12.11.2019
Kategorie: Společnost

Manipulátoři.cz sami manipulují s fakty

Sdílejte článek:

JAN ZIEGLER

blogerzieDůkazů pro toto tvrzení je více než dost. Tento spolek, který se rozhodl vyhlásit válku Fake news, se sám dopouští lživých tvrzení a nepodložených mediálních útoků na ty, kteří jsou mu nepohodlní.

Boj s dezinformacemi je záslužnou činností, ale musí být založený na pravdě, nikoliv na výmyslech a lživých tvrzeních, tak, jak to předvádí Manipulátoři.cz, které vede ultralevicový aktivista Jan Cemper. Naposledy byli tito lidé usvědčeni z nesmyslných tvrzení deníkem Echo24.cz. Ten web Manipulátoři.cz obvinil z hoaxů a vymýšlení faktů v případě shořelého elektrobusu v Tyrolsku. Jenomže se ukázalo, že to není pravda.

Jan Cemper, šéfredaktor Manipulátoři.cz

Jan Cemper, šéfredaktor Manipulátoři.cz

“A není to poprvé, kdy aktivista a dlouholetý člen Strany zelených Jan Cemper šířil hoaxy a pod tíhou argumentů své manipulativní články musel změnit. Cemper byl zmíněn i ve zprávě ministerstva vnitra o extrémismu v roce 2012 a byl předmětem zájmu bezpečnostních složek za jeho údajný “nezávislý boj” proti americkému radaru,“ upozorňuje europoslanec Tomáš Zdechovský.

Přesně tak, Manipulátoři.cz byli usvědčeni ze lží už ve více případech, například před rokem v případě zraněného tříletého chlapečka ve Velké Británii, o čemž informoval časopis Reflex. I v této kauze na tomto webu lhali. K článku na webu deníku Echo24.cz napsal Cemper reakci Jak nemá vypadat žurnalistika, ovšem zásadního faulu se dopustil on, když zamlčel důležité a zásadní sdělení, že Echo24.cz tuto informaci převzalo z rakouského deníku Kronen Zeitung a také to řádně uvedlo. Tak takhle fakt nemá vypadat objektivní žurnalistika.

Pan Cemper je bohužel stále spíše levičáckým aktivistou než nezaujatým hodnotitelem mediální scény. On je velmi průhledný, a terčem jeho kritiky bývají často lidé nebo instituce, které on považuje za fašisty či krajní pravičáky a jak bylo opakovaně dokázáno, dopouští se faulů proti objektivitě. Tím ovšem znevěrohodňuje svoji činnost a web Manipulátoři.cz proto nelze brát vážně. Každý člověk má právo na svůj postoj, ale nelze být zároveň aktivistou a na druhé straně si hrát na nezávislého odborníka na hoaxy, když je zřejmé, že okatě fandím jedné straně.

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (26 votes, average: 4,85 out of 5)
Loading...