19.9.2022
Kategorie: Společnost

Bláboly Petra Fialy

Sdílejte článek:

JINDŘICH KULHAVÝ

Česká média už nás přes týden doslova krmí událostmi spojenými se skonem britské královny. Přestože zemřel monarcha, respektive panovnice země, které jinak v Evropské unii nemohou přijít díky Brexitu na jméno, poslední týden to připomíná situaci, jako bychom se loučili s vlastním prezidentem, ovšem s mediálním dosahem ,,hodným“ Václava Havla. Kdo v tom zaznamenal jistou ironii, ten chápe správně.

Britská královna Alžběta bude jednou vnímána možná stejně kontroverzně, jako se to nyní děje u Matky Terezy. Pro jedny byla tato dámou sloužící bohu, svatou a proslulou charitativní činností, pro jiné se stala přisluhovačkou ďábla spojenou s pedofilií a obchodem s dětmi, navíc odvádějící špinavou práci pro elity světa. Také u Alžběty II. je mnoho nezodpovězených otázek a její mediální obraz může být velmi odlišný od toho skutečného. Vzhledem k tomu, že patřila k top bohaté a vlivné třídě, se kterou má svět nepříliš dobré zkušenosti, přičemž se mnohé schovalo za královskou korunku, lze se domnívat, že se jednou dozvíme i méně pozitivní věci, než kterými nás nyní zaplavují novináři. Hysterie kolem jejího pohřbu připomíná akci, při níž se lidstvo loučí se starými bohy. Jisté je, že její syn a současný král Karel III. patří k úzkému kruhu osob prosazujících s nadšením Great Reset a Green Deal. Ostatně ekolog Charles je v této pozici tvrdého zastánce klimatických změn proslulým. Možná mohou být Britové rádi za to, že jako hlava země je jeho funkce pouze formální, ve skutečnosti je však velmi aktivním ve skupině mocných sloučených kolem davoského Světového ekonomického fóra a názorově jsou si blízcí s Klausem Schwabem.

V době, kdy s předstihem přichází podzim a lidem začíná docházet složitá situace kolem topné sezóny a cen energií, tak tímto tahem na pár dní média odsunula běžné starosti denními zprávami z Velké Británie. Ne tak naše vláda, která tuší velký průšvih. Demonstrace na Václavském náměstí ji vyděsila a po půl roce od začátku ukrajinské krize vyslala konečně signál, že jí dochází složitost současného stavu. Zastropování cen na úrovni podobné tomu, jako kdyby určila maximální cenu benzínu na 150ti korunách za litr, může uspokojit je naprosté hlupáky. Ve skutečnosti tím vláda ujistila dodavatele elektřiny v tom, že se o své zisky bát nemusí. A kdyby došlo na nejhorší, doplatí jim vše nad strop z našeho společného. To, že určená maximální cena je likvidační i tehdy, kdyby byla poloviční, je vcelku jasné. Aspoň pro většinu občanů a firem. Jen pro příklad. Jistá francouzská firma požaduje vypnutí topení a teplé vody ve své české pobočce s tím, že je to zbytečné. Odběr plynu a elektřiny má směřovat pouze k výrobě, nikoliv k samotným zaměstnancům a jejich ,,pohodlí“. Ve Francii by odbory takového zaměstnavatele rozprášily, tady se však očekává, že lidé budou zticha. Nakonec přemístit výrobu dále na východ není přeci žádný problém.

První studenější víkend tak přinutil mnohé z nás zatopit. A světe div se, nad komíny domků se objevil kouř. Lidem majícím komíny tak bylo aspoň teplo. Ti, kteří situaci při stavbě podcenili, mají vcelku smůlu. Na nedělní večer pro ně premiér Fiala připravil předtočený proslov o tom, jak se vláda o vše postarala. Takže zastropovala ceny, sehnala plyn, kterého bude dostatek, všechno přežijeme, jen je třeba moc netopit, aby se dostalo na každého včetně průmyslu. Zásobníky jsou plné (které myslel, to neuvedl a my to netušíme, ale asi zmínil ty patřící Němcům). Přešel cenu elektřiny, kterou nemůže vláda snížit či přestat prodávat na burzu, protože by nám poté solidární EU zastavila přísun plynu. Takže jsme ze závislosti na Rusku přeručkovali na ještě větší přilnutí k EU, ta nás navíc zcela evidentně už nyní vydírá. A přidáme li skutečnost, kterou je stávající situace, kdy Evropskou unii vedou skuteční magoři, techničtí analfabeti a proliberální ideologové, je vcelku jasné, že závislost na ruských zdrojích byla proti eurohujerství procházkou růžovým sadem. Dopředu avizovaný projev premiéra se tak stal dalším blábolem v pořadí uváděným jako zásadní proslov šéfa vlády k plebsu, který však nic nevysvětluje a nemění, tedy ani potřebu zbavit se co nejrychleji Pětikoalice ve vedení země.

Nakonec malý postřeh. Cena plynu zastropovaná plus mínus na 3,-Kč je úsměvná v tom, že když plyn dojde, je jakákoliv cena irelevantní. V tu chvíli je přechod na šestikorunovou elektřinu jediným možným, což uprostřed zimy bude složité, a navíc dvojnásobně drahé. Řada lidí a firem tak bude postavena před neřešitelný úkol a bude to znamenat jejich krach, bankrot, zadlužení či prosté zmznutí. Přestože vyrábíme elektřinu levně, vláda a Pekarová operují s tím, že nám v tu chvíli, kdybychom jim přestali dodávat elektřinu, Západ přestane dodávat plyn. Jenže když ho nebude mít ani on, což je při jeho vztahu k Rusku zřejmé, my budeme nadále prodávat svou levnou elektřinu přes burzu, i když k nám nic nepoteče? To je přeci absurdní. A ještě perlička. Odborníci EU přes energetiku tvrdí, že za vysoké ceny elektřiny mohou nefungující francouzské jaderné elektrárny, nikoliv tedy protiruské sankce či snad zavírané německé energetické závody. Ta neustálá lež jdoucí k nám z Bruselu už dosahuje úrovně, proti které bylo Rudé právo za socialismu galerií moudrosti a pravdomluvnosti. A Fiala by mohl vyučovat v prosazování ideologie Jakeše.

Jindřich Kulhavý

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (51 votes, average: 4,98 out of 5)
Loading...
56 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)