14.9.2022
Kategorie: Politika

Jak jsem se prochechtal tiskovkou české vlády

Sdílejte článek:

ŠTĚPÁN CHÁB

Tak vláda Petra Fialy se konečně rozhoupala a všimla si, že máme problém a že je třeba ho vyřešit. Přikročila k zastropování ceny plynu a elektřiny pro domácnosti a živnosti. Plyn se nám ustálí na ceně 3 koruny za kilowatthodinu, elektřina pak na 6 korunách za kilowatthodinu. A já si vzal k prochechtávání kalkulačku a začal do ní vyťukávat čísla. Ne jen tak nazdařbůh. Já do ní ta čísla dával se svým přebujelým smyslem pro dramatično. A došel k překvapujícím cifrám. Zase se pomohlo i nepomohlo.

Slováci jsou na tom totiž o poznání hůř. Jejich vláda před rozpadem se usnesla a dohodla s největšími akcionáři své energetiky, že i na Slovensku se bude stropovat. Dohodli se na tom v únoru. A dohodli se na ceně 61,21 eura za megawatthodinu. Naše vláda rozumně v naději, že inkluze už zlikvidovala veškeré matematické schopnosti obyvatel, zvolila koruny a místo megawatthodiny nám to přednesla v kilowatthodinách. To je převodů jednotek, nad kterým zapláče nejeden inkluzivista. Ale já se nebál.

Vynásobil jsem si 61,21 krát 25 a došel k ceně 1530 korun za megawatthodinu. Tolik budou Slováci platit do roku 2024, protože na takové sumě ji slovenská vláda společně s akcionáři zastropovala. Chudáci Slováci. My budeme platit jen 6 korun. Chudáci Slováci. Jenže pozor, abychom nezapomněli ještě násobit. Protože jedna kilowatthodina se do jedné megawatthodiny vejde, doufám, že mě má učitelka na inkluzi pochválí, přesně tisíckrát. Z čehož plyne, že za jednu megawatthodinu my si zaplatíme 6000 korun. Chudáci Slováci, že jo. A jak si Slováci zastropovali tak výhodnou cenu? No božínku, protože problém začali řešit v únoru, nikoliv jako ti naši inkluzivisti Fialovy vlády v září, kdy už se všechno hroutí.

A tak jsme z té vládní pomoci zase vyšli jako zmoklá slepice. Dovolím si upozornit, že před druhou polovinou roku 2021, tedy před začátkem energetické krize, na jejímž prvním vrcholu se poklonkovala Bohemia Energy, jsme platili konstantně kolem 1200 korun za megawatthodinu. Zdražování elektřiny bylo velmi, velmi pozvolné. V krizových letech 2008-2009 jsme s hrůzou sledovali, že cena za elektřinu vyšplhala na závratných výšin téměř 2000 korun. V druhé polovině roku 2009 už jsme ovšem byli na tradičních 1200 korun. Následující roky byly téměř nudné. V roce 2016 jsme byli dokonce na ceně 600 korun. Nyní jsme na ceně 12 000 korun. A vláda se shodla na stropu 6000 korun. Sláva jim? Opěvujme Fialovu štědrost a dobrotu? No, jak se to vezme.

Stále je potřeba totiž hledět na příjmy. Zvýšily se nějak radikálně, aby platby za energie nemohly zruinovat domácnost? V roce 2016, kdy stála elektřina 600 korun, byla průměrná mzda 27 000. Dnes, kdy díky stropu bude stát elektřina 6000, průměrná mzda je na 37 000. Kdybychom měli mít stejnou výchozí pozici v příjmech i výdajích, musel by průměrný příjem v poměru k ceně elektřiny být 270 000 korun. Tedy desetkrát vyšší, než v roce 2016. Stejně jako cena elektřiny. Kdo, kromě vrcholových politiků, má takový příjem? Nehlaste se všichni.

Pokračujme dál. Nyní se soustředím na inkluzí poznamenanou Markétu Pekarovou Adamovou. Ta se na tiskovce pokusila vyvrátit mýty o vystoupení z energetické burzy v německém Lipsku. Její odůvodnění toho, proč námi za 30 haléřů vyrobenou kilowatthodinu proženeme burzou a vrátí se nám v hodnotě 12 korun, kterou my musíme zaplatit. Pekarová naše setrvání na burze odůvodnila prostým faktem. Musíme být solidární s ostatními členskými zeměmi unie. My sice máme spoustu elektřiny, kterou i vyvážíme, ale nemáme plyn a ropu. Tu musíme dovážet. A co by se stalo, kdybychom začali vyvážet jen přebytky? No hrůza. Ostatní státy, potažmo Německo, by nám třeba přestalo posílat plyn.

Takže plyn z Německa, povídala předsedkyně Poslanecké sněmovny. No tak se na něj podívejme. Podle dva měsíce staré informace Německo nakupovalo plyn z Ruska z 6 korun za kubík. Nám ho prodávalo za 26 korun za kubík. Přičemž samotnému Německu kvůli této transakci plyn nepodražil. Jako nám elektřina. Německo nakoupilo za 6 korun, za 26 prodalo. Tomu se říká setsakra nemravný tržní princip, nikoliv solidarita. My zcela solidárně vyrobíme elektřinu za 30 haléřů, přepošleme vše na burzu a vrátí se nám to podražené o německou sebevražednou misi s názvem Green Deal ve výši 12 korun. Takže musíme sáhnout k zastropování ceny elektřiny, tedy k zadlužování státní kasy a protahování nuzoty na neurčito. A tomu se říká solidarita. Solidarita v německém podání.

A já se ptám, a nedá mi to nezeptat se – kdo a kdy bude sakra solidární s námi? Že nám posílají plyn? Kdyby ho posílali o korunu dražší, než za kolik nakoupili, prosím, nějaké výlohy ten transfer má, ale oni nám ho prodávají čtyř a pětinásobně dražší, přičemž jim se tím plyn, jako nám elektřina, mnohonásobně nezdraží. A tomu už se solidarita nedá říkat ani při opravdu těžkém záchvatu inkluze. A tak by mě zajímalo, kdy konečně se ozve protektorátní vláda Petra Fialy v Německu s dotazem, jak je to s tou slibovanou solidarita. Nebo z kolonie se ptát bojíme? On by se páníček šikanátor zlobil a dělal bububu?

Uvědomuje si v té vládě alespoň někdo, že jsme hadr na holi, s kterým si Německo dělá, co ho napadne? A má v té vládě vůbec někdo koule na to říct – no, no, no, tak takhle už ne, milé Německo. My ti ty tvoje zelené šílenosti platit ožebračováním našich lidí prostě nebudeme. Ale asi tam nikdo takový není. Jen samá inkluzivní vychytávka, která poslušně slouží pánečkovi. A tím škodí celé republice.

Když solidarita, tak nikoliv na bázi parazita a jeho hostitele. Rovný s rovným. Solidarita za solidaritu. Nejsme kolonie. Neměli bychom být kolonie… jsme kolonie. Fialová.

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (53 votes, average: 4,98 out of 5)
Loading...
45 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)