19.10.2019
Kategorie: Společnost

Česká republika hodlá předhodit spořádaného Kurda Erdoganovi. Kde končí patolízalství vůči Turecku?

Sdílejte článek:

LUMÍR NĚMEC

V současné době vláda chystá změnu azylového zákona o takzvaný institut “strpění cizince”. Migrant, který se dopustí zločinu, bude sice zločinec, ale hlavně uprchlík před válkou, takže i když nedostane azyl a nemá na něj právo, bude mít statut uprchlíka před válkou. Nyní, kdy události v Sýrii nabraly obrovský spád, bych se opět rád vrátil k případu tureckého Kurda pana Ergina.

O tomto případu jsem již několikrát psal, takže pouze ve stručnosti o co jde. Pan Ergin zde žije již mnoho let i se svou rodinou, podniká, řádně platí daně. Opakovaně žádal o udělení azylu v ČR. Přestože se jedná o tureckého Kurda, kterému v jeho zemi hrozí reálné perzekuce, tak mu azyl nebyl nikdy udělen. A aby toho nebylo málo, tak mu zrušili i trvalý pobyt, takže mu hrozí reálné vyhoštění. Co v jeho případě znamená vyhoštění není těžké uhodnout. Je to Kurd, který podporoval krajany v boji proti ISIS a podporoval i založení kanceláře YPG v Praze v roce 2016.

Ergina znám osobně a jsme přátelé, takže je logické, že se mu snažím pomoci. Obrátil jsem se proto na některé politiky se žádostí o pomoc. Jejich reakce byla buď přímo odmítavá, nebo mě poslali do patřičných míst, ale řečí politika. Nakonec jsem měl štěstí. Našel jsem někoho, kdo se touto záležitostí začal zabývat a chce pomoci. Je to pan Tomáš Zdechovský poslanec EP. Pan Zdechovský mě v celé záležitosti vyslechl a následně poslal dotaz panu Hamáčkovi ministrovi vnitra. Takže jsme měli naději, že se věci pohnou. Bohužel odpověď pana Hamáčka v dopisu, který přikládám, nás opět poslala zpět.

Cituji: „ Jak uvádíte, dotyčný opakovaně žádal o mezinárodní ochranu, nicméně tato mu byla vždy zamítnuta, neboť ani v jednom případě nebyly naplněny zákonem stanovené podmínky pro udělení mezinárodní ochrany“.

Přijde vám to logické? Mně ne. Na jednu stranu se po Evropě pohybují pochybné existence, které jsou zapleteny do různých kriminálních činů a ty vyhostit nemůžeme. Na druhou stranu je tady člověk, který nic neprovedl, ve své rodné zemi bude na 100% uvězněn, a toho vrátíme zpět do Turecka.

Celé toto usnesení je důsledkem patolízalského jednání čelních představitelů české vlády vůči Erdoganovi. Viz premiér Babiš, který si ještě v září s Erdoganem potřásal rukou a schvaloval jeho záměry v Sýrii. Je jasné proč se tak vláda chová. Snaží se hasit problém s elektrárnou Adularya, kde vinou české firmy Česká republika „zahučela“ za miliardy a oni se snaží získat alespoň něco zpět.  Není už ale načase tento přístup k Turecku změnit? Vždyť tato patolízalská politika vůči Erdoganovi mu umožnila činit to, co činí. Napadl sousední stát a vraždí civilní kurdské obyvatelstvo.

Ano, pane ministře Hamáčku, Kurdové jsou dnes masivně vražděni v Sýrii a také v Turecku se s nimi zachází jako z poslední spodinou. Stále si myslíte, že pro Ergina a jeho rodinu je Turecko bezpečnou zemí? Já jsem si jistý, že není, a pokud se na problém dokážete podívat objektivně bez politického kalkulu „co za to, nebo co nám to přinese“, tak své stanovisko přehodnotíte.

 

Autor: Lumír Němec

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (11 votes, average: 4,91 out of 5)
Loading...