2.9.2022
Kategorie: Společnost

Na Václavák!

Sdílejte článek:

ŠTĚPÁN CHÁB

Prý není důvod vyjít do ulic. Prý není důvod volat na vládu, že selhává. Prý jsou ti, kteří už nemůžou, dezoláti. Ti, kteří prý nezvládli život a jeho výzvy, si jdou říct o prostor pro své zmatené životy naplněné dezinformacemi. Oni sami jsou prý omyl. Jejich život je dezinformace. Nemají právo mluvit, nemají právo být slyšet. Nemají právo… na cokoliv. Jen mlčet a živit ty, kteří říkají, že o slovo se hlásí ta lůza, to smetí, ta sběř. Zítra je první demonstrace proti vládní politice.

Zahloubal jsem se do grafu cen elektřiny v celé Evropě na webu EuroNews. Hledal jsem naši republiku hezky odzadu, od ocásku, protože tam většinou končíme. S výdělkem, s perspektivami, se soběstačností, s inovacemi, s vývojem kupředu, s budoucností. Většinou na ocásku, hezky ve vleku za ostatními, kteří se o sebe umí postarat.

Hledal jsem naši republiku dlouho, dlouho. Minul Maďarsko, Slovensko, Francii, Finsko, Bulharsko, Švédsko jsem zahlédl (chudinkám to tam zdražuje, nebožáci to jsou), Španělsko, také hrůza. Rakousko to samé. A hele, Německo, zdražuje jim to, i když jim posíláme energie jako smyslů zbavení. Ale kde je sakra naše republika? Kde je? Belgie, tam už jsou na tom blbě. Holandsko, no ještě hůř, tam už se volá do stávek. Dánsko. Ale to už jsem skoro u stupně vítězů, kde je naše malá a milá republika? Itálie, vláda se jí rozpadla, protože ta předchozí nezvládla nástup krize. Prostě jí projeli a tak nastupuje vláda nová. Špatné to tam mají. To bylo třetí nejhorší místo. Druhé místo je Anglie. Už i tam to padá, za jejich premiéra se hledá náhrada. Druhé místo. A kdo je na prvním? Kdo? Věčně bankrotující Řecko? Ale vůbec.

My tam jsme. S vládou signalizující, že to zvládne, že není čas na to, abychom naslouchali populistům a extrémistům, protože my to musíme řešit na úrovni Evropské unie. Není prostor na unáhlená rozhodnutí. Není čas jednat, je čas přemýšlet a signalizovat východiska a doufat, že to všechno přejde samo.

Na vrcholu celé té morbidní vlny drahé energie stojíme my, čistí vývozci elektřiny, kteří doma platí mnohem, mnohem víc než ti, kterým naši levnou elektřinu vyvážíme. A ne, nemáme za tím vidět nespravedlnost. Nemáme za tím vidět chyby naší dočasné vlády. Máme hrdě mířit do zářivé budoucnosti pod patronací Petra Fialy, který v sobě nezapře soudruha Punťu věrně sloužícího zadanému úkolu a pánečkům, kteří opravdu nesedí v České republice. Nekoná ve prospěch obyvatel ČR, koná v jejich neprospěch.

Předstihli jsme v drahé elektřině úplně všechny státy Evropské unie. Předstihli jsme i Velkou Británii, kde se o drahé elektřině píše následovně: „…miliony lidí budou uvrženy do chudoby – pokud do toho nezasáhne vláda.“ Petr Fiala nás svým nekonáním a broukáním si evropské internacionály dovedl na naprosté dno, kde reálně hrozí hlad, nárůst bezdomovectví, neskutečný nárůst exekucí, psychických nemocí, rozvodů, nabobtnání dluhů, krachů firem, které živí republiku. Petr Fiala dovedl republiku ke krachu, protože věřil v sílu své válečnické ideologie, kdy nás spasí evropská solidarita. Tím se ovšem postavil jen do role bezzubého správce a začal čekat na notičky z Bruselu. Nic jiného neuměl. Oni to za nás v Bruselu vymyslí. Oni to udělají. My si zatím budeme hrát na vojáčky a za svou roli užitečného idiota se plácat navzájem po zádech.

