13.8.2022
Kategorie: Politika

Pracovní styky s organizovaným zločinem jsou vítány…

Sdílejte článek:

JANA LORENCOVÁ

Ještě před lety v k podsvětí rezonovalo jedno jméno: František Mrázek. Zařídil si invalidní důchod – a měl kontakty jak na policii, tak na vrcholné politiky. Nakonec byl někým umlčen.


Dnes je v hledáčku policie někdo Františkovi Mrázkovi podobný – Michal Redl. Ten se v minulosti podílel na stamilionových podvodech Radovana Krejčíře. Redl si od roku 2008 zajistil, že je částečně nesvéprávný a potřebuje opatrovníka. Redl je symbolem organizovaného zločinu – a podobně jako v případě F. Mrázka, i u něho lze vysledovat napojení na politiky. Jak to, že média nebijí na poplach před propojením organizovaného zločinu s politikou? Zvláště, když ministerstvo vnitra vede Vít Rakušan, jehož stranický kolega, Petr Hlubuček, je zapleten do korupční kauzy Dozimetr. Další politici STAN, Petr Gazdík (donedávna ministr školství) a Stanislav Polčák, neumějí vysvětlit, kdo jim platil telefony se šifrováním – a hlavě, proč tak činil. Když Stanislav Gross neuměl vysvětlit původ peněz na byt, byl médii dohnán k rezignaci. Není od věci připomenout, že i v Grossově případě figurovalo jméno Radovana Krejčíře (měl v roce 2002 tajně půjčit ČSSD 60 milionů korun na volební kampaň).

Ale zpět k panu Rakušanovi. Ještě nedávno se zdálo, že to bude po Dominikovi Ferim, jehož hvězda naopak zcela zhasla, jasná superstar naší politické scény. V parlamentních volbách STAN zmohutněl – a díky unfair výzvám ke kroužkování zničil svého partnera, Piráty.

Vít Rakušan se vždy hlásil k politickému odkazu Václava Havla, na kterého na sociální síti vzpomínal, jak jej jednou s tváří plnou akné potkal na Sázavě: „Mým prezidentem byl Václav Havel. To byl člověk se silným příběhem, historií a obrovitánskou životní situací.“

Začalo se spekulovat, že by na Hrad mohl zamířit právě šéf STANu.

V prosinci 2021 Rakušan vzkázal, že kandidovat nebude: „Chci ukončit spekulace o mé kandidatuře v nadcházejících prezidentských volbách. Nebudu se jich osobně účastnit. Snad jsem tím nezklamal vás, kteří ve mě vkládali jisté naděje.“

V červnovém videu, které Vít Rakušan uveřejnil na svém twitterovém účtu, drží kalendář a ukazuje na zakroužkované datum 12. září. To podle něj značí začátek soudního procesu s Andrejem Babišem. „Už je čas“, říká na záznamu. Takovéto jednání by mělo být považováno za jasné zneužití moci. Rakušan nemá co vstupovat do procesů nezávislého vyšetřování, ať už jde o jeho hlavního politického rivala, nebo své policií vyšetřované spolustraníky.

Vít Rakušan měl již dávno následovat osud svého předchůdce, Stanislava Grosse. Nejprve se snažil vzbudit dojem, že se jedná toliko o selhání jednotlivce:

„Chyba se stala hlavně v tom, že Petr Hlubuček měl takový prostor, byl předsedou pražské organizace STAN a dopustil se toho, čeho se dopustil. To je prostě ta první chyba, která se tady stala. Je to člověk, který mou osobní důvěru nikdy neměl. Ale to se nevymlouvám, to v demokratické straně tak chodí, že vyhrávají i lidé a dostávají se do funkcí i lidé, které si předseda nepřeje. To tak chodí a pravděpodobně to i tak chodit bude, ale uděláme všechno pro to, aby ti lidé měli úplně jiný morální profil, než měl a pravděpodobně i dál má pan Hlubuček.“

Hana Marvanová ovšem veřejně vystoupila s tím, že pana Rakušana před aktivitami pana Hlubučka varovala. Na to Rakušan veřejně reagoval prohlášením, že se to celé snažil retušovat a pana Hlubučka krotit. Není to od člověka, který se stal ministrem vnitra, poněkud málo?:

„Já ani Hana Marvanová jsme neměli v ruce žádný důkaz k jejím tvrzením. Proto jsem to řešil pouze po politické úrovni a snažil se pozici pana Hlubučka oslabit. Přestože měl v pražské organizaci silnou podporu, dosáhl jsem toho, že se nestal lídrem pražské kandidátky.“

Třešeň na prohnilém dortu však teprve měla přijít. Šéf civilní rozvědky, Petr Mlejnek, měl mít minimálně od roku 2012 pravidelné kontakty s již zmiňovaným Michalem Redlem (ano, tím od Krejčíře). Byl to právě Michal Redl, kdo Křejčířovi asistoval při úvěrovém podvodu v České spořitelně. Redlovi a jeho lidem měl dodávku telefonů se speciálním softwarem zprostředkovat Pavel Němec, exministr spravedlnosti a aktér kauzy katarského prince.

Jako zajímavá shoda se pak jeví skutečnost, že Gazdík s Polčákem používali šifrované mobily rovněž minimálně od roku 2012, tedy tak dlouho, jak měl styky (jak by řekl Rakušan, ryze pracovní, nikoli milenecké) Petr Mlejnek s Michalem Redlem. Jaké k tomu všemu zaujal postoj ministr vnitra Rakušan?

„Už jsem s Petrem Mlejnkem věc řešil, sám mi o svých kontaktech s Michalem Redlem řekl, protože na nich nespatřuje nic špatného. Jeho přístup oceňuji.“

Slyšíme všichni dobře? Minimálně deset let zde fungují vazby mezi mužem zákona a gangsterem, ale ministr vnitra na tom nevidí nic mimořádného?

Již jen toto prohlášení by mělo znamenat okamžitou demisi Víta Rakušana. Je ve své funkci naprosto nedůvěryhodný – a občané se právem mohou obávat, že se pokusí celou aféru ututlat.

Milion chvilek pro demokracii, který pořádal mohutné protibabišovské demonstrace, se tentokrát na Letenskou pláň nechystá?

Zatím se zmohl pouze na nemastnou neslanou reakci, takové jemné pokárání pana Rakušana, kterého mimo jiné čtyři roky tlačil k moci: „Na sněmu STAN jste vyzýval hnutí k nastartování komplexních změn a ke snaze o znovuzískání důvěry lidí. P. Gazdíka a S. Polčáka jste správně vyzýval k přijetí politické odpovědnosti. To už neplatí? Vazby na Redla už snad nejsou problém? Takhle se důvěra občanů zpět nezískává…“

Hlavně, že pod Rakušanovým vedením dostali zelenou udavači, kteří mají plné ruce práce monitorovat na sociálních sítích, kdo se vyjadřuje v rozporu s jediným stanoveným názorem.

Toto vše by mělo ústit v logickou demisi celé Fialovy vlády. Vlády, kvůli níž máme zastavený přívod ropy a která není schopna zajistit adekvátní zásoby zemního plynu. Vlády, jejíž ministr zahraničí podporuje rasistický krok, kdy všem ruským občanům mají být jen proto, že jsou Rusové, plošně pozastavena víza. Vlády, která zvažuje zavedení válečné daně (ono ty šifrované mobily stojí asi čím dál více). Podpora války totiž patrně organizovanému zločinu nevadí.

 

Jana Lorencová

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (36 votes, average: 4,97 out of 5)
Loading...
40 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)