7.7.2022
Kategorie: Společnost

O nové miliardy z kapes Čechů jde solárním lobbistům až v první řadě

Sdílejte článek:

MILAN SMUTNÝ

V minulých dnech jsme si mohli přečíst další ekolarmistickou zprávu, že v ČR prý kvůli nedostatku vody nemůžeme stavět jiné energetické zdroje než solární a jiné občasné zdroje energie (OZE). Je to lživý pokus poškodit jádro.

Nevíme, kdo podepsanému autorovi Vojtěchu Svěrákovi vedl ruku, ale za jeho článek by se jistě nestyděl ani nechvalně známý stalinista v Rudém právu Kojzar. Titulek zcela manipulativního článku totiž říká jasně, čeho je jeho cílem: „Příliš žíznivé jádro. Elektrárny ohrožuje sucho, výhody mají soláry a větrníky“.

Autor vyvozuje z bilance využité vody, zejména při chlazení v jaderných elektrárnách (JE) Dukovany a Temelín, jako by byla nenávratně spotřebována. To je goebbelsovská lež. Voda je jednak používána v uzavřených cyklech, jednak se vrací zpět pro chlazení a jednak je vypouštěna zpětně do obou vodních toků řeky Jihlavy, respektive Vltavy. Jen menší část se odpaří, což neznamená její ztrátu, protože se vrací v podobě srážek. JE Dukovany má potenciál chladicí vody 3200 MW, přičemž současné čtyři bloky mají výkon 2000 MW, JE Temelín s dvěma bloky o celkovém výkonu 2250 MW má dostatečný potenciál chladící vody pro další dva bloky. Ostatně už za minulého režimu původní plán počítal s celkem čtyřmi temelínskými bloky. Již plně rozběhnutý jaderný tendr na dostavbu Temelína v roce 2014 zrušil tehdejší ministr financí Andrej Babiš.

A kdo je hlavní autoritou citovanou v článku? Mluvčí ČEZ potvrzuje, že tato klíčová energetická firma bude také stavět solární zdroje. I když má jasný úkol od většinového akcionáře, vlády ČR, rozjet výstavbu nových jaderných bloků. Klíčové „autority“ pro autora článku je jeden z hlavních lobbistů za zelené zdroje Martin Sedlák a samozřejmě také enviromentální aktivistická organizace Greenpeace. Zde hledejme ideové zdroje, ne-li celé pasáže dodané do pera autora zmíněného článku. Jsou to zcela tvrdí a zásadní odpůrci jaderné energetiky. Na jaderné odborníky se autor článku z jasných důvodů svého píár článku ve prospěch solárních lobbistů neobrátil.

Také Česko se už postupně připojilo k podpoře tzv. obnovitelných zdrojů (OZE). Ty ale nemají spočítanou emisní stopu od jejich výroby, dopravu až po složitou recyklaci, což je z jasného důvodů: potvrdilo by se, že nejsou ani obnovitelné, ani udržitelné. Do roku 2030 se dle dosavadních výdajů předpokládá, že z peněz daňových poplatníků se na podporu těchto „zelených“ zdrojů od roku 2010 vydá přes bilión korun (tisíc miliard), z toho přes 800 miliard korun spolyká podpora solárních elektráren.

Když se podíváme na přehledné údaje Operátora trhu s energií (statistiky OTE), uvidíme, že jen od roku 2013 do roku 2021 včetně Češi ze svých kapes za osm let zaplatili celkem 333,6 miliardy Kč, z toho za rok 2021 pak 40,8 mld. korun. Drtivá většina šla na podporu slunečních elektráren, tedy do kapes solárních baronů. Každý ze zákazníků v ceně z každé spotřebované 1 kWh elektřiny platí na podporu OZE 0,495 Kč plus DPH. Od 1. října vláda ČR podporu OZE převezme – snad na rok – pod státní rozpočet, tedy ho znovu nepřímo zaplatí podniky a domácnosti v daních.

