29.9.2022
Kategorie: Politika

Pár nevážných zamyšlení a pár vážných doporučení ku druhému kolu senátních voleb

Sdílejte článek:

JIŘÍ ROLF RANDULA

Ano už je to tak – v pátek a v sobotu nás čeká druhé kolo voleb do Senátu a mně to nedá, abych k tomu ze svého pohledu nenapsal čtyři poněkud nadnesené glosy. Jedná se o můj osobní, čistě subjektivní a zcela zaujatý pohled na věc, ani trochu se zde tedy neoháním žádným patentem na objektivitu. Což zdůrazňuji.

Stejně jako před týdnem si dovolím začít ve městě, kde budu volit já, tedy v Brně. Protože Brno, vedle toho, že je to jak známo Zlatá loď, musí mít vždycky něco extra a tentokrát jsou ty extrabuřty přinejmenším dva.

I. Senátní obvod č. 58 Brno – město

V mém „rodném“ obvodě nám první kolo nadělilo skutečně nebývalou kuriozitu – do druhého kola zde totiž postoupili dokonce dva kandidáti babišovského hnutí ANO.

Prvním z nich je ředitel brněnské hvězdárny a též stávající Senátor za ANO pan Jiří Dušek, který ovšem dnes kandiduje nikoliv za koblihovou stranu, ale s podporou ODS a ČSSD (sic!).

Tím druhým je potom bývalý primátor Brna za ANO (svého času k smrti vyděšený korupční kauzou Stoka), vášnivý odpůrce vyvěšování billboardů „Za Babiše bylo líp“ a pan „Těžko si umím představit, že bych znovu vstoupil do ANO…“ Petr Vokřál, který nakonec kandiduje – opravdu těžko si to představit – znovu za ANO.

Zajímavější personou (pouze pro toto moje zamyšlení, nikoliv pro volbu) je ovšem první jmenovaný, tedy Jiří Dušek. 

Jaký asi morální a politický profil může mít člověk, který je schopen názorově reprezentovat ANO, ODS i ČSSD prakticky současně? Babiš i Antibabiš, pravice i levice…

Co od takového chameleona asi tak můžeme očekávat? Jakpak nám člověk s takto omnilaterálním politickým pozadím bude v tom našem Senátu hlasovat? Zvedne ruku pro všechno? Bude hlasovat proti všemu?

No můžeme být asi docela v klidu. Poměrně častý status pana Senátora Duška při zasedání naší horní parlamentní komory během jeho stávajícího funkčního období je totiž „Nepřítomen“, občas proložený statusem „Zdržel se“.

Ono se také není čemu divit. Pan Dušek totiž musí trávit spoustu času svou osobní sebepropagační kampaní, kterou za veřejné ( = naše) peníze provozuje právě v okolí brněnské hvězdárny, jež je svěřena jeho péči, laskavosti a dobrotě. Tak proč by vůbec měl jezdit hlasovat kamsi do Cajzlova mezi ty fuj fuj Pražáky, nebo snad ztrácet svůj drahocenný čas studiem legislativních podkladů, na základě kterých by mohl projevit svou vznešenou vůli zákonodárce a tedy zástupce občanů nějakým tím jednoznačným PRO či PROTI?

Mimochodem k mnoha bohulibým činům vrchního brněnského astronomissima patří také úporná snaha o likvidaci rozsáhlého areálu VUT pod Kraví Horou, kde má své zkušebny několik desítek slavných i těch méně známých brněnských hudebníků a kapel, tvoří tam spousta výtvarníků atd. a celá oblast tak představuje velmi důležité zázemí pro významnou část brněnské kulturní scény.

Jen tak dál pane nejvyšší hvězdopravče, pro všechny ty umělecké darmožrouty totiž samozřejmě platí: „per aspera ad astra“.

Suma sumárum, pokud vezmu v potaz, že ať už uděláme co uděláme, jeden z těchto dvou výtečníků po sobotě v Senátu chca nechca prostě zasedne, přijde mi asi jako o fous přijatelnější Petr „ANO už NE“ Vokřál.
Jestli mu to však hodím, nebo si své čisté svědomí ve volební místnosti nakonec vykoupím prázdnou obálkou, či zda poprvé v životě nepůjdu k volbám vůbec a zaměstnám se něčím příjemnějším, to skutečně nevím a budu o tom intenzivně přemýšlet asi až do sobotní čtrnácté hodiny.

Jediné co vím zcela jistě je – Dušek v žádném případě!

