2.6.2022
Kategorie: Společnost

Domény kvůli jejich obsahu nemůžeme jen tak zrušit nebo znefunkčnit, napsali mi z CZ.NIC

Sdílejte článek:

ŠTĚPÁN CHÁB

Napsala mi paní, která si objednala zboží z podvodného e-shopu. E-shop se nachází pod doménou Beliamo.cz. S českou koncovkou. Obrátil jsem se tedy na CZ.NIC, který před třemi měsíci naprosto bezprecedentně a bez opory v zákoně zablokoval osm webů. Zeptal jsem se jich, zda by tedy nemohli zablokovat i e-shop, který prokazatelně podvádí zákazníky a okrádá je. Jejich odpověď byla výstavní.

„Když CZ.NIC tak hrdinně bojuje proti takzvaným dezinformačním webům jejich blokováním, jak to, že nebojuje proti podvodným e-shopům, které se skrývají pod doménou s koncovkou .cz? Jak jsem zjistil, tak Beliamo.cz je už dlouho na seznamu podvodných e-shopů. Takže to rozhodně není první podvod, ke kterému došlo. Byl bych rád, kdyby byl jedním z posledních. A k tomu je potřeba, abyste se do věci zapojili a podvodné e-shopy blokovali stejně hrdinně, jako takzvané dezinformační weby,“ napsal jsem, mimo jiného, na e-mailovou schránku CZ.NIC.

Odpověděla se mi paní Zuzana Pejšová, supervizor zákaznické podpory. „…Každopádně CZ.NIC nedisponuje právními (legálními) nástroji, kterými by mohl držitele domény, případně jiný subjekt, který provozuje ,podvodný‘ e-shop, postihnout, jelikož neodpovídá za obsah stránek. Nejvhodnější je obrátit se na orgány činné v trestním řízení.“ Pokud jde tedy o podvodný e-shop, který prokazatelně klame zákazníka, je CZ.NIC bezmocný. Pokud jde o takzvané dezinformační weby, je mocný až moc. Zatím ovšem nikdo a nikde nevysvětlil, kde a zda vůbec byla opora v zákoně pro blokaci osmi webů. Protože nebyla. Cenzura je nepřípustná, jak nám káže Listina základních práv a svobod.

No nic. Paní Pejšová se do věci zamotala ještě víc, když dodala, na základě čeho k blokacím webů došlo: „Co se týká dezinformačních webů, pak ty byly vypnuty na základě porušení čl. 17.1 Pravidel registrace doménových jmen, tedy kvůli ohrožení národní či mezinárodní bezpečnosti,“ napsala mi. Článek 17.1 jsem si obratem vyhledal. A tady uvidíme to pěkné mlžení.

Článek totiž říká něco trošičku jiného: „Sdružení CZ.NIC je oprávněno dle svého uvážení zrušit delegaci Jména domény, jestliže je Jméno domény užíváno takovým způsobem, že dochází k ohrožení národní či mezinárodní počítačové bezpečnosti…“ Dále článek vysvětluje, že CZ.NIC může sáhnout k blokaci, když web rozesílá škodlivý software, malware, když distribuuje škodlivý obsah (čímž nejsou míněny dezinformace, ale botnet, který stojí za rozesíláním SPAMu, za DDOS útoky a podobně). Jak vidno, paní Pejšová ve svém vysvětlení blokace takzvaných dezinformačních webů vynechala slovo „počítačové“ (bezpečnosti). Je to záměr? Božínku, to bych si nedovolil tvrdit, aby na mě nedopadla ruka na půl úvazku zaměstnaného vrchního cenzora z pověření vlády Michala Klímy.

Ale jedeme dál, močálem černým, ba nejčernějším.

Paní Pejšové jsem odpověděl mimo jiné toto: „Paní Pejšová, aby ten můj text pro CZ.NIC nevyzněl příliš negativně. Vy jste mi, jak to chápu, odpověděla tak, že slovo je ohrožení, tak ho na základě velmi mělké a nejisté definice na tři měsíce zablokujete, na druhou stranu prokazatelné podvodné jednání přecházející až do zlodějny, které způsobuje reálnou škodu, pro vás ohrožení nepředstavuje.“

Paní Pejšová odpověděla trochu nejistě: „Ohledně dezinformačních webů Vám toho asi víc nepovím, jelikož k tomu nejsem kompetentní. Nejsem totiž právník, který by uměl posoudit, zda jsme měli či neměli právo takové weby znefunkčnit.“ Chápu, ale já napsal CZ.NIC na veřejný e-mail, kde byl předmětem hlavně podvodný e-shop, blokování takzvaných dezinformačních webů bylo jen pro ilustraci toho, že když CZ.NIC chce, dokáže i mimo zákonný rámec blokovat svobodu slova s razancí soudruha z 50. let. A proto mě udivilo, že k podobnému kroku není schopný přistoupit u e-shopu, který prokazatelně klame zákazníky. Měl jsem prostě potřebu to pochopit z obou těchto stran.