A co jsme za to v Česko dostali pro české podniky a domácnosti? Příslovečně velmi málo muziky, za to ale za hodně peněz. V uplynulých osmi letech se na národním energetickém mixu dle OTE podílely OZE maximálně 11,77 % (2015), v loňském roce to bylo jen z 5,56 %, z toho činily solární zdroje 1,65 %, biomasa 3,31 % a malé i velké vodní elektrárny 0,61 procenta. Připomeňme si, co je základem energetického mixu české stabilní energetiky: loni jaderné zdroje měly podíl 40,31 %, hnědouhelné 43,89 % a zemní plyn 9,89 procenta. Tomu samozřejmě odpovídá i výroba elektřiny.

K plánu výstavby nové jaderné flotily v ČR se hlásí i vláda premiéra Petra Fialy, která v listopadu očekává odpověď tří uchazečů z Francie, Jižní Koreje a USA v tendru na stavbu nejen jednoho bloku v Dukovanech, ale také indikativní nabídku na další reaktor tamtéž a dva v Temelíně. Když se pochybuje o schopnostech Česka nové jaderné bloky zaplatit, stačí se podívat, že stejnou částku zaplatím v letech 2010-2030 za soláry a další OZE, přičemž tyto zdroje skončí mezitím svou živostnost. Ale nové jaderné reaktory mají životnost 80 let, a to nemluvíme o jejich stabilní výrobě za každé roční doby, ve dne i v noci, přes 8000 hodin ročně (soláry za optimálních podmínek fungují maximálně 1000 hodin ročně). Pravděpodobná renesance jaderné energetiky nejen v ČR, jako jediná šance země na stabilní a cenově dostupnou vlastní energii, je zásadní překážka pro lobbisty za OZE dotované miliardami ukradených z kapes daňových poplatníků. Protože investiční návratnost, spolehlivost a efektivita jaderné energetiky spolehlivě deklasuje snahu o masové nasazení občasných zdrojů energie a tedy znemožní další krádeže peněz kapes českých daňových poplatníků.

Právě nestabilní přerušovaná a dotačně drahá produkce z OZE dovedla většinu zemí EU včetně Česka do osudové závislosti na ruských energetických surovinách, z nichž se teď s kritickými sociálně-ekonomickými potížemi chceme vymanit. Proto dotační zelení šmejdi torpédují snahu o výstavbu nových jaderných elektráren u nás i jinde ve světě (v Německu a Rakousku zatím vyhrávají) a stávají se tak když ne přímo pomahači, tak užitečnými idioty režimu ruského diktátora Vladimíra Putina. Už v roce 1977 ve své známé eseji varoval nobelista, jaderný fyzik Andrej Sacharov Západ, že když nevybuduje silnou jadernou energetiku, bude energeticky závislý na sovětském/ruském režimu.

Po provalení skandálu o největším dotačním tunelu na české veřejné finance v podobě nehorázné podpory solárních zdrojů na léta 2010-2030 byla doposud nová dotační podpora OZE zastavena. Proto se žádné významné solární zdroje po 1. lednu 2011 u nás zatím nepostavily. Protože enviromentální lobbisté bez dotací o planetu zájem ztrácejí, o peníze jim jde až v první řadě. Jak autor upozornil v jiném svém blogu, potenciální příjemci dotací s příslibem nových desítek miliard z unijních i národních zdrojů opět zaktivizovali svou činnost a vyvíjejí horečnou lobbistickou aktivitu i v podobě alarmistických článků a vystoupení v médiích. Vláda ČR se tomuto tlaku Bruselu bohužel podvoluje, i když celý svět se včetně Německa celkem jasně vrací k energetickému využití uhlí. To by měla být také strategie Česka, dokud se nepostaví nová jaderná flotila.

Současná exploze cen energie a následné rekordní inflace je důsledkem násilného rychlého prosazování nesmyslné ideologie zelené tranzice se slepou sázkou na OZE a potlačováním stabilních zdrojů energie. Nepovede to ke snížení emisní zátěže, ale zato hrozí riziko sociálně-ekonomického kolapsu, jež s sebou přinese ještě horší ekologické důsledky. Pokud se vláda ČR navzdory politicky korumpujícímu tlaku unijních dotací nepostaví tlaku zelených lobbistů, ponese za to odpovědnost před občany a voliči v podobě další destabilizace energetiky a s ní celé ekonomiky a společnosti.

smutny.blog.idnes.cz

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (9 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
4 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)