29.8.2022
Kategorie: Společnost

“Otázky Vaška Moravce”, nový “zábavný” pořad ČT

Sdílejte článek:

PAVEL MAKOVEC

Místo seriózní debaty na aktuální témata se nedělní publicistický pořad postupně změnil na (ne)zábavnou estrádu. Včerejší pořad a zvláště jeho část, která měla být věnována ekonomickým tématům, připomínal nepovedeného Silvestra.

Otázky VM, které již řadu let zabírají nedělní poobědový čas na veřejnoprávní České televizi, se během času změnily ze zajímavého diskusního pořadu v parodii na vyváženou odbornou a srozumitelnou diskusi. Zvláště včerejší (28.8.2022) pořad spíše připomínal nepovedenou silvestrovskou zábavu, na které se nejvíce bavili jeho aktéři. Za poslední roky si hlavní moderátor zve pravidelně stále stejné odborníky a „odborníky“, převážně pouze z jednoho názorového spektra, přestože je česká společnost posledních cca 10 let nesmiřitelně rozdělena na dva přibližně stejně velké tábory příznivců a odpůrců současného vývoje naší republiky. A veřejnoprávní televize namísto toho, aby dávala prostor různým názorům a řízenou diskusí pomáhala příkopy mezi lidmi zmenšovat, tak přilévá oleje do ohně a vytváří prostor pro asi největší společenský konflikt po roce 1989, ke kterému se právě v nadcházejícím čase schyluje.

Včerejší pořad místy připomínal hospodskou debatu, kde se vysmátí přátelé, příslušníci dobře situované sociální vrstvy, výborně baví, zatímco většina národa čeká (marně) na řešení tíživé ekonomické situace, do které se celá země stále více propadá. Žoviální přátelské oslovování „Vašku!“ „Evo!“ „Heleno!“ svědčí o nadstandardních vztazích mezi aktéry diskuse a asi bychom marně čekali názorově „ostřejší“ výměnu názorů. Zástupce odborů sice obhajoval oprávněnost požadavků na růst mezd a platů, ale nakonec se taky dobře bavil a přidal i jeden politický vtip (přiznám se, že jsem ho dosud neznal…).

Takže pokud si myslíte, že se z veřejnoprávní televize (kterou si nuceně platíme cca 7 mld. korun ročně) a pořadu „Otázky Vaška Moravce“, dozvíte něco nového o tzv. windfall tax, nebo „zastropování“ cen energií, pomoci firmám, obcím, krajům a domácnostem, řešení ČEZu, platech zaměstnanců ČNB (zaručený růst inflace +2,5%), atd., tak jste na velkém omylu…

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (33 votes, average: 4,88 out of 5)
Loading...
40 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)