7.10.2022
Kategorie: Společnost

Péťa má radost. Firmy šetří plyn tím, že zastavují výrobu nebo rovnou krachují

Sdílejte článek:

ŠTĚPÁN CHÁB

Plán na ušetření plynu plníme na 120 %. Republice méně práce, to je naše agitace. Popletáři všech zemí, spojte se (pod bruselskou vlajkou)! Kdo pracuje – ať nejí! Petr Fiala se zase pustil do propagace své rozkladné činnosti. Radostně dělnému lidu oznámil, že závazky vůči Sověts… Evropské unii se nám daří plnit. Ušetřili jsme prý 18 % spotřeby plynu. Takové prohlášení plné radosti jistě ocení v harrachovské sklárně, která nezvládla platby za plyn a do ledna zastavila výrobu. A tím uvědoměle ušetřila plyn. Snad kolektiv sklárny bez práce Fiala ocení navržením na řád Bílého lva, nebo nějakou podobnou skopičinu.

„Díky odpovědnému chování lidí a firem klesla meziroční spotřeba plynu o 18 %,“ napsal rarach českého průmyslu Petr Fiala. Když ovšem vezmeme v úvahu to, že domácnosti ještě nenajely na plnou spotřebu plynu (venku začalo babí léto, je teplo), je Fialovo ocenění prostým konstatováním, že krachují nebo pozastavují výrobu firmy, které mají vekou spotřebu plynu. Nezvládají platit za předražený LNG plyn. Ještě nezačala zima. Domácnosti tak zatím rozhodně neřekly ani své první slovo. To teprve přijde. Až si zatopí řádně osvetřené domácnosti, Fialovo nadšení vezme za své. I když, i tady máme pojistku v povinně dobrovolném nastavení termostatu na vládou určenou teplotu.

V harrachovské sklárně už ovšem balí fidlátka. Loni za plyn platili ročně 4,5 milionu. Letos už jim to vyskočilo na 20 milionů. A tak zavírají krám, výrobu i pivovar. „Utratili jsme už i 12 milionů, které jsme si v minulých letech našetřili na novou pec,“ řekl Českému rozhlasu majitel sklárny František Novosad. V listopadu zavře, v lednu, doufá, zase otevře. Zaměstnance propustí, neuplatil by je. Snad si neplacené tříměsíční volno užijí a v lednu se zase budou hlásit u píchaček. Jen jestli se František Novosad odhodlá v lednu zase otevřít, protože to už se s největší pravděpodobností z našeho premiére stane signální družice vysílající do Bruselu v Morseově abecedě SOS. Krize bude na vrcholu. Pletací jehlice pojedou na 120 %. No co, roušky jsme si ušili, svetry si upleteme, imperialistu porazíme vlastním odhodláním. Snad zima nebude příliš studená. Trochu toho globálního oteplení by se teď hodilo.

Jen je otázka, jestli ty tři měsíce počkají i stálí zákazníci harrachovské sklárny, kteří do podniku lijí svými nákupy velké peníze. Nenahradí je konkurence z okolních států, kde jejich vlády dokázaly vyjednat lepší podmínky pro svůj průmysl? Bude mít harrachovská sklárna po vynucených prázdninách na co navazovat? Nenahradí ji sklárny z Polska, Maďarska nebo Ukrajiny? A vedle harrachovské sklárny stovky dalších firem, jejichž krach bude fialová rarita vydávat za odpovědnost domácností a firem.

Do toho nám ministr na houby Jozef Síkela oznámí, že na ministerstvu zazdí okna a bude se strhávat z platů úředníků, pokud budou přistiženi při diverzantském pojídání rohlíku, protože pekárny, ty neuvědoměle žerou hrozně moc plynu a kazí nám tak statistiku (už aby uvědoměle zkrachovaly).

Vláda si nejspíš neuvědomuje, že energetická krize je pouze dočasná. Má jednat o budování nových cest plynu, což pravděpodobně i dělá, ale u toho musí udržet náš průmysl aspoň na kapačkách, když ne na nohou. Dočasná radikální řešení jsou zcela na místě, protože pokud k nim nedojde a vláda bude neustále kvákat o tom, že nesáhne k populistickým řešením, dočkáme se toho, že až energetická krize pomine, my si ji protáhneme, protože průmysl se bude muset postavit znovu na nohy. A to může trvat i deset let.

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (13 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
18 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)