II. Senátní obvod č. 55 Brno – město

V obvodě, který se pro účely senátní volby bůhvíproč vydává za „Brno – město“ (existují celkem čtyři senátní obvody tohoto názvu), ačkoliv zrovna tento se města Brna nejblíže dotýká až kdesi u „Pryglu“, na sever se táhne kamsi do hlubokých pernštejnských hvozdů, na západě líže Mohelnskou hadcovou step, zatímco na jihu si div nesmáčí nohy v Novomlýnských nádržích, přičemž zvládne ještě dvakrát přeskočit bratislavskou dálnici, se nám „urodila“ rovněž zajímavá dvojice kandidátů.

Proti pražskému herci Tomáši Töpferovi (za ODS), který se pro účely senátní volby bůhvíproč vydává za brněnského četníka, ačkoliv pozoruhodným faktem je, že v Brně vůbec žádná četnická stanice není, neb žádní četníci již od června 1945 neexistují, stojí MUDr. Bořek Semrád (za ANO), který se pro účely senátní volby bůhvíproč vydává za ředitele tišnovské nemocnice, ačkoliv pozoruhodným faktem je, že v Tišnově už drahnou řadu let vůbec žádná nemocnice není.

Onen tišnovský útulek pro sociálně bezprizorní seniory totiž s obecně zažitou představou „nemocnice na kraji města“, kde je zajišťována vysoce odborná lékařská pomoc trpícím nešťastníkům, nemá prakticky nic společného. Doktora Štrosmajera byste zde potkali tak maximálně na lůžku, v posledním tažení, s potem zbroceným čelem, po infarktu v onom epickém závěrečném dílu těsně před jeho smrtí.

Pravdou však je, že v okamžiku nástupu (všeho)schopného pana ředitele do funkce, se malebná historická budova Kuthanova sanatoria pod kopcem Klucaninou svému vzoru „na kraji města“ podobala podstatně více než dnes. Obyvatelům Tišnovska poskytovala daleko rozsáhlejší zdravotnické služby a mohla se pochlubit mnohem širší paletou standardních lůžkových oddělení, nad kterými bděli přísní primáři Sovové i žoviální doktoři Štrosmajeři. Ovšem kdeže loňské sněhy jsou. Pan šéf by si tak možná zasloužil přezdívku Bořek Ničitel, anebo Dr. Cvach.

V případě Töpfera onu falešnou stylizaci do role brněnského četníka (kampaň vedl pod velmi nápaditým heslem „Četník se vrací na místo činu“) vlastně už vůbec nechápu. A to zejména vzhledem k tomu, že on sám prezentuje pozoruhodný názor: „Senátor ke svému obvodu žádnou vazbu mít nemusí, protože v něm stejně nemá žádné kompetence“.

Zřejmě na vytouženou funkci, do níž mu mají občané brněnska svými hlasy pomoci, nahlíží tak, že to bude mít v Praze alespoň blíž do práce a lid voličský tak ocení jeho pravidelnou docházku, se kterou by nemusel mít takový problém, jako výše zmíněný kolega Dušek ze sousedního obvodu.

Jediné co mi stále vrtá hlavou je otázka čím to je, že ta naše veřejnoprávní, vyvážená a čistě objektivní ČT, která samozřejmě nikdy nikomu v politice nestraní, zrovna teď čirou náhodou reprízuje ony napínavé příběhy zcela fiktivních četníků z oné zcela fiktivní brněnské četnické stanice… Viz: https://tvprogram.idnes.cz/tvprogram.aspx?t=detail…

Obvod č. 55 je tedy jak vidno (slovy klasika Karla Poláčka) „samý švindl a žádná solidnost“ a já skutečně upřímně semrád, že tady volit nemusím, arazím ten názor, že bych v sobotu doporučoval zůstat buď pro jistotu doma, nebo to zkusit s prázdnou obálkou!?

III. Senátní obvod č. 76 Kroměříž

Zde se nám v první kole kvalifikovala do finále nezávislá kandidátka, právnička roku 2019 v oboru „správní právo“ Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová, proti které stojí…? Já si bohužel jméno té paní, která v obvodu Kroměříž v prvním kole uspěla v dresu ANO, opravdu stále ne a ne zapamatovat.

Ono její jméno ostatně není až tak důležité, protože úkolem všech zastupitelů za ANO je fungovat pro politickou divizi Agrofertu jako hlasovací robot a u robotů na jméně zase tolik nesejde. Můžeme jí tedy říkat třeba R2D2 nebo „číslo 5“, podle toho, které veledílo světové kinematografie máme zrovna raději.

Pozoruhodné na celé věci je, jak moc kvalifikační úspěch nezávislé kandidátky, advokátky Hamplové dokázal zvednout tlak a hnout žlučí představitelům vládní pětikolky. A to až natolik, že jsou najednou schopni svým voličů doporučovat podporu babišovy bezejmenné kandidátky.

