Útok na rodinu

Sdílejte článek:

PAVEL VESELÝ

#Pavel VeselyZ dějin je známo, že každá totalitní ideologie útočila na podstatu rodiny. A každá také svůj útok na rodinu a mezigenerační vztahy odůvodňovala pokrokem. Novou dobou a světlými zítřky. Dnes takový útok vidíme také. A pokud se někdo odváží k tomu, že se rodiny zastane, je nejen konzervativcem, ale také Bůh ví čím jiným. Dnešní doba je dobou, kdy se mění společenská dohoda společnosti. Více pomoci se věnuje LGBT ideologii než vícečetným rodinám. Mezigenerační vztahy jsou v troskách. Za výsledky voleb přece mohou důchodci, kteří se nechají manipulovat. Jak by za ně mohla volební neúčast, manipulativnost a nezájem oněch mladých? Jak tomu pomoci?

Sebereme přece těm starším, kteří volí špatně, volební právo. Musí se přece volit správně. Je potřeba vše dělat správně, podle jednoho jasného a předem vytvořeného rámce. A těm, kteří jsou na tom zdravotně špatně, pomůžeme euthanasií. Dokonce ji uzákoníme. Na co paliativní péči? Stojí to peníze a úsilí. Ostatně i zde je historický příklad s fatálním koncem zjevný. A nakonec co ovlivní rodiny. Potraviny a ovzduší. Nejvíce skleníkových efektů a ohrožujících faktorů má přeci zemědělství a lesnictví, a tak je nejlépe zrušíme. Člověk již prý není všežravec, ani masožravec. Díky tomu se prý také zlepší vztah ke zvířatům. Co bude se zvířaty? Narušíme potravní řetězec, ale co dál? I zde je možné vidět kontext z dějin. Jeden zastánce přísného vegetariánství a tvrdé esoteriky stál za velmi těžkým konfliktem, tím nejhorším dosud, za druhou světovou válkou.

A tak si tedy zahrávejme s rodinami jako základními pilíři společnosti. Každý počínající totalitní režim má dva základní aspekty: útok na rodinu a rozbití rodiny a druhý je nastolit vizi, že je to vlastně v pořádku, že vše je to nová doba, moderní a progresivní. Z následku obojího se pak společnost vzpamatovává dlouho. Leckdy to odneslo několik generací, ale nakonec se jí to podařilo.

V 80.a 90.letech především v hudbě se tyto vlivy prolínaly běžně. Bylo mnoho skvělé černošské hudby. Bylo mnoho skupin, kde byl černošský skvělý rapper a vedle toho bílá zpěvačka. Mnoho skupin a zpěváků bylo z LGBT komunity. Každý měl svoji víru. A byli skvělí. Evropské okouzlení Orientem bylo vždy. Nikomu jinakost nepřišla divná. Lidé spolu normálně žili. Problém nastal v momentě, když se porušila společenská dohoda a jednotlivé skupiny se v rámci pozitivní diskriminace předřazovaly před sebe. Klasický příklad je to s LGBT komunitou, kterou si mnozí vzali jako politikum a naprosto porušili společenskou dohodu. A v tom je celý problém. Lidé samotní takový problém nemají. Jen chtějí zachovat stávající stav. To je celé. Možná by stalo se k opravdové toleranci vrátit a ne z netolerance dělat toleranci v rámci politiky.

Velice si vážím lidí, kteří poskytují paliativní péči a pečují o těžce nemocné. Jsou to hrdinové obyčejného dne. Realita otesaná na kost. Pamatuji si mnoho příběhů ze své vlastní praxe. Děti, které odcházely a přitom měly v očích naději a život. Jak na dětských onkologiích, tak na onkologii pro dospělé. Když vidím, kolik neúcty k životu, mnohdy přikryté ideologií a rádoby dobrými úmysly, které však s realitou nemají moc společného. Važme si života. Svého, stejně jako ostatních.
A co je sociálně slabá rodina? Přemýšlím, jak to dělaly naše babičky a prababičky, které měly více dětí, než jich mají rodiny dnes, mnohdy byly vdovy a neměly sociální příspěvky. Přesto se o děti dokázaly postarat. Tuto schopnost dnes mnohé ženy ztratily a brečí nad tím, že jsou mnohdy z vlastního rozhodnutí matky samoživitelky.

Neustále hledáme návody pro život. Kuchařku a zaručený recept na šťastný život. Co je jednotícím prvkem, který by sjednotil základní princip života? Tím jednotícím prvkem je zajištění základních životních funkcí. Ano, to je prioritní. Je to princip, který se dá aplikovat nejen na záchranu života. Ale v přeneseném slova smyslu i na oblast ekonomie, politiky nebo řízení firem. Je to obecné pravidlo, pro i jakýkoli marketing. Zajistit základní životní funkce – člověka, firmy, státu. Možná proto je v politice a veřejném životě tolik lékařů nebo těch, kteří tento základní princip znají. Platí totiž opravdu všeobecně. Zachovejme základní životní funkce rodiny a společnosti počínaje.

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (23 votes, average: 4,83 out of 5)
Loading...