24.12.2019
Kategorie: Humor

EU chce zakázat trojobal, aby snížila uhlíkovou stopu

Sdílejte článek:

AZ247

EU v rámci boje proti globálnímu oteplování a v zájmu snížení uhlíkové stopy koná spoustu nepopulárních kroků. Jedním z nich by mohl být zákaz trojobalu. Miliony Čechů tak dost možná nebudou mít na Štědrý večer do čeho zabalit kapra a přijít mohou i o řízky.

 

Podle EU vyprodukují ryby smažené v trojobalu v průběhu Štědrého večera víc CO2, než všechna auta v Evropě za celý měsíc. Ještě víc CO2 pak vyprodukují v průběhu roku smažené řízky. Z toho důvodu plánuje EU zákaz trojobalu.

“Až 25 % roční produkce CO2 v Evropě pochází ze smažení řízků a kaprů v České republice a na Slovensku. V zájmu záchrany planety musíme podnikat i nepopulární kroky. Zákaz trojobalu je možná nepříjemný, avšak nutný,” zní z EU.

Ze studie EU vyplývá, že díky zákazu by mohla klesnout spotřeba mouky, strouhanky a vajec až o 40 %.

“Až 40 % veškeré mouky, strouhanky a vajec v Evropě připadá na trojobaly. Zákazem trojobalu snížíme spotřebu těchto surovin, které pak můžeme použít na nakrmení hladových uprchlíků,” zní dále z EU.

Češi se musí naučit jíst jako lidi

Ze studie dále vyplývá, že Češi jsou specialisté na konzumaci levného, hnusného a škodlivého jídla. Toto jídlo nejenže ničí jejich zdraví, ale přispívá i k ničení životního prostředí a zvyšování uhlíkové stopy.

“Oblíbené české pochoutky by se s trochou nadsázky daly nazvat h*vnem. Gothaje, trojobaly, kapři, levné čokolády a sušenky. To všechno je vyráběno bez ohledu na životní prostředí a rozežírá Čechy zevnitř. Díky regulaci potravin může být zdravější nejen životní prostředí,” stojí dále ve zprávě EU.

Ze znovu použité strouhanky se vědcům chtělo zvracet

Vědci z Kulinářského institutu v Mnichově, kteří pro EU studii vytvářeli navíc popisují neuvěřitelná zvěrstva, která se v České republice dějí.

“Na vlastní oči jsem viděl, jak v jedné z domácnosti zbylou strouhanku, ve které ještě před pár minutami obalovali řízky, vrátili do obalu a použili ji po měsíci znovu. Tento cyklus se de facto opakoval donekonečna. Chtělo se mi zvracet. Takových řízků bych se nedotkl ani lopatou. To ani nemluvím o tom, že zaschlé maso ve strouhance vypouští do ovzduší značné množství CO2,” píše Herman Hoffman z Kulinářského institutu v Mnichově na svém blogu.

Je nepravděpodobné, že by k zákazu trojobalu došlo ještě letos. Pokud však návrh v průběhu roku projde, již příští rok budete muset kapra jíst na přírodno. Rozloučit se budeme moci i s tradičními řízky.

animal_painting_wild_duck_icon_colored_cartoon_sketch_6838816

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (20 votes, average: 4,50 out of 5)
Loading...