18.9.2022
Kategorie: Společnost

Zima v zimě, aneb JAK PŘEŽÍT V PANELÁKU, díl druhý

Sdílejte článek:

VIDLÁK

V prvním díle jsme probrali principy, priority a Bezpečnost. Dnes přidáme druhou prioritu, Zdraví a Přístřeší.


II. ZDRAVÍ/PŘÍSTŘEŠÍ

A. LÉKÁRNA

Zdravotní péče nebude stejná a sanitka nemusí dorazit za pár minut. Jsou daleko pravděpodobnější velká zranění. Zvažte kurz, specializovaný na trauma poranění. Místo Červeného kříže běžte do Elite school Lhenice, školí armádu, policisty i speciální síly. Myslíte, že to nepotřebujete? Tak se zeptejte svých dětí. Jediné, co je ČČK naučil, je resuscitace srdeční masáží.

Proto doplňte lékárničku. Obvazy. Hemostatika (sprej na zastavení krvácení).

Náplasti. Framykoin. Dobrý je balzám Višňovského (je lepší než „černá mast“) Na zanícené zavřené ráně udělá přes noc divy. Dezinfekce – pokud nemáte alergii, kupte Jodisol. Kromě dezinfekce rány vám 5 kapek udělá z hrubě přefiltrované vody vodu pitnou (jo, moc chutná není).

Drobná poranění VŽDY ošetřete. Z malého zranění se snadno vyklube zahnisaná rána a nemocnice mohou mít jiné priority i nedostatečnou kapacitu. Starší ročníky pamatují zelenou vodičku na rány. Je zázračná, pálí jak čert na poranění vytvoří krycí film – nanášíme uchošťourem. Koupíte ji některých lékárnách, chtějte solutio Novikov.

Léky, které berete pravidelně. Každý by měl mít jejich zásobu alespoň na půl roku. Raději na rok. Buďte kreativní.

Běžné léky. Určitě paracetamol na horečku a pokud máte děti, dětské verze. Sežeňte si Ercefuryl, je sice na předpis, ale podstatně lepší než Endiaron. Návštěvníci Egypta vám to potvrdí, místní verze se pod názvem Antinal prodává za 35Kč. Když není dost vody, není dost hygieny. Kde není hygiena.. Doplňte zásoby desinfekčního gelu, jsou horší věci než Covid.

B. ZUBY a zanedbané potíže

Fakt se objednejte.HNED. Všimli jste si, že zubař bez elektriky nefunguje? Už dnes má plno, co teprve až bude ordinovat 4 hodiny denně, když půjde proud. Jo a logicky zdraží. Což vám sice, až vás bude ten zub bolet, bude jedno, ale potom ne.

C. SVĚTLO

Bez toho to prostě nejde.

• Začneme tím, že funkční baterky by měl mít každý na známém místě +zásobu článků. Pokud nemáte novou, kupte si. Moderní LED vydrží na baterii 18650 na nejnižší výkon přes sto hodin a vyjde vás okolo 500Kč.
• Petrolejka. To je základ. Úplně obyčejná za 2-3 stovky a k tomu 2-3 litry petroleje (cca 100Kč/litr). Na 1 litr svítíte 20-50 hodin.
• Čajové svíčky. Jedna je cca za 1.5Kč a svítí hodinu. Mít jich doma stovku v krabici je minimální investice.
• LED světýlka (čelovka). Souvisí s otázkou dostupnosti el.energie. Ale malá LED/USB světla za pár korun (20Kč) ve spojení s powerbankou vydrží svítit desítky hodin, bez nebezpečí požáru.

D. TEPLO

Odhaduji, že pro temperování (jo nebudete mít 24 ale 15) pro nějakou menší místnost v paneláku by mělo stačit tak okolo 5-10kWh za den.

