18.12.2019
Kategorie: Ekonomika

Jiný pohled na realitu

Sdílejte článek:

PETR KUBÁČ

Aktuální poznámka na úvod : Začínám si připadat jako Hlas Ameriky za bolševika. V Británii drtivě vyhráli konzervativci Borise Johnsona. Jejich “milion chvilek pro demokracii” – alias bojovníciza socialistu a práskače Jeremyho Corbyna a protivýsledkůmdemokratických voleb – okamžitěspustilinásilnéprotesty, které trvají už několik dní. A na Internetu v Česku nebo dokonce na ČT24 – ticho jako v hrobě… Ticho jako vždycky, když to “100% bolševikům objektivním a nestranným novinářům” nevoní.
 .
Následuje původní text původního článku:
 .
Zřídka nechaji oligarchové – miliardáří nahlédnout pod pokličku svého byznysu. Notoricky známý otevřený člověk je Warren Buffet, který dokonce pronáší věci hraničící až s vidláctvím, a frustrovanou nevzdělaností – jakože “Internetové bubliny” typu Facebooku a spol – jednou prasknou, zatímco průmysl bude pořád průmysl.
 .
Daleko chudší, zato ještě sdílnější je Robert Kiyosaki – etnicitou Japonec, pasem Američan, vietnamský válečný pilot a realitní magnát z Havaje. Ten proslul především “self improvement” knihou” Bohatý táta, chudý táta. Ne že bych byl příznivcem “motivační literatury, protože její autoři jsou často zoufalci, kteří neuspěli pomocí vlastních rad. Nicméně některé názory Roberta Kiyosakiho jsou mimořádně zajímavé a podobně jako Buffetovy zavánějí až frustrovanými nevzdělanci, co volili Trumpa ( nebo a další neoblíbence “elit” ) :
  • Škola neučí lidi nic o penězích. Učí žáčky “základní ctnosti” : “tvrdě pracuj a spoř” ale myslíte si že kdokoliv dovede pracovat a spořit rychleji než státní banka dovede tiskem peněz jeho úspory znehodnocovat ? Kdo bohatne z lidí kteří tvrdě pracují a spoří ?
  • Úroky jsou záporné, banky nechtějí vaše peníze, protože jsou plné peněz, které si samy vytiskly.
  • Majetek jsou věci, které přinášejí výnos, nikoliv věci, za které platíte ( hypotéku ) Takové věci jsou závazek. Dům na hypotéku není majetek, ale závazek, což poznáte, když momentálně nemáte na splátky
  • Od pádu zlatého standardu jsou peníze dluh, zatímco dluh jsou peníze. Kdo umí obchodovat s dluhem nemá nikdy nedostatek peněz.
  • Školy učí zbav se dluhu, ale boháči naopak zvyšují své dluhy a na zákdě nich dělají profit.
  • Boháči nikdy neberou žádný plat a přímo nevlastní žádný majetek.
  • 1 dům na hypotéku je závazek, 10 000 domů na hypotéku je výnosné realitní impérium.
  • Když noviny říkají “ekonomika prosperuje“, znamená to, že boháči bohatnou a všichni ostatní chudnou.
  • Amerika rozházela penzijní fondy zaměstnanců, protože najala portfoliové manažery z investičních fondů, kteří potichu vyvedli hodnotný majetek do vlastí kapsy a nahradili jej bezcennými dluhopisy.
  • Žijeme v době falešných peněz ( které jsou dluhem ), falešných učitelů ( kteří nikdy nedělali to, co učí ) a falešného majetku ( který přináší závazky místo výnosů )
  • Je třeba se přizbůsobit tomu, “jak jsou karty rozdané“.
OK takže mi volá spolužák ze školy, že se “musíme sejít” a v hospodě u piva se začíná rozvíjet téměř neuvěřitelná historie člověka, který se na 999% přizpůsobil tomu “jak jsou karty rozdané“.
  • Založil s.r.o. s nejasným předmětem podnikání, které vesměs spočívalo v tlumočení z angličtiny do češtiny pro Korejce z Hundaie a tak.
  • Pak nechal toto s.r.o. zkrachovat a přihlásil se na úřad práce.
  • Pak dostal dotaci na “boj proti nezaměstnanosti“, aby původní s.r.o. opět založil
  • Pak požadoval ( a dostal ) Eurodotaci na výstavbu vlastního domu, který v dotačních papírech figuroval jako “sídlo firmy“.
