4.6.2022
Kategorie: Ekonomika

Pakatýlek

Sdílejte článek:

VIDLÁK

Tehdy jsem napsal, že jeden z největších výrobců hnojiv v rakouském Linci je na prodej. Protože za současných podmínek není možné vyrobit konkurenceschopně nějaké dusíkaté hnojivo. Firma Borealis patří pod koncern OMV a její hlavní předností byla především řeka Dunaj, která umožňovala snadnou a levnou dopravu po i proti proudu. Samozřejmě nejde jen o jednu jedinou továrnu na jednom místě, ale o celý konglomerát různých výrobních závodů a distribučních center. Všechno mají hi-tech, protože Němci i Rakušáci si na to potrpí.

A byl to jeden z nejvýznamějších konkurentů Agrofertu.

Tehdy jsem napsal, že Andrejko má o koupi zájem. Ale jen za velmi nízkou cenu, protože v dnešní době podle mě není cílem rozběhnout výrobu hnojiv v zemi, která se chce odstřihnout od ruského plynu a všechny ostatní varianty budou dražší. Těžko kupovat obrovskou chemičku, když není vůbec jisté, jak to celé půjde dál. Spotřeba hnojiv poklesne, protože jsou příliš drahá, apod, apod.

Včera proběhla tiskem zpráva, že Agrofert závazně nabídl za dusíkovou divizi této firmy 810 milionů EUR. Tedy zhruba dvacet miliard korun. K nám na veřejnost se samozřejmě nedostanou žádné informace, co přesně je předmětem obchodu, co do té dusíkové divize patří a co tam nepatří. Ale troufám si tvrdit, že se moje slova potvrdila – Agrofert nabízí za docela velkou továrnu směšný pakatýlek dvaceti miliard korun.

Kdyby byla normální situace ve světě, tak by to byl jeden z nejlepších kšeftů, co kdy Andrejko udělal. Ale také si troufám tvrdit, že by nikdo neprodal slepici snášející zlatá vejce nějakému pochybnému oligarchovi z východu. Produkce hnojiv byl vždycky příliš dobrý byznys, navíc dobře plánovatelný, předvídatelný a nepříliš logisticky obtížný. Dneska je to samozřejmě jinak. Lepší necelá miliarda euro v kešeni, než se dívat, jak to všechno krachuje, protože politici se rozhodli, že si budou hrát na vojáčky proti Rusku.

Částka skoro miliardy EUR vypadá impozantně, navíc nevíme přesně, co všechno je předmětem prodeje, ale troufám si tvrdit, že tohle je cena podobná našim privatizacím v devadesátkách. A vzhledem k tomu, jak to teď v Evropě vypadá, tak smyslem této koupě není rozjet výrobu hnojiv, protože Lovochemie má tajnou recepturu díky které budou náklady na výrobu v Linci poloviční. Smyslem této koupě je, zbavit se konkurence. Smyslem je, aby Borelias nevyráběla.

Celá tato transakce nám o skutečné budoucnosti naší zemičky i Evropy řekne asi víc než všechna politická prohlášení naší Uršulky Leyenové i Petra Ignoroviče Fialenka. Velký byznys totiž zpravidla ví víc než my. Všichni ti vrcholní manažeři chodí na obědy s politickými náměstky všech ministerstev a tak mají velmi dobrou představu, kam směřuje vývoj.

Já osobně bych si nejvíc vsadil na rozkulačení. Firma se koupí, vše použitelné se zdemontuje, haly se prodají a Agrofert si nechá jen ty překladiště mezi Dunajem a železnicí. To se může hodit. Zbytek je zbytečný. Hnojiv se bude prodávat (a tedy i vyrábět) méně, to zvládne i Lovoška, Šaľa a Precheza. Ceny naopak budou vyšší, protože není konkurence. Když si vezmu o kolik hektarů jde a jak velkou roli tohle bude hrát, tak mi to na tu kupní cenu celkem vychází. A Andrej je asi jediný, kdo je ochoten dát alespoň těch 800 milionů EUR, protože ti ostatní by nedali vůbec nic.

Ale mohu se také mýlit. Dnešní svět je tak uhozený, že vlastně nic není jisté. Může to být i přesně naopak. Rakousko je neutrální, s Putinem si vyjednali ceny za plyn a naopak se bude vyrábět v Linci a nebude se vyrábět v Lovošce. Ale pak nechápu tu nízkou cenu, respektive nechápu, proč OMV prodává generátor peněz. Může to být samozřejmě i tím, že správná nadnárodní korporace má tu správnou firemní kulturu, kde není ani jeden skutečný lídr, jen velká banda patolízalů, kteří přesně vědí, co musejí říkat na poradách a tak prodávají chemičku na hnojiva jen proto, že není dostatečně zelená. Od té doby, co západní korporace opustily ruský trh a všechno všecičko tam nechaly Putinovi skoro zdarma, tak už vlastně nemohu vyloučit ani variantu, že korporátní grýndýlisti pokračují v páchání západní ekonomické sebevraždy. Jó, kde jsou ty časy, kdy si ve Wolfsburgu v centrále Volkswagenu dupli a v Berlínském Reichstagu se z toho posrali…

Mimochodem… nikdo neudělal pro velikost Ruska tolik, jako západní korporace. Jen naprostý vymaštěnec mohl vymyslet, že si třicet let kupujeme lístky na ruský vlak, ale na vztek průvodčímu teď půjdeme pěšky.

Každopádně se teď vyplatí sledovat, co se bude dít v Rakousku s tamní chemičkou. Jestli tam propustí lidi a zdemontují stroje, tak je Evropa opravdu v řiti, protože klesne spotřeba hojiv, budou drahá a vlastně se ještě chvíli vyplatí obírat zemědělce o zbytky jejich majetku, než definitivně zkrachují. Pokud naopak se v Rakousku rozjede výroba, tak ví Babiš něco, co my nevíme… to by mělo znamenat, že se za čas všechno vrátí do starých kolejí, válka skončí nějakou dohodou, Ukrajina bude příštích sto let splácet válečné půjčky a plyn bude proudit všemi trubkami nerušeně dál, ať už budou politické kecy jakékoliv. Pokud se rozjede výroba v Rakousku a začnou naopak demontovat zařízení v Lovošce, tak se rakouští neutrálové dobře domluvili s Putinem na cenách plynu a aby to nevypadalo, že na grýndýl kašlou, budou tvrdit, že za všechny emise v Rakousku může český oligarcha… a v prdeli bude jen ta naše zemička, co je vůči Rusku papežštější než papež.

Takže to sledujme…

 

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (27 votes, average: 4,85 out of 5)
Loading...
28 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)