27.9.2022
Kategorie: Ekonomika

Zastropováno, pojďme slavit

Sdílejte článek:

JAKUB JANDA

Máme po volbách a tak začínají přicházet milé zprávy. První byla od ČEZu, přišla dneska a týká se zastropování a cen energií. Nepotěšila.

Od jara čtu zprávy a připadám si jako na dostizích. Jeden týden je cena elektřiny na burze na maximu, další týden překonala maximum z minulého týdne o 200 EUR. Další týden klesla o 3 Eura a novináři již slaví. Týden na to je zase plus 50.

Zpráv o ceně energií na různých burzách je plno, ale nějak se mi nedaří v každodenním tisku najít ty, které se týkají koncových spotřebitelů. Ptal jsem se i lidí v okolí a nikdo v podstatě neví, kolik přesně bude platit. Všichni pouze víme, že hodně.

A pak to přišlo, spása v novinách, Fiala v televizi, zastropováno, hurá, máme po problému. Nejspíš všichni a nejspíš navždy. Fiala porazil Putina a Babiše a opět zachránil republiku. Bohužel už ale s touto vládou pár zkušeností máme, a tak přemýšlím, zda a kde je háček.

Dnes mi přišel oficiální dopis od ČEZu a mám jasno. Háčků je hned několik a myslím, že zásadních. Nevím jak vy, ale já si celou dobu myslel, že zastropováno máme hned. A ejhle, z ČEZu mi píší, že až od 1.1.2023. Dost mě to překvapilo, tuto informaci jsem nikde jasně řečenou nezachytil. Ale abych nebyl za blbce, udělal jsem si anketu u cca 20.ti náhodných lidí ve svém okolí. Správný termín, tedy 1.1.2023 znali z dvaceti jen tři. Ostatní většinou psali, že od října nebo listopadu. Tak asi opravdu blbec nejsem. Zkrátka některé signály, které vláda vysílá jsou jasné, jiné méně a ostatní se nestihly odvysílat.

Podle vyhlášky Ministerstva průmyslu a obchodu trvá topná sezona od 1.9. do 31.5. Takže pravdou je , že zastropováno sice máme, ale z 9 měsíců topné sezony jen na 5. Z toho vyplývá, že zhruba v polovině topné sezóny nám vláda nijak nepomůže a musíme si pomoci sami. Paradoxně je to ta první polovina, tak snad nám na tu druhou zastropovanou ještě nějaké peníze zbydou.

Možná teď bude někdo namítat, že ale vláda slíbila, že v zálohách se zastropování projeví už v listopadu. Zpátky tedy nohami na zem. Zálohy jsou jen bezúročná půjčka dodavateli energií, kterou si dokázali u našich politiků prolobovat. Do záloh Vám každý ochotně promítne cokoliv, abyste se nebouřili, stejně si to pak v konečném vyúčtování vezme podle skutečné spotřeby a skutečných cen v daném období.

Máme druhý den po volbách a aby toho nebylo málo, nechal se slyšet pan ministr Síkela, že ten náš slavný strop bude mít svůj strop, abychom víc šetřili. Jde vidět, že módou letošního podzimu jsou vedle svetrů i stropy. Už se dělají i stropy na stropy, jupí. Osobně si myslím, že už teď šetříme díky panice v mediích všichni. Jediný, kdo nešetří a ani nebude muset jsou distributoři a výrobci energií. Těm stát cenu mezi zastropovanou a tržní dorovná, i kdyby MWh stála milion.

Babišova vláda posílala naše peníze farmaceutickým korporálům po kamionech. Tato je jiná. Ta je bude posílat těm energetickým a myslím, že těch kamionů bude ještě mnohem víc, než zvládl rozházet Babiš.

A na závěr snad už jen k cenám. Od začátku roku bydlíme v novém nízkoenergetickém domě, vytápěném elektřinou. Když jsme v lednu podepisovali smlouvu s ČEZem, cena za kWh byla 3,35 Kč. Nyní nám přišel dopis a v něm nám oznamují, že až do konce roku budeme platit 8,35 Kč za kWh, tedy po dobu 45% topné sezony o 5 Kč za kWh více. Od ledna to prý bude jen 6,05 Kč za kWh. V závěru dopisu je napsáno, že díky vládnímu opatření ušetříme. Do konce roku budeme platit o 249% více, než na jaře a od prvního ledna to bude víc jen o 80%. Asi jsem jen obyčejný hloupý člověk, ale proti původní ceně to za celou topnou sezonu znamená meziroční zdražení o 156%.

Pane Fialo, páni ministři, to opravdu není úspora, to představuje pro mnoho lidí likvidační navýšení cen energií. Jestli tohle je ta vaše pomoc, pak vážně nevím, komu jste pomohli.

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (21 votes, average: 4,90 out of 5)
Loading...
15 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)