme se po zádech, jak nám to s tou Unií pěkně jde a teď poneseme důsledky.

Nic z toho nemůžou říct, aniž by museli radikálně změnit kurz. Kurz, který je samé vynesl tam, kde jsou. A jehož změna by je z těch míst musela nutně sundat. Celá Evropa včetně nás by musela říct, že celý to bylo blbě a teď jen neseme důsledky vlastních hloupých rozhodnutí. Jak těch celoevropských, tak těch vlastních. Vždycky jsme byli papežštější než papež. A tak se budeme mít teď možná nejhůř ze všech.

Ten problém nevznikl teď. Bublá tu už roky. Jen teď se to urychlilo natolik, že pokud nikdo nezatáhne za ručku a smykem to neobrátí zpátky, zvyšující se rychlostí to do té zdi napereme. A nikdo takový tu není. Ještě chvíli se budeme setrvačností plácat po zádech jak to zvládáme a doufat, že nám říkají pravdu. A pak to přijde. Co bude potom, to si netroufám odhadovat. Jediné co vím je, že se stejnými lidmi a stejnými ideologiemi to nepůjde.

 

Jana Marková

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (32 votes, average: 4,97 out of 5)
Loading...
53 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)