13.5.2019
Kategorie: Multikulturní soužití

Merkelové Německo uvažuje o zvláštní dani, z níž se budou financovat mešity a další islámské instituce

Sdílejte článek:

REFORMY.CZ

V Německu závratně roste podpora pro „mešitovou“ daň, aby německé islámské instituce přestaly být tolik závislé na potenciálně anti-demokratických nebo „radikálních“ zdrojích financování, ohlásila v neděli místní média.

Spolková vláda v tom podle odpovědí na dotazy při parlamentním slyšení vidí „průchodnou cestu“, hlásí noviny Welt am Sonntag.

Také několik z 16 německých spolkových zemí už signalizovalo pro tento nápad z principu podporu, když se v tom odráží stejný přístup, jaký představuje německá dobrovolná křesťanská „kostelní daň“, uvádí tyto noviny.

V Německu rostou obavy z vlivu zahraničních zdrojů financování mešit pro odhadem pět milionů muslimů v této zemi, kteří převážně pochází z Turecka a z arabských zemí.

Některé z 900 mešit v Německu jsou pod vedením Turecké islámské unie podléhající Institutu pro náboženství (Ditib), jenž přímo podléhá pravomoci vlády prezidenta Recepa Tayyip Erdogana.

Její imámové jsou placeni Tureckým státem a tato skupina se začíná dostávat pod dohled, když někteří z jejích členů jsou v podezření, že špehují turecké disidenty žijící v Německu.

Během hořkých rozepří mezi Německem a Tureckem v roce 2017 varovali v komentářích ve Spiegel Online dva němečtí ministři, že Erdoganova „nebezpečná ideologie se do Německa přes určité mešity dovážet nesmí.“

V dalších případech začala některé mešity sledovat policie nebo je i zavřeli kvůli kázání radikálních a militantních islamistických idejí.

Welt am Sonntag uvedl, že podle vlastního průzkumu těchto novin některé spolkové země potvrdily, že komunity mešit v Německu by měly být schopny se samy ufinancovat.

Ministerstvo vnitra spolkové země Meklenbursko-Přední Pomořansko už uvedlo, že je otevřené pro „financování mešit založené na modelu kostelů,“ aby se tak omezil zahraniční vliv včetně „možné a nebezpečné radikalizace“.

Také mluvčí ministerstva vnitra spolkové země Bádensko-Württembersko poukázal na hrozbu vlivu zvenčí „na teologický obsah a na politické názory.“

„V nejhorším případě,“ řekl mluvčí těmto novinám, by to mohlo zahrnovat i „radikální islamisty nebo proti-demokratický obsah či proti demokracii zaměřené aspirace.“

BREITBART LONDON

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (19 votes, average: 4,47 out of 5)
Loading...