• Volil bych jednoznačně líh (výhřevnost 6kWh/litr). Biolíh se zatím nechá koupit za 50Kč za litr. Za tisícovku tak máte zálohu tepla na měsíc. Malý krb na zeď stojí 1500Kč, vařič si vyrobíte z piksly od piva zadarmo (stejně funkční jako ten stylový za 1000). Zároveň je nutné si uvědomit, že je nutné pravidelně a krátce větrat (CO2 a spálený kyslík).
• PB (Propanbutan). I když je výhřevnost 2x větší než u lihu, má své limity což je cena a je to plyn (manipulace). Každopádně mít doma tábornický vařič a pár kartuší je výhra. Na vaření lepší než líh, na vytápění nic moc. Platí to samé jako u lihu, je nutné větrat.
• I když už je to za hranou (předpisy, normy, povolení) nedá mě zmínit systém Vystrčil (ano jmenuje se to po tom čů*rákovi ze senátu). Stále jsou k dostání celkem malá, levná kamna okolo 3kW (hledejte “stanová kamna”), cena +-6000Kč, + 3000Kč za trubky+plech. Okno nahradíte plechem, do plechu vyříznete otvor a otvorem protáhnete vystrčila a topíte. No je třeba chodit do lesa na šišky, pálit staré knihy ale je to funkční. Ale nezapomeňte na hasicí přístroj

Dobré vychytávky jsou:

• Je ne moc znamým faktem, ze plastová okna mají 2-3 nastavení – letní, zimní a některá ještě polohu mezi. Šteluje se to z boku při otevřeném oknu a určuje to dovření okna. Doporučuji přeštelovat na zimu, z výroby je přednastavené léto.
• Stan v místnosti (ano postavit si v obýváku/ložnici stan). Člověk sám o sobě generuje při nečinnosti nějakých 100W (vzpomeňte na táboření). Plus spacák. Nebo zaveste nad postel „nebesa“ z dek, pokud jich máte dost.
• Zateplení. Dobrý nápad je koupit si takovou tu mikroténovou plachtu na přikrytí při malování+lepicí pásky. Nechají se tím snadno zakrýt okna, nebo profuky a snížit prostup tepla. Pokud máte dost dek, tak na těch oknech také pomohou. Pár dek si kupte určitě.
• Kanystry na vodu. Snadno se nechá ohřát, naplnit kanystr a vyhřát stan. + záloha vody. Rozhodně lepší varianta než nějaká forma otevřeného ohně, když spíte.
• A samozřejmě termolahve. Naplněná horkou vodou umí zázraky.

Poznámka pro majitele vlastního vytápěni na plyn, dřevo, uhlí. Často slyším, že na elektřině nejsou závislí. Většinu smích přejde:

1) Praktický všechny typy kotlů, na které byly dotace, potřebují k provozu elektřinu. U některých to lze obejít. Podívejte se, jestli to je váš případ, ale stejně je vám to asi k ničemu protože
2) Topné systémy mladší než 40 let VYŽADUJÍ k provozu elektrické čerpadlo (tzv. samotížné systémy se přestaly z důvodu vyšší materiálové náročnosti stavět okolo roku 1980). Tedy vám sice možná půjde plyn nebo máte kotel na dřevo, ale je vám to houby platné, pokud nemáte záložní zdroj, který vám tu vodu bude honit trubkami.

E. ELEKTRICKÁ ENERGIE

V případě výpadku všeho (plyn, elektřina, voda, služby….) už není až tak moc důležitá. Nicméně nakrmit telefony, čtečky, světýlka a tablety nemusí být až tak složité a určitě podpoří morálku.

• Automobil. S plnou nádrží na volnoběh vydrží běžet cca 100 hodin. Možnosti dobíjení malých zařízení (powerbanky) přes USB. Nemůžete sice vysosnout baterku auta na nulu, ale berte to tak, že v autě před barákem máte minimálně 0.5kWh, což je hromada energie pro tyhle malé krámy.
• Obyčejná autobaterie (cena +-2000Kč) + Nabíječka za +-300Kč + měnič 12V/230V za 1000-2000. A máte zařízení, které bude fungovat při plánovaných výpadcích energie a dodá na pár hodin energii pro počítač, světla, nabití telefonů.
Když těch baterií máte několik s trochu větším měničem, dá i lednicku.
• Fotovoltaika. V paneláku problém, nicméně za cca 2500Kč se nechá pořídit skládací FV panel, který vám i v zimě na balkóně, při natočení na sluníčko dá dost energie na to, abyste dobili telefon, čtečku tablet, světlo.

Pokračování příště.

 

VIDLÁK, FB

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (30 votes, average: 4,60 out of 5)
Loading...
76 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)