Logicky, pro pohyb ve veřejném prostoru musíme mít přehledná pravidla, kdy člověk musí vědět, kdy už přejde červenou čáru a ocitne se v péči soudruha prokurátora z 50. let, který se přestěhoval do CZ.NIC. Svobodně mluvit je za čárou a péče prokurátora je možná. Ne zaručená, ale možná určitě. Ta nejistota je pak zdrcující (můžu tohle ještě napsat? Nevrhne se na mě prokurátor z CZ.NIC?). Krást, podvádět a klamat zákazníka je podle CZ.NIC v pořádku, tam zakročit nelze. Bože, musíme přece chránit svobodu. A svoboda krást a podvádět, tu musíme udržet za každou cenu. Z odpovědi paní Pejšové, tedy CZ.NIC, na mě přesně tohle vyskakovalo.

A tak mi paní Pejšová napsala ještě něco k tomu podvodnému e-shopu, a byla to kouzelná slova: „Pokud tedy držitel obsahem, který je na nějaké doméně, porušuje jakékoliv české zákony, pak je samozřejmě postihnutelný. Držitel domény beliamo.cz je známý a existující. Není tedy možné se odvolávat na neaktuální či nepřesné údaje v registru domén, s čímž bychom mohli něco udělat. Takto ale máme svázané ruce. Domény kvůli jejich obsahu nemůžeme jen tak zrušit nebo znefunkčnit. My můžeme jednat pouze na základě soudního rozhodnutí nebo na základě žádosti Policie ČR.“

Mohl bych tedy od společnosti CZ.NIC vidět soudní rozhodnutí nebo žádost Policie ČR, kde výslovně stojí – zablokujte tyto weby – a soudní či policejní zdůvodnění této blokace? Protože pokud ho v ruce CZ.NIC nemá, jednal v rozporu s Listinou základních práv a svobod a měl by při placení neskutečně, ale neskutečně obrovských pokut a vyvození trestně-právní zodpovědnosti jednotlivých šéfů CZ.NIC lézt kanálem. V průvodu kanálem a trestně-právní dohry by jim měli dělat společnost i politici, kteří svým tlakem na CZ.NIC jednali u zablokování webů také proti Listině základních práv a svobod. Pokud k tomu nedojde, Pánbu spas naše duše, protože jsme pohřbili svobodu a vyměnili ji za… já nevím za co. Za podporu svévole politiků a jim ochotně naslouchajících prokurátorských společností, jako je CZ.NIC? Nejspíš.

CZ.NIC před týdnem sedm z osmi zablokovaných webů zase odblokoval, právě kvůli tomu, že neměl pro blokaci oporu v zákoně. Ale pozdě. Marýry 50. let už byly použity, důvěra vzala za své. Což je nevídaný šrám na té naší (ne)svobodě, který se nezahojí nějakým – pardon, trochu moc jsme se rozdováděli.

Snad z toho paní Pejšová nebude mít opletačky. Nebylo to zaměřeno vůbec proti ní. Jen jsem hledal odpovědi CZ.NIC a ona se jich chopila. Blokace webů, která nebyla podchycena v zákoně a plavala na vodě, je velmi nebezpečný precedens, který by v žádném případě neměl projít bez povšimnutí. Svoboda slova je pro naši zemi i civilizaci nesmírně důležitá. A my bychom neměli dovolit, aby docházelo k jejímu samoúčelnému a nezákonnému omezování. A, protože se sáhlo na to nejzákladnější, co naši společnost dělá takovou, jakou je, měla by vláda Petra Fialy podat demisi, protože právě na ty základy svévolně a bez opory v zákonu zaútočila. Což je, upřímně, šokující. Stále ještě.

 

Štěpán Cháb, text jsme přebrali bez svolení autora z webu Krajské listy

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (27 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
10 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)