Vláda selhala, naprosto, bez pardonu. A když jí teče do bot, drkotavě začne kvičet, že za to může Babiš. A Putin. Jako kdyby covid a válka na Ukrajině neměly dopad i na ostatní země Evropy. Jako kdyby ta šílená covidová politika rozhazování peněz probíhala jen u nás. Jako kdyby se válka na Ukrajině nedotýkala nikoho jiného než nás. Ale na tom jsou všechny státy unie podobně. Jen my ale musíme skončit na vrcholu grafu ve zdražování elektřiny. Protože naše vláda, vláda Petra Fialy, zapomněla konat. Zapomněla, že má možnosti a kompetence, že si může pozvat jakéhokoliv odborníka a situaci vyřešit, že může z pozice vlády jednat a bránit zemi před energetickou krizí. Neudělala to. Nechala lidi, ať se v tom vykoupou se vším všudy sami a bez pomoci. A složenky se absurdně zvýšenými zálohami na energie už chodí. Máme nejdražší energie v Evropě, pro celou západní Evropu jsme ovšem v příjmech jako hodně chudí příbuzní.

Vláda Petra Fialy nekonala, přičemž okolní státy konaly. A zvýhodňovaly tak své firmy oproti těm našim. Polské firmy se sníženou marží na pohonné hmoty? S nižími daněmi za energie? Na tom byly tlučené právě naše firmy. Celoevropské řešení, které chce vláda nyní prosazovat, by dávalo smysl na začátku krize, začátkem roku, teď už smysl postrádá. Protože 24 z 27 států unie už má svá národní opatření, kterými chrání své obyvatele i firmy… a tedy zprostředkovaně znevýhodňuje ty naše. Je to vlastně to samé, jako když se národní státy rvaly o roušky na začátku covidu. Jak stát viděl někde roušky, neznal bratra, zabavoval, nepouštěl přes hranice. Teď je to obdobná situace. Kdo dřív pomůže svým firmám, ten víc bere. A naše vláda nekonala vůbec. Až 9. září, po téměř roce od krachu Bohemia Energy a zcela očividně nastupující krizei na energetických trzích, se odhodlala. Teprve v okamžiku, kdy lidem začaly chodit šílené zálohy na energie, které překračují mnohdy deset tisíc měsíčně. A když na to někdo upozorní, padají z úst ministrů obvinění, že podporuje Putina nebo podléhá dezinformacím. Pravdu mohou mít nejspíš pouze oni.

Ani mně se nelíbí dobrá polovina avizovaných řečníků na demonstraci 3. září na Václavském náměstí (nelíbí se mi ani pořadatelé a směr, kterým to chtějí do budoucna hnát). Ale získal jsem pocit, že o to už teď nejde. Teď už není prostor pro nějaké hraní si na strany a odmítání toho anebo toho. Teď reálně hrozí, že republika vinou neschopných elitářů ve vládě padne na kolena a že se z toho bude hrabat dlouhé roky. Že nám zkrachují živnosti, že vydělávat vedle energetických baronů budou už jen exekutoři.

Nestydím se agitovat za vládní odpor? Ale vůbec. Poučen Českou televizí, která dělala loni i předloni PR Milionu chvilek pro mlčení nad mafiánskými rejdy STANu, to beru jako službu lidu. ČT agitovala za dezoláty z elitářských chvilek, já agituji za dezoláty z donucení, které zdecimoval nynější systém a jejich současní loutkovodiči. Lidé nemůžou mlčet a čekat, až je to také semele. Ulice jsou prostorné, pojmou dost rozhněvaných lidí. Pokud ti se nebudou bránit, přijmou je ulice jako zadlužené bezdomovce. A tudy naše cesta jít nesmí. A proto volám – na Bastilu! Zítra na Václaváku.

Krajské listy přinesou z demonstrace z pera Tomáše Koloce reportáž, Česká televize nasnímá nějakého joudu s trikem, na kterém se bude culit Putin, aby celou demonstraci dehonestovala. Dvojí pohled bude jistě fascinující.

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (39 votes, average: 4,79 out of 5)
Loading...
55 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)