7.1.2020
Kategorie: Politika

„Stejně jako Izrael, mají i USA právo na sebeobranu,“ řekl Netanjahu k Soleimaniho atentátu

Sdílejte článek:

WIN

Izraelský premiér pochválil americký útok na íránského generála. Ten byl obecně považován za klíčovou postavu regionální agrese Teheránu.

V pátek izraelský premiér Benjamin Netanjahu vydal prohlášení, v němž pochválil Spojené státy za atentát na Qassema Soleimaniho – íránského generála, který velel íránským jednotkám Quds. Ty obecně Teheránu řídí teroristické akce na celém Středním východě.

„Stejně jako má právo na sebeobranu Izrael, tak ho mají i Spojené státy,“ uvedl Netanjahu ve svém prohlášení.

„Qassem Soleimani je zodpovědný za smrt jak amerických občanů, tak i mnoha dalších nevinných lidí a plánoval další takové útoky,“ dodal izraelský premiér.

Netanjahu také pochválil prezidenta USA Donalda Trumpa, o kterém izraelský premiér uvedl, že „si zaslouží veškerý respekt za to, jak rychle, důrazně a rozhodně jednal“.

„Izrael stojí v jejich boji za mír, bezpečnost a sebeobranu, při Spojených státech“ uzavřel Netanjahu.

Soleimani zůstal do konce svého života zarytým nepřítelem židovského státu – zajišťoval financování a výcvik teroristických skupin usilujících o zničení Izraele – tedy například Hamasu a Palestinského islámského džihádu v pásmu Gazy a Judeji a Samaří. Soleimani se také netajil svou touhou vymazat Izrael z mapy.

Po Soleimaniho atentátu komentoval Trump, ve svém televizním vystoupení, roli generála v teroristických útocích po celém světě.

Íránský generál byl také klíčovou postavou, která podporovala brutální režim Bašara Assada, který během krvavé občanské války zabil stovky tisíc Syřanů.

 

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (21 votes, average: 3,48 out of 5)
Loading...