25.6.2022
Kategorie: Společnost

Jourová si definitivně našla svoji doživotní parketu

Sdílejte článek:

JAN ZAHRADIL

Paní Jourová si definitivně našla svoji doživotní parketu. Až skončí v Komisi, nepochybně vyplave v nějaké mezinárodní organizaci v pozici koordinátora či odborného poradce pro boj s dezinformacemi (plavat s s proudem umí). Nutno též uznat, že využila šanci a své původně nepříliš významné portfolio proměnila ve vlivný nadnárodní úřad.


Pan Farský, t.č. v USA, jí za to tleská. A mě tohle celé dění naopak stále víc zneklidňuje. Jasně, organizované kampaně, podstrkování falešných informací, nepřátelská propaganda – to všechno tu je (a vždycky bylo, známe to ještě ze studené války). Ale celou “dezinfo” agendu se podařilo přefouknout do tak obludných rozměrů, že to začíná zavánět jakousi novodobou verzí mccarthyismu, kdy každý disentní názor, evropskou integrací počínaje a válkou na Ukrajině konče, se stává automaticky podezřelým, je třeba na něj ukázat prstem, zaznamenat, sledovat, skandalizovat.

Sešly se tady zájmy několika vlivových skupin, které tuto agendu tlačí:

– některé neziskovky a aktivisté, protože zjistili, že se z tohoto tématu pro ně stal solidní dlouhodobý zdroj obživy
různí experti na “sémantiku” a “narativy”, ze stejných důvodů
média hlavního proudu, která se bojí svého upadajícího vlivu a ztráty dominance, takže restrikci mediálního trhu by v konkurenčním boji uvítala
zpravodajské služby, které tím, jako každý státní úřad podle Parkinsonových zákonů, vykazují a legitimizují svou činnost, finanční nároky a legislativní postavení
politici národní i nadnárodní úrovně, kteří pochopili, že tento styl argumentace jim může pomoci u části voličů v politické soutěži k oslabení protivníka.

Výsledkem je doslova toxický koktejl hysterie, stihomamu a podezíravosti, který otravuje společenskou atmosféru, rozkládá elementární komunikační kanály, vede k autocenzuře, šíří konspirační teorie a vytváří de facto studenou občanskou válku.

Já proto stále doufám, že současná vláda bude schopna si od tohoto třeštění zachovat zdravý odstup, nadhled a nenechá se touto vlnou zavalit.

 

Jan Zahradil, FB

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (17 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
47 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)