Já tedy nevím jak u vás, ale u nás stále ještě visí leckde po městě hrozivé krvavě zbarvené billboardy podepsané koalicí SPOLU, na kterých je jako hlavní představitel všeho zla, jehož musíme za každou cenu zastavit, vyobrazen starej lotr mexickej Babiš, který se za účelem páchání hovadných skutků na nebohých občanech České republiky (údajně) neváhal spřáhnout až se samotným arciďáblem Putinem!

A najednou je tím největším zlem, které musíme určitě zastavit i za cenu toho, že vlastní duši zaprodáme Luciferovu mladšímu bráchovi Babišielovi, korpulentní postarší paní, které pomalu táhne na šedesát a jejíž brýle skrz počet nezbytných dioptrií dosahují tloušťky neprůstřelného skla čelního štítku kabiny stíhačky MiG 21, která za sebou místo mocného koncernu má jen své vlastní životní a profesní zkušenosti? A jo aha…

Není ono to celé tak trochu jinak? On se totiž takový Senátor dostane k přecejen „o něco peprnějším“ informacím, než jsou přístupné běžnému občanovi, dle zákona 106/1999.

V oboru správního práva kovaná a natřikrát kalená advokátka by mohla docela dobře vědět, kam přesně se podívat v různých smlouvách či odůvodněních všech těch roztodivných opatření, které naše ministerstva v posledních třech letech uzavírala či vydávala o sto šest (jaký to zajímavý náhodný soulad s číslem proslulého zákona).

Určitě to bude umět podstatně lépe než partička všech těch slovutných Prof., MUDr., CSc., Ph.D., kteří tvoří tu naši ordinaci ve Valdštejnské zahradě, pardon vlastně ehm… Senát.

A na rozdíl od všemožných nominantů současných i minulých vládních stran, Mgr. Hamplová od počátku dává jasně najevo, že se do těch smluv podívat zcela určitě chce.

Což možná vyvolává nepříjemné mrazení nejen u stávající vládní pětikolky, ale též u vykutálených zástupců vlády minulé.

A proto jsou všechny staré spory dnes zapomenuty a zřejmě platí:

ANO pojďme tu babičku co máme zatím stále ještě zabalenou v koberci ve skříni na ministerstvu radši honem rychle SPOLU zakopat a pánbu s námi a Hamplovou pryč.

Celá vyhrocená situace, která se vytvořila kolem obvodu č. 76 podle mého skromného osobního názoru potvrzuje pouze to, na co se např. my Svobodní snažíme upozorňovat již téměř dva roky – ona ZMĚNA halasně slibovaná Svetrem Fialou má spočívat pouze v tom, že tu stejnou politiku budou dělat jiní lidé a příslušné prebendy tak potečou do jiných kapes.
Tady samozřejmě existuje jediné možné doporučení – Jana Zwyrtek Hamplová do Senátu!!!

IV. Senátní obvod č. 7 Plzeň – město

Zde je situace velmi podobná obvodu č. 76 Kroměříž, s tím rozdílem, že proti bývalé ministryni spravedlnosti a nezávislé kandidátce, advokátce JUDr. Daniele Kovářové stojí kandidát vládní pětikolky (SPOLU) Mgr. Karel Naxera.

Vzhledem k tomu, že doktorka Kovářová je svým založením ryzí konzervativec a tudíž používá výrazně umírněnější rétoriku než poněkud nekompromisní a neortodoxní Mgr. Hamplová a jejím oponentem je v tomto případě „vládní kandidát“, nemusí zde pětikolka předvádět tak krkolomné názorové veletoče, jako v Kroměříži.

Přesto však při představě senátního úspěchu Dr. Kovářové zřejmě polévá reprezentanty vlády ledový pot a to nejen z podobných důvodů, jako v případě kroměřížské kandidátky, ale zejména kvůli tomu, že paní Daniela Kovářová patří k zarputilým obhájcům „normálního života“, tedy přesně toho, co se nám současná progresivistická, eurofilní vláda snaží vzít.

Viz: „O můj postup do druhého kola se postarali normální lidé, žádní moderní snobové. Podpořili mne lidé z menších míst a měst.

Volili mě ti, kdo si názory dělají podle své vlastní zkušenosti a ne podle toho, co jim nakukají mluvící hlavy z obrazovky.“

Za mě platí opět jediné doporučení – Daniela Kovářová do Senátu!

Sakra koukám, že už jsem delší než Vidlák. Obdivuji tedy, pokud jste to zvládli celé dočíst až sem a ještě jednou opakuji, že je text psán s velkou dávkou nadsázky a zcela bez jakéhokoliv patentu na objektivitu.

 

Jiří Rolf Randula

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (15 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
4 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)