  • Pak horko tězko bruslil mezi paragrafy, když během rozvodu jeho manželka, udělala to, co manželky dělají – to jest ze “sídla firmy” ( =rodinného domu ) ukradla veškerý nábytek, aniž by věděla, ( nebo protože věděla ? ), že každá židle má nalepené inventrární číslo s vlaječkou s 12 hvězdičkami.
A tak dále a tak podobně. Dotaz na mně byl : “když děláš ty roboty, proč nevymyslíš něco složitého, čemu nikdo nerozumí a dají se na to brát Euro-dotace“. Osvědčil jsem se jako frustrovaný hlupák “odsouzený k chudobě” dle Kiyosakiho, protože jsem prohlásil, že bych raději dělal něco užitečného, co se uživí bez dotací. A tak jsme se, bez většího vzájemného pochopení, zase rozešli.
.
Zcela nedávno jsem se v hospodě potkal s jiným známým – měli “firemní večírek” na kterém bylo – na Ostravsko – nápadné, až neskutečné množství jeho kolegů “zpívajících” pražským ( českým ) přízvukem. Tak jsem se ptal jak se lidi z Čech dostávají v takovém počtu na prochlastaný východ. Prý je to zcela běžné. S.r.o. se zaregistruje v Ostravě, když tu jsou ty “dotace proti nezaměstnanosti“, ale nechat teplá – dotovaná – místa hloupým venkovanům – to by přece byla škoda. Takže peníze pro “problematický region” jsou přednostně přidělovány “ostravským firmám“, které mají “kontakty v centru” a zajistí jejich “návrat do rodné stověžaté matičky.
 .
Dění ve společnosti dává Kiyosakimu plně za pravdu. Celá republika Evropa svět je plný lidí, kteří pochopili a hrají podle toho “jak jsou karty rozdané“. Možná některým frustrovaným nevzdělancům kubáčovského typu se to hnusí, a obávají se, že takhle si brzy s rozvojovým světem vyměníme místo – ve vyčůranosti plodící chudobu. Pokud ale budete hrát podle karet a zásady “get rich quick” (zbohatni rychle) – může vám být jedno, jestli vaše karibské finanční impérium vydělává na toku peněz ze západu na východ, nebo z východu na západ. Ba dokonce nemusíte ani nic zvláštního umět. Když budete potřebovat uklízečku, programátora, nebo dokonce kardiochirurga – najdete spoustu lidi, kteří se přerazí, aby “panstvu poloužili“, protože splátky hypotéky “na majetek” jsou tíživější než si oligarcha dovede představit.
 .
Poznámka při druhém čtení : svět celá tisíciletí fungoval, jak ( opět ) začíná fungovat dnes. To jest 99% chudáků žije od výplaty k výplatě ( od žní do žní, ze dne na den ) a nemá SÍLU cokoliv měnit, zatímco 1% boháčů ( šlechty ) nemá ZÁJEM něco měnit. Tato období byla občas vystřídáná obdobím, kdy lidé ( měšťané ) z chudých poměrů, židovští lichváři předělaní na renesanční bankéře, nebo později, Baťa, Ford, Edison…. vzali ( tehdejší ) oligarchii vítr z plachet a prudce urychlili vývoj společnosti. Čímž například ze šlechty učinili “zbytečnou třídu“, která ještě generace přežívala z peněz po předcích v nepohodlných palácích, které jim pýcha nedovolila opustit. Doporučuji navštívit “Schwarzenberské knížecí apartmá na Hluboké“, kde to na vás dýchne. I dnes může svět po generace fungovat tak, že polovina chudáků bude ( za nic ) brát sociální dávky aby nerušili druhou polovinu chudáků otročících kvůli hypotéce. I dnes můžeme ( téměř ) s jistotou tvrdit, že takto to oligarchie chce, protože oligarchie rozhodně nechce změnu, která je odřízne od jejich ( nezdaněných ) příjmů.
 .
Problém pomalého vývoje je v tom, že vnější okolnosti nás nutí – zpřetrhat vazby s technologiemi průmyslové revoluce 19. století. V opačném případě nás ( oligarchií dotovaní ) aktivisi uvrhnou do bídy a tyranie. Proto nemáme čas na dalších pár set let, bez většího společenského a technologického pohybu, aby mezitím nenápadně vyrostla “nová třída“, která prudce posune společnost a učiní “zbytečné lidi” z dnešních oligarchů.
 .
Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (15 votes, average: 4,80 out of 5)
Loading...